Miejsca brak

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
... chcesz powiedzieć, że pomiar z zastosowaniem IZS-ów i mierników mimo całego ambarasu jest bardziej miarodajny od pomiaru P-508 ?Einherjer pisze: ndz, 20 lutego 2022, 19:21 Dlatego ja zacząłem pracować nad nowocześniejszym odpowiednikiem ISZta, mój już mnie męczy![]()
I jako jedyny masz miernik, który pokazuje "coś" odmiennego niż każdy inny (w Polsce i na Świecie) sprawny i poprawnie skalibrowany P508.elektron6 pisze: ndz, 20 lutego 2022, 10:56 Posiadam P508 i mierzę rożne lampy od n lat na tym mierniku i moja procedura jest następująca.
Nie musi, dlatego że jest pokrętło "mains. adj".
To tak jak tutaj:elektron6 pisze: ndz, 20 lutego 2022, 10:56 4. Wpinasz woltomierz AC do zacisków zarżenie i regulujesz pokrętło "adj" aby uzyskać napięcie najbliższe nastawie. U mnie przykładowo do lamp Ecc83/82 jest to 3-cia pozycja od lewej. Przy tez pozycji uzyskuję równe 6,3V AC przy pomiarze lampy.
Jeśli prawidłowo ustawisz "mains adj." a miernik jest skalibrowany poprawnie to nie musisz tego sprawdzać. Możesz ewentualnie dołączyć woltomierz aby skorygować delikatne różnice.elektron6 pisze: ndz, 20 lutego 2022, 10:56 5. Wpinasz woltomierz DC w gniazda do weryfikacji napięcia siatki 1 i doregulowujesz to napięcie do takiego jakie jest wymagane.
Do niwelacji tej różnicy służy pokrętło "mains adj." Tak to zostało przez konstruktorów zaprojektowane.elektron6 pisze: ndz, 20 lutego 2022, 10:56 Podstawowe błędy czy też celowe działania handlarzy.
2. Zasilanie z sieci 230V a w praktyce u mnie jest napięcie 236V (to już duża różnica versus 220V)
Powyższe nic nie znaczy. Ustawienie tego regulatora zależy właśnie od napięcia sieci. Ktoś może w sieci mieć 220V a ktoś inny 240 i dlatego położenia tego regulatora mogą się skrajnie różnić. Oczywiście zupełnie inną sprawą jest to, czy przełącznik ten celowo ustawiany jest w danym położeniu a nie innym, ale to nie jest wtedy zależne od miernika.elektron6 pisze: ndz, 20 lutego 2022, 10:56 3. Ustawienie "na pałę" regulatora "adj" - z reguły jest ustawiony bardzo wysoko...co przy zasilaniu napięciem 230-240V znacznie zawyża nastawy
Jeśli miernik jest sprawny i kalibrowany, użytkownik nie musi się o to martwić. Jeśli natomiast miernik nie jest kalibrowany (np. znaleziony gdzieś w stodole czy piwnicy po X latach leżakowania), to dbanie o dokładne ustawienie jakiegokolwiek parametru nie ma najmniejszego znaczenia.elektron6 pisze: ndz, 20 lutego 2022, 10:56 4. Brak weryfikacji napięcia zarżenia i napięcia sitaki 1.
To kupuj u innych sprzedawców.elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:53 I tutaj się nie zgodzę. Inni to znaczy sprzedawcy na allegro mają tak ustawione mierniki że kupujesz lampę NOS niby z emisją 40%.
Tu miej pretensje do konstruktorów bo to procedura "fabryczna".elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:53 Lampy sprawdzone i zapewne mierzyli według Twojej procedury?
Każde urządzenie ma instrukcję obsługi (czytałeś?), w niej napisane jest, za jaką zmianę odpowiedzialny jest jeden skok przełącznika. Dlatego też tekst:elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:53 Według tabliczki zmianowej P508 ma być zasilany napięciem 220V a kompensacja nie koniecznie ma prawidłowo działać przy 235V.
nie wymaga komentarza.Lisor pisze: Nie wspominałem, że do zasilania testera używałem kiedyś autotransformatora, który faktycznie niczego nie dawał, bo kręcenie gałą od odczepów na pierwotnym było wystarczające...
A widziałeś możliwość "doregulowania" napięcia anodowego (lub S2 w przypadku pentod)?elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:53 Po to mamy zewnętrzne gniazda bananowe aby móc dokonać weryfikacji napięć i aby te napięcia doregulować.
Każde napięcie ma jakąś tolerancję. Wiesz, że Twoje "6,3V" to 6,3V a nie 6,38V?elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:53 Dane z katalogu P508 i podane wartości prądów emisji są zgodne i identyczne z charakterystykami danej lampy zatem to nie jest tak że P508 ma jakieś specjalne założenie projektowe. Krótko i na temat 6,3V ma być takim napięciem a nie 5,8V...a napięcia siatki 1 jeśli z katalogu podane jest jako -2V to takie ma być a nie -1,7V.
