Wm bis 101 - pytania amatora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
wtórne bis'a 101
Kol. Boguś nie ma racji; proszę zob. na schemat; dwa wtórne są na stałe w szeregu; /chyba, że mam złe schematy/
ł. pozdr. Leszek
ł. pozdr. Leszek
cd.cd.cd.
faktem jest, że w szeregu i w przeciwfazie; zatem napięcia się (prawie) znoszą, może jeszcze ktoś skomentuje (?)
/warto dyskutować; kol. Boguś właśnie awansował o kolejny szczebel >znczek przy nick'u/
ł.pozdr.
Leszek
/warto dyskutować; kol. Boguś właśnie awansował o kolejny szczebel >znczek przy nick'u/
ł.pozdr.
Leszek
cd.
cyt. Boguś:
"łączy wszystkie wtórne uzwojenia równolegle"
uprzejmie podtrzymuję swoje skromne zdanie; przy 30V "pracują" jedynie 2 uzwojenia równolegle: zaciski tr.: 8-7, 9-10 >zob. jak łączy wtyczka (ma 2 pozycje co 180 stopni)
+pozdr.
L.
"łączy wszystkie wtórne uzwojenia równolegle"
uprzejmie podtrzymuję swoje skromne zdanie; przy 30V "pracują" jedynie 2 uzwojenia równolegle: zaciski tr.: 8-7, 9-10 >zob. jak łączy wtyczka (ma 2 pozycje co 180 stopni)
+pozdr.
L.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: wtórne bis'a 101
W modelach z krosówką do zmiany napięcia faktycznie dwa uzwojenia są połączone szeregowo na stałe. Przy pracy na linii 30V nie są one dołączone. Nie wiem jak jest z transformatorem od BISa 101, bo strasznie dawno nie miałem tego wzmacniacza na warsztacie, ale w 105tce było przełączanie napięcia wtykiem wyjściowym. Dwa uzwojenia wtórne rzeczywiście połączyli szeregowo "druciakiem", więc na 30V pracowały dwa pozostałe. Przy średnicy drutu 0,7mm trochę się jednak dziwię, że tylko dwa- nie mogli jakoś inaczej przemyśleć układu przełączania linii? W mojej modyfikacji BISa zastosowałem płytkę z 8 zaciskami śrubowymi, ułożonymi tak:LEKTRON pisze:Kol. Boguś nie ma całej racji:
"Przy włączonej wtyczce na 30V wzmacniacz jest dostosowany do obciązenia około 8-9 omów i ta wtyczka w tej pozycji łączy wszystkie wtórne uzwojenia równolegle, natomiast przy napieciu 120V uzwojenia te są połaczone szeregowo (obciązenie około 140om) lub do zasilania lini jakiegos lokalnego radiowęzła"
moim skromnym zdaniem; przy wtyczce na 30V łączy tylko 2 uzw. wtórne równolegle
pozdrawiam
Leszek
2 4 6 8
o-o-o-o
.\..\..\
o-o-o-o
1 3 5 7
Uzwojenia trafa wyjściowego dochodzą do punktów 1-2, 3-4, 5-6, 7-8. Od punktów 1 i 8 odchodzą przewody do zacisków wyjściowych. Kreski ukośne symbolizują ustawienie zwór dla połączenia wszystkich uzwojeń szeregowo, a poziome- równolegle. Kropki są tylko po to, by się nie rozjeżdżało w lewą stronę (znaczniki < PRE > nie pomogły).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
cd.
tak, jak wcześniej pisałem, ze schematu wynika, iż przełącznik "krosówka" /ortografia?/ załącza na 30 V tylko dwa uzwojenia równoległe i zgodnie w fazie; kropka to powiedzmy "+" >na schemacie (podałem nr zacisków tr. już wcześniej); przełącznik ten odwraca się o 180 stopni w zależności od rodzaju obc.
+pozdr.
L.
+pozdr.
L.
Ze schematu wynika coś takiego (gwiazdką oznaczyłem początki uzwojeń):
W jednym położeniu zwory wyjście jest dołączone do równolegle połączonych sekcji (*9-10) i (*7-8 )
W drugim, do sekcji połączonych szeregowo w następujący sposób:
( 8-7*)-(*12-11)-(5-6*)-(10-9*)
Wniosek: z sekcji wyjściowych dwie: (*9-10) i (*7-8 ) są jednakowe i dają po 30V każda. Różnica napięć sekcji (5-6*) i (*12-11) wynosi 60V.
Rozważania moje i Bogusia dotyczyły trafa złożonego z 4 identycznych 30V sekcji, którego jak widać we wzmacniaczu "Bis 101" nie ma. Przyjęte rozwiązanie było zapewne podyktowane chęcią uproszczenia obsługi wzmacniacza.
W jednym położeniu zwory wyjście jest dołączone do równolegle połączonych sekcji (*9-10) i (*7-8 )
W drugim, do sekcji połączonych szeregowo w następujący sposób:
( 8-7*)-(*12-11)-(5-6*)-(10-9*)
Wniosek: z sekcji wyjściowych dwie: (*9-10) i (*7-8 ) są jednakowe i dają po 30V każda. Różnica napięć sekcji (5-6*) i (*12-11) wynosi 60V.
Rozważania moje i Bogusia dotyczyły trafa złożonego z 4 identycznych 30V sekcji, którego jak widać we wzmacniaczu "Bis 101" nie ma. Przyjęte rozwiązanie było zapewne podyktowane chęcią uproszczenia obsługi wzmacniacza.