C128DCR czyli PC'tów nie ma, ale też jest z... ;)

Komputery retro, konsole do gier itd.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: C128DCR czyli PC'tów nie ma, ale też jest z... ;)

Post autor: tszczesn »

Trzeba by się trochę nabiedzić nad zarządzeniem pamięcią. Chyba, że pamięć przejmuje jakiś procesor na wyłączność i pozostałe nie pracują w ogóle.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Dzisiaj przyszła kolej na flopa...
Próba formatowania każdej dyskietki kończyła się natychmiast komunikatem "BAD DISC".
Sprawdziłem ciągłość cewek głowic (były OK) a następnie przyjrzałem się 'geometrii ustawienia głowic'.
Jakie było moje zdziwko, gdy okazało się, że mechanizm blokady opuszczania głowic bez włożonej dyskietki jest źle zmontowany.
Dźwignia podnoszenia górnej głowicy powinna być NAD elementem zaznaczonym strzałką.
Po prawidłowym złożeniu, 'zamknięcie napędu' bez dyskietki nie powoduje już opuszczenia górnej głowicy.
Przy okazji oględzin, okazało się, że blaszki sprężynujące na których trzyma się całe ramię głowicy są przegięte w dół - tak jakby całe ramię ktoś brutalnie przygniótł ('nasi tu byli' ?).
Bez odkręcania, wyprostowałem blaszki (prawdopodobnie) do stanu fabrycznego, ale czy kalibracja nie poszła w kosmos okaże się przy odczycie dyskietki nagranej na innym napędzie (na razie nie mam).
1571_UH.jpg
Po tych zabiegach napęd ruszył :D
Zabawne, że obie strony dyskietki nie są formatowane jednocześnie tylko jedna po drugiej...

Hipnotyzujący filmik z formatowania :lol:
https://youtu.be/RfJSanSLF2w
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Kiedyś słyszałem o tym ,że do kalibracji głowic w stacji dyskietek użytkownicy C64 używali gry z serii Barbie z racji tego ,że tak konkretna gra startowała od ścieżki 0 sektor 0 dyskietki :D- czyli jak gra się wczytała to głowica była ustawiona prawidłowo- tytułu gry nie znam ale taka informacja obiła mię się kiedyś o uszy.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Locutus pisze: ndz, 2 marca 2025, 01:57 Dzięki klawiaturze można sie przełączyć w tryb C64!
Niby działa ale obraz w porówaniu do trybu C128 jest dużo ciemniejszy i gorszej jakości.
Zagadka się rozwiązała - obraz z C64 'tak ma' :wink:
C64_displ.jpg
ODPOWIEDZ