Ja kiedyś zastosowałem gotowy układ przetwornicy na 12V/0,75A: właśnie do wentylatorów itp.Olkus pisze: pn, 7 listopada 2022, 19:58Zakłócenia jako takie generowane przez całą przetwornicę wiadomo, chciałbym jak najmniejsze - cały zasilacz jest przeznaczony do zasilania układów lampowych a sekcja 12V to tylko "wspomaganie", wentylatory itd....Marek7HBV pisze: pn, 7 listopada 2022, 16:00 Ważny jest poziom dopuszczalnych zakłóceń w zakresie pracy zasilacza i odbiornika,a ten jest zależny od postawionych wymagań-czyli po naszemu kwadratura koła.
![]()
Pozdrawiam,
A.
Dobór kondensatorów elektrolitycznych do zasilaczy impulsowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Re: Dobór kondensatorów elektrolitycznych do zasilaczy impulsowych
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Tyle, że mam cały zasilacz impulsowy a cienkim drutem odwinąłem kilka zwoi bo jeszcze było miejsce na karkasie trafa głównego, i chciałbym to wykorzystać, bo po coś to nawinąłembrencik pisze: pn, 7 listopada 2022, 21:24Ja kiedyś zastosowałem gotowy układ przetwornicy na 12V/0,75A:Olkus pisze: pn, 7 listopada 2022, 19:58Zakłócenia jako takie generowane przez całą przetwornicę wiadomo, chciałbym jak najmniejsze - cały zasilacz jest przeznaczony do zasilania układów lampowych a sekcja 12V to tylko "wspomaganie", wentylatory itd....Marek7HBV pisze: pn, 7 listopada 2022, 16:00 Ważny jest poziom dopuszczalnych zakłóceń w zakresie pracy zasilacza i odbiornika,a ten jest zależny od postawionych wymagań-czyli po naszemu kwadratura koła.
![]()
Pozdrawiam,
A.
datel.jpg
właśnie do wentylatorów itp.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 2500...3124 posty
A w przypadku dodatkowych kondensatorów ceramicznych w jaką mniej więcej pojemność celować?Marek7HBV pisze: ndz, 6 listopada 2022, 19:18 Zwiększanie pojemności kondensatora uzyskuje się zwiększając długość okładzin, a wtedy ich rezystencja i indukcyjność rośnie. W układzie amatorskim można sobie pozwolić na zwiększanie kosztów elementów i nadmiarowe ich stosowanie. Połączenie równolegle pięciu elektrolitów, dodanie równoległego foliowego i na dodatek ceramicznego niewiele podniesie koszty, a zaradzi potencjalnym kłopotom. Można też dodać, przy przetwornicach, dławiki ferrytowe {pamiętając o zasadzie filtra Pi}. Oszczędzanie się nie opłaca i nie dlatego, że ktoś nie jest w stanie policzyć wymagane wartości, a raczej z powodu ograniczonych danych.![]()
Pozdrawiam,
A.
-
- 3125...6249 postów
Jeżeli znane jest ESR zastosowanych elektrolitów,to ceramiki [dodatkowe kondensatory}dla częstotliwości pracy przetwornicy powinny mieć znacznie mniejszy ,,opór,, {by miało sens je stosować}. 

-
- 2500...3124 posty
To chyba nie będzie to miało większego sensu, bo nie mam czym zmierzyć ESR kondensatora ceramicznego, a producenci coś tego w notach nie podają...Marek7HBV pisze: śr, 9 listopada 2022, 15:12 Jeżeli znane jest ESR zastosowanych elektrolitów,to ceramiki [dodatkowe kondensatory}dla częstotliwości pracy przetwornicy powinny mieć znacznie mniejszy ,,opór,, {by miało sens je stosować}.![]()
Pozdrawiam,
A.