Kto zaprogramowałby drukarkę 3D na gałki lub

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Kto zaprogramowałby drukarkę 3D na gałki lub

Post autor: atom1477 »

SP6GK pisze: wt, 26 grudnia 2023, 19:21 Bakelit owszem może być płynny przed wtryskiem do formy. Jest to jednak jego przed ostatnia forma. Nie możesz stopić granulatu gotowego bakelitu, przepuścić go przez ruchomą dyszę i otrzymać warstwę po warstwie coś co dalej będzie bakelitem.
W skrócie: bakelit nie jest termoplastyczny dlatego nie używamy go w druku 3D.
Dobra, nieprecyzyjnie napisałem. Oczywiście chodziło mi o drukowanie które na końcu da element z bakelitu. Nie było by to drukowanie wprost bakelitem. Bakelit by się tam pojawiał dopiero po wydruku.
Nie ma zresztą co zaśmiecać wątku. Tak tylko wspomniałem, że takie wydruki były by ciekawe. Ale to sporo pracy, i nie wiadomo czy na pewno się uda.
Kiedyś można o tym jeszcze pogadać.
Ale tutaj może wróćmy do głównego wątku.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dziękuję Szanownym Kolegom za odpowiedzi i pozdrawiam,życzę Dosiego Roku 2024.
Jacek
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć. A ja mam taki pomysł, skoro powstał temat dotyczący skal radiowych gdzie można było wklejać zdjęcia/repliki skal, może by stworzyć osobny temat dotyczący gałek radiowych i innych tego typu rzeczy, np. emblematów/napisów? Można by tam wklejać pliki np. *.STL z gotowcami do drukarek? Osobiście będę się w to bawił celem dorobienia kilku gałek, jak tylko wrócę do roboty i ogarnę nową drukarkę. A taka baza gałeczek i napisów to skarbnica dobroci a wierzę że już przynajmniej kilkoro z nas już coś darabiało w ten sposób.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU