No tak , ale EDD11 nie ma tak pękatej bańki jak AL4 i AF7
Wzmacniacz lampowy Retron-1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Wzmacniacz lampowy Retron-1
No i przez AL4 też coś tam jednak widać - tak od góry bańki:) a jak ktoś chce widzieć jeszcze więcej to AL4 Tungsram były przezroczyste 
https://www.google.com/search?q=al4+tun ... nfwWpfSJ0M

https://www.google.com/search?q=al4+tun ... nfwWpfSJ0M
-
- 1875...2499 postów
No akurat w moich lampach nie widać - wersja z mlecznym szkłem 

-
- 1875...2499 postów
Doszły kolejne części w tym rezystory , kondensatory i lampy AF7 i AZ1 .
Chassis jest w trakcie realizacji w firmie tnącej laserem CNC .
- Krzysztof_M
- 500...624 posty
AF7 w pięknym stanie są, będą prawdziwą ozdobą.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
-
- 1875...2499 postów
Dokładnie i mają prąd anodowy równy katalogowe 3mA (obie) 

AF7 cudne:) i jakby z fabryki wyszły. No i te lego TFK robi dobra robotę.
-
- 1875...2499 postów
Do AF7 mam oryginalne pudełka . Pierwotnie planowałem dać AF7 w wykonaniu dla Wermachtu ale przy składaniu zamówienia okazało się że sprzedający ma limit transakcji 1 na 10 dni a że , kupiłem u niego AL4 tak więc limit się wyczerpał i znalazłem te AF7 które widać na zdjęciu

Tak prezentują się płytki z elementami .
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Wszystko ładnie, retro "pełną gębą"
Tylko jak to się zepsuje, zużyją się lampy, któraś dostanie upływności między włóknem a katodą( w przedwojennych lampach to się zdarzało
)- to co z tym zrobić?
Pozostanie albo sprowadzić lampy z Niemiec za dwie normalne wypłaty
, lub wywalić to na złom.
Jak włożyłeś tyle serca w to a nie chciałeś lamp współczesnych a "nietuzinkowe", to trzeba było zrobić na GU(FU)-32, GU-50, G-807(KT8C, 807), na GU-32 zrobiłbyś na trafach PP pod EL84 i miał też 3-5W, Z GU-50 czy 807 byłoby 8-10W w SE, GU-50 jest pełno(lampa rosyjska ale produkowana była i chyba jeszcze jest przez LAMINA Piaseczno, obecnie Thales, to Polska Grupa Zbrojeniowa.
GU-32 była sosowana w stopniu mocy radiostacji MiG-ów, które to samoloty produkują Chińczycy, produkują też zamiennik FU-32 i można go kupić na Aliexpress.
Jak miało być "retro" i z kapturkiem, to czemu nie EL czy PL36, czemu stosujesz lampy bardzo drogie, awaryjne i trudno dostępne?
Wszystko ładnie, retro "pełną gębą"

Tylko jak to się zepsuje, zużyją się lampy, któraś dostanie upływności między włóknem a katodą( w przedwojennych lampach to się zdarzało

Pozostanie albo sprowadzić lampy z Niemiec za dwie normalne wypłaty

Jak włożyłeś tyle serca w to a nie chciałeś lamp współczesnych a "nietuzinkowe", to trzeba było zrobić na GU(FU)-32, GU-50, G-807(KT8C, 807), na GU-32 zrobiłbyś na trafach PP pod EL84 i miał też 3-5W, Z GU-50 czy 807 byłoby 8-10W w SE, GU-50 jest pełno(lampa rosyjska ale produkowana była i chyba jeszcze jest przez LAMINA Piaseczno, obecnie Thales, to Polska Grupa Zbrojeniowa.
GU-32 była sosowana w stopniu mocy radiostacji MiG-ów, które to samoloty produkują Chińczycy, produkują też zamiennik FU-32 i można go kupić na Aliexpress.
Jak miało być "retro" i z kapturkiem, to czemu nie EL czy PL36, czemu stosujesz lampy bardzo drogie, awaryjne i trudno dostępne?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Kolega CHOPIN66 nie robi dla siebie tylko na zlecenie więc klienta pewnie stać na takie lampy albo ma ich spory zapas.Szrot majster pisze: ↑czw, 10 marca 2022, 23:42 Jak miało być "retro" i z kapturkiem, to czemu nie EL czy PL36, czemu stosujesz lampy bardzo drogie, awaryjne i trudno dostępne?
Osobiście też robił bym na jakiejś PL36, dla siebie robię wzmacniacz na PL504.
Ale co kto lubi, AF7 i AL4 mają swój urok

