Peavey 6505MH - biały szum z preampu/końcówki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Peavey 6505MH - biały szum z preampu/końcówki
W każdym VK100 napięcie na lampach preampu jest ponizej 6V. Widać taka norma w Peaveyach.
-
- 75...99 postów
Dzięki za cenne wskazówki. Sprawdzę napięcia zgodnie ze schematem ( zaznaczyłem kondensatory o których mówiłeś ). W sumie już to dawno miałem zrobić i pomierzyć wszystkie napięcia, ale łudziłem się że nie będę musiał wybebeszać pcb tego wzmacniacza z szaszki
Lampy ( nowe ) dotrą do mnie za kilka dni i przy okazji sprawdzę zachowanie wzm. na nowych.
Wrzucam schemat sekcji zasilania żeby było łatwiej czytającym ten wątek. A tak wyglądały luty wokół cokołów lamp ( wszystkie 5 ). Fotki przed i po czyszczeniu ( przy okazji wyczyściłem styki w cokołach ). Elementy zaznaczone na czerwono zwróciły moja uwagę. Klej przy rezystorze wygląda jakby był przegrzany? Nie za blisko Siatki 1szej ( G1 ) lampy preampu jest ten rezystor? Czy tak bliskie położenie może powodować "przenikanie" zakłóceń do lampy? Rezystor wygląda na metalizowany...

Lampy ( nowe ) dotrą do mnie za kilka dni i przy okazji sprawdzę zachowanie wzm. na nowych.
Wrzucam schemat sekcji zasilania żeby było łatwiej czytającym ten wątek. A tak wyglądały luty wokół cokołów lamp ( wszystkie 5 ). Fotki przed i po czyszczeniu ( przy okazji wyczyściłem styki w cokołach ). Elementy zaznaczone na czerwono zwróciły moja uwagę. Klej przy rezystorze wygląda jakby był przegrzany? Nie za blisko Siatki 1szej ( G1 ) lampy preampu jest ten rezystor? Czy tak bliskie położenie może powodować "przenikanie" zakłóceń do lampy? Rezystor wygląda na metalizowany...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
In Gain I Trust
-
- 75...99 postów
Dzięki Painlust.painlust pisze: pn, 25 kwietnia 2022, 15:54 W każdym VK100 napięcie na lampach preampu jest ponizej 6V. Widać taka norma w Peaveyach.
Słyszałem o tym że PiVi obniża napięcia żarzenia aby uzyskać specyficzne brzmienie, ale nie wiedziałem że aż tak nisko schodzi ( sądziłem że te 5,8V DC to jest minimum ).
Wymienię lampy ( jak dojadą ) i zobaczę co dalej. Bronię się rękami i nogami przed wylutowywanie kondensatorów elektrolitycznych. Wrzucam zdjęcie jak to całe spaghetti zostało upakowane... W sumie i tak zamierzałem się zabrać za ten bajzel i poodsuwać kable od PCB aby sprawdzić czy to to nie one "sieją" na resztę podzespołów...
In Gain I Trust