Przecokołować czy wiercić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
-
- 1250...1874 posty
Re: NO I POTĘŻNE FIASKO NA OBU FRONTACH
Za duże ryzykopainlust pisze:Poległem..

To pozostaje wariant 1 - stomatologiczny - powinno radykalnie pomóc. Oczywiście polutuj nazad nóżki

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 9375...12499 postów
FOTOSTORY
Nie do końca był to głupi pomysł z usunięciem cokołu z EL34. Dokonałem tego przy pomocy szlifierki prcecyzyjnej i tarczki tnącej, a następnie ruszając pozostałą częścią cokołu nagrzewałem piny lutownicą co sprawnie pozwoliło usunąć reszte cokołu. Cokół dawcy mimo, że pęknięty da się naprawić ponieważ pękła boczna część akurat w okolicy pinu nieużywanego. To co uważałem za klej pomiędzy szkłem i cokołem okazało się szarą farbą napyloną na szkło (ciekawe po co?). Zoltan, poleciłeś do montażu silikon, a co powiesz o Poxipolu? Może się sprawdzi lepiej? A może wogóle nie przyklejać - obie lampy nie były przyklejone.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: FOTOSTORY
Od zawsze przyklejam cokoły, jak również górne wyprowadzenia siatek/anod na poxipol. Nie było jeszcze żadnych problemów. Straszne jakieś te problemy były ze zdjęciem tego cokołu. Ja używam odsysacza do usunięcia cyny z nóżek i jakos nie ma z tym problemów. Podgrzewam z boku lutownicą, jak już nóżka jest odpowiednio rozgrzana, przytykam kawałek kalafonii, a potem od góry odsysaczem zasysam całą cynę zawartą w nóżce. Trzeba jednak lampę do tego zabiegu solidnie umocować i używać odsysacza bezodrzutowego (kosztuje 7zł zamiast 4zł:P) i przede wszystkim szczelnego.painlust pisze:.. a co powiesz o Poxipolu? Może się sprawdzi lepiej? A może wogóle nie przyklejać - obie lampy nie były przyklejone.
-
- 1250...1874 posty
Nowotwór.
To było do uratowania wg wariantu 1. Ale cokół w przekoszmarnym stanie!
Jako, że Tesla zawsze robiła "ciulate" (to nasz śląski regionalizm
cokoły w EL34 - więc nie masz czego żałować.
Wstrzymaj się z przelutowaniem cokołu od PL36 parę godzin - popatrzę w domowych manelach - tam powinna być taka PL 36 z bańka nadtopioną (po "rozbiegnięciu" się) od żaru -będzie cokół jak znalazł.
Pzdr. Zoltan
Jako, że Tesla zawsze robiła "ciulate" (to nasz śląski regionalizm

Wstrzymaj się z przelutowaniem cokołu od PL36 parę godzin - popatrzę w domowych manelach - tam powinna być taka PL 36 z bańka nadtopioną (po "rozbiegnięciu" się) od żaru -będzie cokół jak znalazł.
Pzdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 9375...12499 postów
CHYBA TU LEJT
Co prawda jeszcze nie przylutowałem pinów ale przykleiłem już bańkę do uszkodzonego cokołu i nakleilem pasek tworzywa osłaniajacy otwór. Myślę, że mimo wyglądu powinna działać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
-
- 6250...9374 posty
-
- 2500...3124 posty
Jakby co to u mnie się w pudełku z podstawkami lampowymi wala paręnaście cokołów oktalowych. W sam raz by otworzyć produkcję cokołów przejściowych do pomiaru prądu anodowego
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!