Jakieś 50 lat temu moja nauczycielka fizyki w szkole podstawowej powiedziała nam, a właściwie to mi, bo reszcie klasy ta informacja pewnie wleciała jednym uchem i wyleciała drugim, że przepływ prądu elektrycznego w metalach to nie uporządkowany ruch w jednym kierunku ciągle tych samych elektronów, podobnie jak wody w strumyku, a ciągłe przekazywanie sobie energii w wyniku zderzeń poruszającej się w jednym z kierunków części elektronów innym elektronom, które z kolei przekazują swoją energię kolejnym itd. itd. W tym czasie elektronów będących w ruchu (chaotycznym) w metalu jest ogromna ilość, jeśli metal ten ma temperaturę wyższą od zera bezwzględnego, i wszystkie one są w ruchu, ale tylko u niektórych ruch ten jest ukierunkowany w jedną stronę i to właśnie te elektrony tworzą przepływ prądu elektrycznego, który nie jest ciągły w swojej naturze, lecz "ziarnisty" /kwantowy/... Pewne wyjaśnienie dla osób, które nie mają odpowiednio rozwiniętej "wyobraźni przestrzennej" mogłoby dawać wykonanie doświadczenia z wahadłem Newtona.ECL86 pisze: czw, 12 czerwca 2025, 22:57Niestety z tym prądem i ruchem elektronów to nie jest tak do końca.Romekd pisze: ndz, 8 czerwca 2025, 20:56 Jako ciekawostkę przedstawię jeszcze moją rozmowę z Chat GPT (wiem, czasami sztuczna inteligencja podaje zupełne bzdury, ale tu akurat wygenerowała całkiem ciekawe informacje), gdzie zacząłem od najprostszych pytań, udając kompletnego laika w temacie...Myślę że te informacje mogą zainteresować początkujących, zaciekawionych tą tematyką.
https://www.youtube.com/watch?v=kajrCEAl2YM
https://www.youtube.com/watch?v=pKVnZOPpeG4
Nie chciałbym rozwijać tego tematu, opisując w jaki sposób płynie sam prąd elektryczny, a jak przepływa energia, bo nie to jest tematem wątku, choć można byłoby przy takim rozwinięciu poruszyć, "przy okazji" tematu szumów związanych z przepływem prądu i szumów termicznych , które są obecne na zaciskach każdego rezystora, którego temperatura jest wyższa od temperatury zera bezwzględnego i który nawet nie jest podłączony do obwodu, w którym przepływa jakiś prąd elektryczny. Przepraszam jeśli nieco namieszałem, ale dopiero przed chwilą się obudziłem po ciężkiej nocy i mogę nieco bredzić

Pozdrawiam
Romek