Leśne echo
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Re: Leśne echo
Drugi link. I nie mam pojęcia co się stało z moim radyjem ZTSam, budowa domu, przeprowadzka .....
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Leśnego echa nie widziałem. " Zrób to sam" początek lat 60 i potocznie nazywany "składakiem" miał płytkę z nitowanymi łączówkami a obudowa była bardziej kanciasta najbardziej podobna do "Minora" Materiał ten sam co na grzebienie i mydelniczki. Składak na druku to już póżniejsza bajka.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Teraz dopiero dojrzałem. Dokładnie tak wyglądał prawdziwy składak z CSH.Thereminator pisze: sob, 3 stycznia 2026, 11:20 Czy takie? https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=1136
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Mój był już na PCB, kupiony w CSH (Marszałkowska róg Żurawiej, teraz tam jest sąd ) za 400zł, po przecenie kosztował 250zl.TELEWIZOREK52 pisze: pn, 5 stycznia 2026, 16:45Teraz dopiero dojrzałem. Dokładnie tak wyglądał prawdziwy składak z CSH.Thereminator pisze: sob, 3 stycznia 2026, 11:20 Czy takie? https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=1136
-
walllker
- 625...1249 postów

A może ktoś kto ma takie radyjko poświeciłby się i zrobił choćby odręcznie w miarę możliwości jak się najbardziej da szczegółowy rysunek techniczny obudowy, i płytki pcb, płytkę bym porobił tyle że na współczesnym laminacie, i może przy pomocy bonów NBP namówił chrześniaka żony na projekt obudowy na drukarkę 3D, zna się na tym i dużo drukuje w 3D tyle że jak to młodzi, za darmo mają słabą motywację ale banknoty gwałtownie ją zwiększają, wtedy można było by zrobić kopię radyjka.
-
Alek
- 1875...2499 postów

Wersję starszą można zrobić na oczkach lutowniczych, tak jak ja zrobiłem. Starego rezoteksu mam naprawdę dużo, to nie problem. Obudowa- to tylko druk 3D ma sens.
-
phonoman
- 5...9 postów

Nie istnieje radio o nazwie "Echo Leśne". Całe zamieszanie z nazwą wzięło się od momentu, gdy ktoś wystawił na aukcji, kilka lat temu, składaka "Zrobię to sam" . Obudowa występuje w dwóch wersjach, na tym wystawionym był napis z harmonijki ustnej "Echo Leśne" produkowanej przez Fabrykę Artykułów Muzycznych "Melodia" w Częstochowie. Od tego czasu fotka, krąży po Internecie, powielana przez portal aukcyjny oraz YT.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Alek
- 1875...2499 postów

To ciekawa informacja. Chyba wiele osób uważało "Echo leśne" za radio "prawdziwe" ( w tym ja), zwłaszcza, że zarówno napis na obudowie jak i sama nazwa radia była bardzo sugestywna, sugerując "biwakowość" tego radia.
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Na pudełku fabrycznym zestawu nie było jej. Po prostu zestaw nazywał się "zrób to sam" czy jakoś tak.
Ja myślałem że to po prostu taka forumowa nazwa.
Ja myślałem że to po prostu taka forumowa nazwa.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem