Vox ac4 - jak uciszyć szeleszczącą EF86

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Vox ac4 - jak uciszyć szeleszczącą EF86

Post autor: atom1477 »

Zawsze to coś, ale tym sposobem tylko wykryjesz czy problemem jest EF86 czy nie.
Natomiast gdybyś nagrywał, to byś mógł też dojść do tego czy winne jest mikrofonowanie czy też jakiś inny efekt (choć ciężko mi uwierzyć że miałby istnieć jeszcze jakiś inny).
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

To jest przesterowanie stopnia mocy na pentodzie bez USZ. Stopień na EL 84 z rezystorem katodowym 220 pracuje z obciążeniem 7 k przy Ua 250. Robiłem takie wzmacniacze z EF80 i nie było problemu z mikrofonowaniem w obudowie z głośnikiem. Czułość takiego wzmacniacza jest ok 50 mV i zbyteczne jest stosowanie lampy przystosowanej do dziesięciokrotnie niższych napięć sterujących {można zaoszczędzić}. :D
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kolawski »

A jak kiedyś zamiast dać pełną podkładkę pod całą podstawkę, to zrobiłem tak: nawierciłem nieco większe dziurki na śrubki mocujące podstawkę i w nie wetknąłem małe gumowe przeloty do kabli. I przez tak zabezpieczone "antywstrząsowo" otwory dopiero przecisnąłem śrubki, którymi przykręciłem podstawkę. Czy to działało, to nie jestem w stanie powiedzieć, bo nie rozwiązywałem tym problemu, tylko mu -- jakby co -- zapobiegałem.
Mirecki pisze: sob, 20 grudnia 2025, 01:01
taipan3 pisze: pt, 19 grudnia 2025, 23:44
eS pisze: pt, 19 grudnia 2025, 22:22 Zmniejsz wzmocnienie stopnia to mniej będzie mikrofonować.

Spróbuj anodowy 100k, w siatce drugiej 560k i katodowy 680R.
To już dość radykalne zmniejszenie względem oryginału. Generalnie myślałem raczej o zwiększeniu wzmocnienia. Zmniejszę wzmocnienie to zostanie mi sam clean, a już teraz mam spory headroom i ciężko to przełamać bez boostera.
Mam wzmacniacz, w którym jeden kanał jest podobny (inspirowany preampem z Route 66 Dr Z, ale mocno pozmieniany). Mam też w nim lampową pętlę efektów (tę co ją kiedyś VacuumVoodoo zamieścił na forum). Skutecznie rozwiązuje braki wzmocnienie, a i do innych rzeczy się przydaje:))) Pozdrawiam i życzę miłego na Święta. maciek
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Mirecki pisze: pt, 19 grudnia 2025, 16:32 A masz to zabudowane w combie? Mój jak leżał na blacie też nie trzeszczał.
Tak, klasycznie, lampami do dołu, z głośnikiem 12, bez żadnych elastycznych elementów. Zero problemu.
Mirecki
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Mirecki »

Marek7HBV pisze: ndz, 21 grudnia 2025, 15:10 To jest przesterowanie stopnia mocy na pentodzie bez USZ
Tak myślisz? Co się tak brzydko przesterowuje, bo wcześniej łamał się bardzo ładnie, tak gruboziarniście, nie za gęsto -pewnie przez to, że to taka prosta konstrukcja i tylko jeden stopień do przesterowania. Raczej skłaniam się ku opinii, że to EL84 próbuje wyzionąć ducha. Jak ją wygrzebałem z gratów to nie była pierwszej młodości, a teraz może trochę pograłem dostałą trochę prądu, ciepła i odmawia dalszej współpracy. A że zgrało się to z zabudową w paczce, to pomyślałem o EF86. Tak czy siak czekają mnie poświąteczne zakupy.

A tu druga próbka do oceny: https://drive.google.com/file/d/1o6jRj5 ... drive_link
Udało mi się zmusić piec do innego brzęczenia o zgoła odmiennym charakterze. To ciche rzężenie nie jest powiązane tak bardzo z dynamiką gry, a bardziej z częstotliwością. Występuje zazwyczaj na powtarzającym się w próbce dźwięku F, i ma typowy charakter metalicznego rezonansu. Czy to będzie tym razem to mityczne mikrofonowanie?

kolawski dzięki za patent z mocowaniem. Rozbiorę to zobaczę, czy uda się to u mnie zastosować. Lampowej pętli nie zmieszczę, chassis jest malutkie, a i sam projekt, był raczej z ciekawość bardziej niż rozwojowy, choć nie powiem brzmieniem mnie zaskoczył pozytywnie, dlatego dostał paczkę. Poza tym nieźle gra też z akustykiem na piezo. Więc nie mówię nie. Może pętla na LND by jakoś weszła. Albo dodatkowy stopień na jakimś mikrusie...no ale najpierw trzeba naprawić to co jest że mieć co zepsuć. Tak wygląda chassis:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mirecki
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Mirecki »

Ola Boga pisze: pn, 22 grudnia 2025, 00:20 Tak, klasycznie, lampami do dołu, z głośnikiem 12
Lubie sobie wmawiać, że dwie szóstki to tak jakby dwunastka :wink:
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Potrzebny powrót ,, do korzeni,, , czyli wyjęcie i obstukanie wzmacniacza w celu znalezienia ewentualnych słabych miejsc {lampy, podstawki]. Rezonans mechaniczny i elektryczny może się sumować. Pogłos w nagraniu maskuje objawy. Stare lampy mają różne dolegliwości. :D