Dobór kondensatorów elektrolitycznych do zasilaczy impulsowych

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Dobór kondensatorów elektrolitycznych do zasilaczy impulsowych

Post autor: brencik »

Olkus pisze: pn, 7 listopada 2022, 19:58
Marek7HBV pisze: pn, 7 listopada 2022, 16:00 Ważny jest poziom dopuszczalnych zakłóceń w zakresie pracy zasilacza i odbiornika,a ten jest zależny od postawionych wymagań-czyli po naszemu kwadratura koła :lol: . :D
Zakłócenia jako takie generowane przez całą przetwornicę wiadomo, chciałbym jak najmniejsze - cały zasilacz jest przeznaczony do zasilania układów lampowych a sekcja 12V to tylko "wspomaganie", wentylatory itd....

Pozdrawiam,
A.
Ja kiedyś zastosowałem gotowy układ przetwornicy na 12V/0,75A:
datel.jpg
właśnie do wentylatorów itp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

brencik pisze: pn, 7 listopada 2022, 21:24
Olkus pisze: pn, 7 listopada 2022, 19:58
Marek7HBV pisze: pn, 7 listopada 2022, 16:00 Ważny jest poziom dopuszczalnych zakłóceń w zakresie pracy zasilacza i odbiornika,a ten jest zależny od postawionych wymagań-czyli po naszemu kwadratura koła :lol: . :D
Zakłócenia jako takie generowane przez całą przetwornicę wiadomo, chciałbym jak najmniejsze - cały zasilacz jest przeznaczony do zasilania układów lampowych a sekcja 12V to tylko "wspomaganie", wentylatory itd....

Pozdrawiam,
A.
Ja kiedyś zastosowałem gotowy układ przetwornicy na 12V/0,75A:
datel.jpg
właśnie do wentylatorów itp.
Tyle, że mam cały zasilacz impulsowy a cienkim drutem odwinąłem kilka zwoi bo jeszcze było miejsce na karkasie trafa głównego, i chciałbym to wykorzystać, bo po coś to nawinąłem ;)

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marek7HBV pisze: ndz, 6 listopada 2022, 19:18 Zwiększanie pojemności kondensatora uzyskuje się zwiększając długość okładzin, a wtedy ich rezystencja i indukcyjność rośnie. W układzie amatorskim można sobie pozwolić na zwiększanie kosztów elementów i nadmiarowe ich stosowanie. Połączenie równolegle pięciu elektrolitów, dodanie równoległego foliowego i na dodatek ceramicznego niewiele podniesie koszty, a zaradzi potencjalnym kłopotom. Można też dodać, przy przetwornicach, dławiki ferrytowe {pamiętając o zasadzie filtra Pi}. Oszczędzanie się nie opłaca i nie dlatego, że ktoś nie jest w stanie policzyć wymagane wartości, a raczej z powodu ograniczonych danych. :D
A w przypadku dodatkowych kondensatorów ceramicznych w jaką mniej więcej pojemność celować?

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Jeżeli znane jest ESR zastosowanych elektrolitów,to ceramiki [dodatkowe kondensatory}dla częstotliwości pracy przetwornicy powinny mieć znacznie mniejszy ,,opór,, {by miało sens je stosować}. :D
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marek7HBV pisze: śr, 9 listopada 2022, 15:12 Jeżeli znane jest ESR zastosowanych elektrolitów,to ceramiki [dodatkowe kondensatory}dla częstotliwości pracy przetwornicy powinny mieć znacznie mniejszy ,,opór,, {by miało sens je stosować}. :D
To chyba nie będzie to miało większego sensu, bo nie mam czym zmierzyć ESR kondensatora ceramicznego, a producenci coś tego w notach nie podają...

Pozdrawiam,
A.