Ale czy na pewno tak jest? Mało tego, próbowałeś zmierzyć Us2?elektron6 pisze: 6. Napięcie anodowe i s2 ustawiasz wedle pokręteł i nimi się nie przejmujesz.
Nie obraź się, ale taki pomiar nie gwarantuje niczego.elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:53 Mój miernik i mój sposób mierzenia gwarantuje te założenia i to tyle.
Ja mówię tylko, że miernika po kalibracji należy używać zgodnie z instrukcją obsługi aby uzyskać powtarzalne wyniki pomiaru na innym (sprawnym) przyrządzie tego samego typu. Co z tego, że coś tam poustawiasz wedle własnego widzimisię, skoro nikt inny na podobnym przyrządzie używanym godnie z instrukcją obsługi tego nie potwierdzi?elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:53 Sprawdzone, potwierdzone przy zakupie rożnych (pomierzonych lamp) z innych źródeł - min. sprawdzonych źródeł z US etc. Jak chcesz to dalej sobie mierz lampy opierając się tylko na cechowaniu i przy zasilaniu przy obecnym napięcie
Nie ode mnie.elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:53 - kto wie być może to od Ciebie kupiłem lampy NOS z emisją 40%. Szkoda tylko że te drugie wysłane miały równe 100% emisji...czyżby kto inny mierzył...
Ale napięciem anodowym i S2 się nie przejmujemy?elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:53 Proponuję podłączyć mierniki i sprawdzić jakie w rzeczywistości podajesz napięcia na lampę.
Jeśli tabela podaje że lampa ECC83 ma mieć 100% emisji jako 1,2ma (dane z rzeczywistej charakterystyki tej lampy) to również napięcia pomiarowe muszą być rzeczywiste - czyli -2V ma być takim a nie innym napięciem. Przy Twoim cechowaniu nie uzyskasz dokładnych wartości nastaw.
"Panie, ten typ tak ma". Ma takie ograniczenia bo tak został zaprojektowany i KONIEC. Ma być uniwersalny (dużo lamp) i szybki oraz wygodny w użytkowaniu. Gdyby założenia konstrukcyjne były inne, to ustawianie napięcia żarzenia byłoby płynne i wtedy zamiast szybko ustawiać przełącznik w odpowiedniej pozycji musiałbyś kręcić potencjometrem i sprawdzać wartość na wbudowanym wskaźniku, co komplikowałoby konstrukcję (dodatkowe precyzyjne rezystory i przełączniki) i podwyższało koszt. Twoim sposobem podkręcisz Uż, ale zmianami Ua i US2 już się nie przejmujesz. Jeśli zależy Ci na tym aby wszystko mieć ustawione na TIP TOP, to używaj Ł1-3 lub Ł3-3 a nie serii Funke Wxx, P508, AVO czy podobnych i nie próbuj na siłę z jednego przyrządu zrobić innego.elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 21:53 I warto dodać taki aspekt. Cechujesz sobie miernik w tym momencie do aktualnego napięcia zasilania sieci - nastawę "adj" masz załóżmy w środkowym położeniu. Mierzysz lampę ECC83 i sprawdzasz żarzenie - 6,4V - ok. A teraz na wycechowanym mierniku mierzysz EL34 i mamy zonk...bo napięcie to będzie tylko 5,6V. Podobnie będzie z innymi napięciami. I nie powiesz że tabela podaje dla lampy El34 emisję 100% (zgodną z charakterystyką lampy) dla całkiem innych zadanych napięć...i to ma być cechowanie aby mierzyć wartość z charakterystyki dla napięć zasilania "z powietrza"...?
To akurat łatwo sprawdzić. Czy mógłbyś zmierzyć zmiany napięcia anodowego, drugiej siatki i żarzenia zarówno na biegu jałowym jak i pod obciążeniem lampą EL34 (jeśli oczywiście masz i czas i ochotę) w zależności od położenia przełącznika "cechowanie", gdy zasilasz miernik napięciem 220V? Być może mnie akurat przekonasz takim pomiarem. Myślę, że jeśli przedstawisz wyniki pomiarów (np w tabelce) to wysyłanie lamp będzie zbędne.elektron6 pisze: pn, 21 lutego 2022, 23:52 Doregulowując napięcie żarzenia jednocześnie doregulowujesz (w dobrą stronę) pozostałe nastawy. Czyli jako mniejsze zło - masz zagwarantowane iż napięcia żarzenie jest zgodne z wymaganiami danej lampy, napięcie s1 masz ustawione idealnie, anodowe i s2 - według nastaw (bez regulacji) - tutaj pokrętło cechowanie zapewnia odpowiedni dosyć dokładny kierunek zmian.