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
A co myślisz o tymOlkus pisze: ↑czw, 10 marca 2022, 23:55Kolega CHOPIN66 nie robi dla siebie tylko na zlecenie więc klienta pewnie stać na takie lampy albo ma ich spory zapas.Szrot majster pisze: ↑czw, 10 marca 2022, 23:42 Jak miało być "retro" i z kapturkiem, to czemu nie EL czy PL36, czemu stosujesz lampy bardzo drogie, awaryjne i trudno dostępne?
Osobiście też robił bym na jakiejś PL36, dla siebie robię wzmacniacz na PL504.
Ale co kto lubi, AF7 i AL4 mają swój urokChoć CL4 jest ładniejsza jak dla mnie
Pozdrawiam,
A.
Gotowy, chiński produkt Albo to DIY
Panowie warto sprawdzić dostępność lamp i moja opinia jest całkiem odmienna.
1. Trudno aktualnie uznać AL4 i AF7 za bardzo trudno dostępną lampę. Tych lamp jest jeszcze całkiem sporo na ebay a i trafiają się na polskim rynku.
2. Lampy serii EL np EL3 - moim zdaniem tych jest mniej a i wybór ograniczony - w zasadzie to mamy do wyboru tylko Philips a w przypadku AL4 - TFK, Valvo, Philips, RFT, Tungsram,..można sobie pożąglować.
3. Para AL4 NOS to koszt 500 zł. Czy to dużo?
4. A co jeśli użytkownik ma 5 innych wzmacniaczy i ten będzie aby zagrać od czasu do czasu ...trudno tu mówić o zużyciu lamp
5. Trudno porównywać lampę z lat 30 tych bocznostykową do lamp z lat 50 - tych typu EL/PL504. To nie ta liga vintage. Już sam widok AL4 i AF7 cieszy oko.
6. Czy maniacy lamp, użytkownicy lamp to osoby które oszczędzają na audio? Raczej nie - mam kolegów co płacą po 3 koła za 1 szt 300B.
1. Trudno aktualnie uznać AL4 i AF7 za bardzo trudno dostępną lampę. Tych lamp jest jeszcze całkiem sporo na ebay a i trafiają się na polskim rynku.
2. Lampy serii EL np EL3 - moim zdaniem tych jest mniej a i wybór ograniczony - w zasadzie to mamy do wyboru tylko Philips a w przypadku AL4 - TFK, Valvo, Philips, RFT, Tungsram,..można sobie pożąglować.
3. Para AL4 NOS to koszt 500 zł. Czy to dużo?
4. A co jeśli użytkownik ma 5 innych wzmacniaczy i ten będzie aby zagrać od czasu do czasu ...trudno tu mówić o zużyciu lamp
5. Trudno porównywać lampę z lat 30 tych bocznostykową do lamp z lat 50 - tych typu EL/PL504. To nie ta liga vintage. Już sam widok AL4 i AF7 cieszy oko.
6. Czy maniacy lamp, użytkownicy lamp to osoby które oszczędzają na audio? Raczej nie - mam kolegów co płacą po 3 koła za 1 szt 300B.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Za podświetlanie lamp LEDami powinno się karać więzieniem. A za niebieskie podwójnie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Zgadzam się:) Ogólnie w wzmacniaczach lampowych powinien być zakaz stosowania niebieskich led. To jest przykład pomieszania vintage z współczesnością.
-
- 1875...2499 postów
No ale z drugiej strony z tego co wiem w takiej Mancie V3 LED RGB pełnia funkcję wskaźnika poziomu emisji lamp .Thereminator pisze: ↑pt, 11 marca 2022, 09:23 Za podświetlanie lamp LEDami powinno się karać więzieniem. A za niebieskie podwójnie.