[Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
Re: [Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu
Nie bardzo wiem, jak chciałbyś to zrobić. W tym momencie zgrywam wszystko z wyjść liniowych przez konwerter HD. Grabberów dawno się pozbyłem, straszne badziewie to było. Jak chciałbyś przechwycić grabberem, które mają wejścia svideo,kompozyt i dźwięk sygnał RF z głowicy?
-
- 625...1249 postów
Re: [Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu
Nie chciałbym przechwycać RF, tylko sygnał composite video.daniel22 pisze: śr, 21 maja 2025, 21:09 Jak chciałbyś przechwycić grabberem, które mają wejścia svideo,kompozyt i dźwięk sygnał RF z głowicy?
Chyba że magnetowid (gdzieś we wnętrzu) daje osobno sygnały luminacji i chrominacji, no to wtedy te oba osobno (grabber zresztą może mieć dwa osobne wejścia). Oczywiście trzeba by do tego użyć dedykowanego softu, a nie tego dostarczanego z grabberem. Na razie mówię hipotetycznie, bo nie wiem jaki to konkretnie soft. Ale może coś być, tak samo jak powstały niezależne softy do SDRów.
Audio można przechwycić zupełnie niezależnie.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 250...374 postów
Dalej nie rozumiem. Rozjaśnij, proszę. Rozumiem, że zgrane, czarno-białe wideo, miałoby mieć przywrócone barwy za pomocą jakiegoś oprogramowania?
-
- 375...499 postów
Po mojemu to chodzi wlasnie o to by dostac "composite" sygnal, cos mi mowi ze pan atom nie ogarnia poziomu trudnosci.
-
- moderator
Czołem.
Przeróbka torów przetwarzania sygnałów wizji w magnetowidach jest oczywiście możliwa choć nie jest zadaniem prostym i możliwym jedynie dla osób, które mają o tym pojęcie.
https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/SECAM
"MESECAM stosowany w części magnetowidów i często uważany błędnie za odmianę stosowaną tylko na terytorium Bliskiego Wschodu (w rzeczywistości przy nadawaniu programów telewizyjnych tam jest stosowany SECAM B/G). Powstanie tej wersji związane było z tym, że dla systemu PAL przy zapisie na taśmie magnetowidowej w celu zmniejszenia zakłóceń zmieniono częstotliwość podnośnej kolorów z 4,43 MHz na 630 kHz; w przypadku systemu SECAM pierwotnie nie stosowano żadnych zmian przy zapisie na taśmie magnetowidowej, ale producenci tańszych urządzeń chcąc obniżyć koszty produkcji zaczęli stosować zmianę częstotliwości podnośnej także dla tego systemu (dzięki temu uprościli konstrukcję układów zapisu). Ponieważ magnetowidy zapisujące taśmy w systemie SECAM bez zmiany podnośnej nie potrafiły odczytać kolorów na tak zapisanych taśmach, to nowy stadard zapisu nazwano MESECAM – nazwa ta ma pewien związek z Bliskim Wschodem, ponieważ takie magnetowidy początkowo najpowszechniej sprzedawano w tym regionie (wynikało to z tego, że w części krajów stosowany jest system SECAM, a w części PAL, a odbiorcy chcieli mieć możliwość nagrywania programów nadawanych w obu systemach). Późniejsze magnetowidy musiały mieć zaimplentowany zapis i odczyt zarówno w systemie SECAM bez zmiany podnośnej, jak i w systemie MESECAM."
Pozdrawiam
Romek
Problem jak piszą Koledzy jest bardziej złożony. Otóż w sygnale composite video nie będzie informacji o kolorach, jeśli w torach sygnałowych magnetowidu nie będzie odpowiednich bloków przetwarzania sygnału chrominancji. Domowe magnetowidy VHS również jeśli nie były odpowiednio rozbudowane, to w większości mogły nagrywać i odtwarzać jedynie sygnały w systemie kodowania kolorów PAL, choć mogły mieć pewną "protezę" w postaci układów MESECAM lub właściwy SECAM (modeli z tym standardem było na rynku najmniej).atom1477 pisze: śr, 21 maja 2025, 21:25Nie chciałbym przechwycać RF, tylko sygnał composite video.daniel22 pisze: śr, 21 maja 2025, 21:09 Jak chciałbyś przechwycić grabberem, które mają wejścia svideo,kompozyt i dźwięk sygnał RF z głowicy?
Chyba że magnetowid (gdzieś we wnętrzu) daje osobno sygnały luminacji i chrominacji, no to wtedy te oba osobno (grabber zresztą może mieć dwa osobne wejścia). Oczywiście trzeba by do tego użyć dedykowanego softu, a nie tego dostarczanego z grabberem. Na razie mówię hipotetycznie, bo nie wiem jaki to konkretnie soft. Ale może coś być, tak samo jak powstały niezależne softy do SDRów.
Audio można przechwycić zupełnie niezależnie.
