Peavey 6505MH - biały szum z preampu/końcówki

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Peavey 6505MH - biały szum z preampu/końcówki

Post autor: painlust »

W każdym VK100 napięcie na lampach preampu jest ponizej 6V. Widać taka norma w Peaveyach.
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: thrasher »

Dzięki za cenne wskazówki. Sprawdzę napięcia zgodnie ze schematem ( zaznaczyłem kondensatory o których mówiłeś ). W sumie już to dawno miałem zrobić i pomierzyć wszystkie napięcia, ale łudziłem się że nie będę musiał wybebeszać pcb tego wzmacniacza z szaszki :lol:
Lampy ( nowe ) dotrą do mnie za kilka dni i przy okazji sprawdzę zachowanie wzm. na nowych.

Wrzucam schemat sekcji zasilania żeby było łatwiej czytającym ten wątek.
PiVi 6505_sekcja zasilacza.png
A tak wyglądały luty wokół cokołów lamp ( wszystkie 5 ). Fotki przed i po czyszczeniu ( przy okazji wyczyściłem styki w cokołach ).
DSC_0378_zmniejszone.JPG
DSC_0382_zmniejszone.JPG
DSC_0383_zmniejszone.JPG
DSC_0384_zmniejszone.JPG
DSC_0387_zmniejszone.JPG
DSC_0388_zmniejszone.JPG
DSC_0392_zmniejszone.JPG
Elementy zaznaczone na czerwono zwróciły moja uwagę. Klej przy rezystorze wygląda jakby był przegrzany?
DSC_0393_zmniejszone.JPG
Nie za blisko Siatki 1szej ( G1 ) lampy preampu jest ten rezystor? Czy tak bliskie położenie może powodować "przenikanie" zakłóceń do lampy? Rezystor wygląda na metalizowany...
DSC_0390_zmniejszone.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: thrasher »

painlust pisze: pn, 25 kwietnia 2022, 15:54 W każdym VK100 napięcie na lampach preampu jest ponizej 6V. Widać taka norma w Peaveyach.
Dzięki Painlust.
Słyszałem o tym że PiVi obniża napięcia żarzenia aby uzyskać specyficzne brzmienie, ale nie wiedziałem że aż tak nisko schodzi ( sądziłem że te 5,8V DC to jest minimum ).
Wymienię lampy ( jak dojadą ) i zobaczę co dalej. Bronię się rękami i nogami przed wylutowywanie kondensatorów elektrolitycznych. Wrzucam zdjęcie jak to całe spaghetti zostało upakowane... W sumie i tak zamierzałem się zabrać za ten bajzel i poodsuwać kable od PCB aby sprawdzić czy to to nie one "sieją" na resztę podzespołów...
In Gain I Trust