Przeróbka torów przetwarzania sygnałów wizji w magnetowidach jest oczywiście możliwa choć nie jest zadaniem prostym i możliwym jedynie dla osób, które mają o tym pojęcie.
https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/SECAM
"MESECAM stosowany w części magnetowidów i często uważany błędnie za odmianę stosowaną tylko na terytorium Bliskiego Wschodu (w rzeczywistości przy nadawaniu programów telewizyjnych tam jest stosowany SECAM B/G). Powstanie tej wersji związane było z tym, że dla systemu PAL przy zapisie na taśmie magnetowidowej w celu zmniejszenia zakłóceń zmieniono częstotliwość podnośnej kolorów z 4,43 MHz na 630 kHz; w przypadku systemu SECAM pierwotnie nie stosowano żadnych zmian przy zapisie na taśmie magnetowidowej, ale producenci tańszych urządzeń chcąc obniżyć koszty produkcji zaczęli stosować zmianę częstotliwości podnośnej także dla tego systemu (dzięki temu uprościli konstrukcję układów zapisu). Ponieważ magnetowidy zapisujące taśmy w systemie SECAM bez zmiany podnośnej nie potrafiły odczytać kolorów na tak zapisanych taśmach, to nowy stadard zapisu nazwano MESECAM – nazwa ta ma pewien związek z Bliskim Wschodem, ponieważ takie magnetowidy początkowo najpowszechniej sprzedawano w tym regionie (wynikało to z tego, że w części krajów stosowany jest system SECAM, a w części PAL, a odbiorcy chcieli mieć możliwość nagrywania programów nadawanych w obu systemach). Późniejsze magnetowidy musiały mieć zaimplentowany zapis i odczyt zarówno w systemie SECAM bez zmiany podnośnej, jak i w systemie MESECAM."
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
Nie, zgrane były by dane ADC, a nie Video jako obraz.daniel22 pisze: czw, 22 maja 2025, 00:20 Dalej nie rozumiem. Rozjaśnij, proszę. Rozumiem, że zgrane, czarno-białe wideo, miałoby mieć przywrócone barwy za pomocą jakiegoś oprogramowania?
Te dane zawierały by wszystko, impulsy synchronizacji, nośne kodowania koloru, itp.
I odpowiedni program by to zdekodował do obrazu.
Uprzedzając pytania czy insynuacje: zdekodowanie jest prostsze niż samo sczytanie danych ADC

Chętnie bym się tym zajął w ramach "sportu".
Dlatego też pytałem czy magnetowid jest w stanie odczytać te sygnały. I dostałem odpowiedz potwierdzającą.Romekd pisze: czw, 22 maja 2025, 05:05 Problem jak piszą Koledzy jest bardziej złożony. Otóż w sygnale composite video nie będzie informacji o kolorach, jeśli w torach sygnałowych magnetowidu nie będzie odpowiednich bloków przetwarzania sygnału chrominancji.
Zakładam że mamy dostępny odpowiedni magnetowid, tylko że brakuje w nim jakichś płytek dekodujących.
Można próbować odtworzyć te płytki, ale można też w tym miejscu podłączyć grabber i dekodowanie zrobić na kompie.
-
- 250...374 postów
Jeśli mi wytłumaczysz, jak dokładnie to zrobić, mogę przesłać próbki. Skorzystałbym wtedy z BVU-820P, który docelowo odczyta kasety jako high band, ale ze standardowym dla odczytu w PAL chaosem w kolorach.
Rozdzieliłem wyjścia na s-video (wyprowadziłem je z dub), więc mogę zgrać kompozyt, albo osobno lumę/chromę. Ciekawe,czy coś by z tego wyszło, bo w najgorszym wypadku można dekodować w ten sposób.
Rozdzieliłem wyjścia na s-video (wyprowadziłem je z dub), więc mogę zgrać kompozyt, albo osobno lumę/chromę. Ciekawe,czy coś by z tego wyszło, bo w najgorszym wypadku można dekodować w ten sposób.
-
- 625...1249 postów
No i tu jest największy problem, bo trzeba by poszukać grabbera do którego jest jakiś alternatywny soft robiący z niego zwykły rejestrator ADC.
Możesz wcześniej chociaż sprawdzić oscyloskopem czy pasmo na kanale "chroma" jest odpowiednio duże? I czy poziom ma standardowy 1 Vpp?
Jest jeszcze opcja zgrania za pomocą SDRa, bo pasmo "chroma" na szczęście nie zaczyna się od zera.
Tylko to będą gigantyczne pliki, po wiele GB.
Możesz wcześniej chociaż sprawdzić oscyloskopem czy pasmo na kanale "chroma" jest odpowiednio duże? I czy poziom ma standardowy 1 Vpp?
Jest jeszcze opcja zgrania za pomocą SDRa, bo pasmo "chroma" na szczęście nie zaczyna się od zera.
Tylko to będą gigantyczne pliki, po wiele GB.
-
- moderator
Nie da się tak. Nie chce mi się teraz szukać jak to zrobiono w Umatic, ale typowo - sygnał luminacji moduluje podnośną o częstotliwości kilku MHz i w tej postaci zapisywany jest na taśmie, z tym sygnałem sumowany jest sygnał chrominancji taki jaki jest. W procesie odczytu sygnały rozdzielane są filtrami pasmowymi, sygnał luminacji idzie na demodulator Y, sygnał chrominancji to toru chrominancji - zależnego od systemu kodowania koloru. Więc tak - teoretycznie da się pobrać wzmocniony sygnał z głowicy, przetworzyć go do cyfry i potem zrobić programowy "odtwarzacz", ale - trzeba go napisać od zera, dokładnie znając metodę modulacji. No i nie telewizyjnym grabberem tylko zwykłym przetwornikiem AC z pasmem pewnie rzędu 10MHz.
-
- 625...1249 postów
Ale nie wiadomo jaka elektronika tam już siedzi. Zakładam że są tam już wzmacniacze i demodulator Y, a brakuje tylko odpowiedniej płytki dekodera kolorów (jest inna, nieodpowiednia, bo PAL).
Poza tym piszesz że się nie da, a opisałeś dokładnie tą samą metodę co ja (odczyt ADC z wysokim pasmem). Przeoczyłeś pewnie fragment że grabber trzeba przerobić na ADC, a nie używać go w oryginalnej postaci. A wyraźnie o tym pisałem. Inna sprawa że to sporo szukania i zabawy, i może prościej jest zrobić to inaczej (np. odtworzyć analogową płytkę elektroniczną).
Poza tym piszesz że się nie da, a opisałeś dokładnie tą samą metodę co ja (odczyt ADC z wysokim pasmem). Przeoczyłeś pewnie fragment że grabber trzeba przerobić na ADC, a nie używać go w oryginalnej postaci. A wyraźnie o tym pisałem. Inna sprawa że to sporo szukania i zabawy, i może prościej jest zrobić to inaczej (np. odtworzyć analogową płytkę elektroniczną).
-
- 250...374 postów
Może wrzucę serwisówkę, żebyś mógł przejrzeć, są tam wszystkie schematy i płytki (dla wersji PAL, secamowskich niestety nie rozrysowali):
https://archive.org/details/manual_BVU820_SM_SONY Po prawej stronie są różne formaty, do wyboru, wersja PDF z tekstem jest dobra, fajnie się wyszukuje strony po wpisaniu słowa do wyszukiwarki w programie który mamy do PDF.
https://archive.org/details/manual_BVU820_SM_SONY Po prawej stronie są różne formaty, do wyboru, wersja PDF z tekstem jest dobra, fajnie się wyszukuje strony po wpisaniu słowa do wyszukiwarki w programie który mamy do PDF.
-
- 250...374 postów
Czas na edycję posta minął...
Gdybym trafił serwisówkę do wersji secam (może zacznę tego szukać po świecie, bo w internecie póki co nie ma), lub pożyczył kiedyś płytki, może najprościej byłoby znaleźć osobę, zlecić odtworzenie kart i to byłoby rozwiązanie problemu. Jeśli oczywiście nie byłoby na nich jakichś wydumek typu nieosiągalne układy scalone, czy inne elementy. Pewnie będzie to swoje kosztować, ale widzę, że to biały kruk :/.może prościej jest zrobić to inaczej (np. odtworzyć analogową płytkę elektroniczną).
-
- 625...1249 postów
Ja myślę że problem jest mniejszy niż myślisz.
Skoro już masz magnetowid w systemie kaset u-matic high band, to on to wszystko powinien obsługiwać (odczyt z kasety i zdekodowanie z formatu kasety na jakiś normalny format). Brakuje tylko dekodera SECAM, który być może ma być po prostu taki jak w telewizorach.
Ale dokładniej się wypowiem jak obejrzę schematy.
Skoro już masz magnetowid w systemie kaset u-matic high band, to on to wszystko powinien obsługiwać (odczyt z kasety i zdekodowanie z formatu kasety na jakiś normalny format). Brakuje tylko dekodera SECAM, który być może ma być po prostu taki jak w telewizorach.
Ale dokładniej się wypowiem jak obejrzę schematy.
-
- 625...1249 postów
Mi to na razie wygląda na wersję NTSC.
Strona 217, blok MD-15. Jest tam filtr na 3.58 MHz, co sugeruje NTSC, oraz downconwerter do 688 kHz, co sugeruje że to nie jest high-band.
Oglądam dalej.
Strona 217, blok MD-15. Jest tam filtr na 3.58 MHz, co sugeruje NTSC, oraz downconwerter do 688 kHz, co sugeruje że to nie jest high-band.
Oglądam dalej.
-
- 625...1249 postów
Nic nowego nie znalazłem.
Na stronie 56 w specyfikacji piszą wyłącznie o NTSC (a przy okazji wspominają że jest konwersja do low band).
Wcześniej pisałeś że jest tam PAL, no to napisz gdzie to znalazłeś.
Na stronie 56 w specyfikacji piszą wyłącznie o NTSC (a przy okazji wspominają że jest konwersja do low band).
Wcześniej pisałeś że jest tam PAL, no to napisz gdzie to znalazłeś.