Wzmacniacz lampowy 300B SET
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz lampowy 300B SET
Zastosowanie transformatora 3,5k przy zachowaniu warunków pracy dla 2,5k zmniejszy moc wyjściową oraz ZMNIEJSZY zniekształcenia.
-
- 25...49 postów
Panowie,
bardzo Wam dziękuję za szybką odpowiedź i bezcenne wskazówki.
Już wiem jak to zrobić!
Części niemal wszystkie już zamówione. Na początek 300B zamówiłem od Pana "Przyjaciela" z Chin, Psvane HiFi, chyba takie same jak ma Slawek_ps.
Dam znać za kilka tygodni jak już to uruchomię.
Pozdrawiam
bardzo Wam dziękuję za szybką odpowiedź i bezcenne wskazówki.
Już wiem jak to zrobić!

Części niemal wszystkie już zamówione. Na początek 300B zamówiłem od Pana "Przyjaciela" z Chin, Psvane HiFi, chyba takie same jak ma Slawek_ps.
Dam znać za kilka tygodni jak już to uruchomię.
Pozdrawiam
Lubię chleb ze smalcem
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
...sprawdzenie przez zakupem lamp (szczególnie 300B) nie mają sobaczego rodowodu, i tym samym czy kupując je nie finansuje się zbrodniarza

-
- 1875...2499 postów
Zawsze można kupić 300B JJ i mamy wtedy pewność , że nie powstała u ruskich .Tomek Janiszewski pisze: ↑czw, 17 marca 2022, 08:06...sprawdzenie przez zakupem lamp (szczególnie 300B) nie mają sobaczego rodowodu, i tym samym czy kupując je nie finansuje się zbrodniarzaTo nie są rubinowe 6P45S kupione kilkanaście lat temu na Wolumenie, które najpewniej zdążyły przejść kilkudziesięcioletnią kwarantannę w Polsce. Nawet jeśli firmują je chińczyki - jaką mamy gwarancję czy nie wyprodukowała ich Svetlana? A najlepiej po prostu darować sobie cały ten projekt, jako technicznie nonsensowny i ahistoryczny. Triody z katodami bezpośrednio żarzonymi jeżeli już wykorzystywało się we wzmacniaczach audio (np. radiowęzłowych) - to przy mocach 100W lub więcej, w układzie PP i oczywiście żarzone napięciem przemiennym symetryzowanym. W tamtych latach nie było do dyspozycji plastikowych stabilizatorów napięcia a nawet diod prostowniczych dużej mocy.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Ale za to mogą być one droższe od tych azjatyckich.CHOPIN66 pisze: ↑czw, 17 marca 2022, 10:14Zawsze można kupić 300B JJ i mamy wtedy pewność, że nie powstała u ruskich.Tomek Janiszewski pisze: ↑czw, 17 marca 2022, 08:06 ...sprawdzenie przez zakupem lamp (szczególnie 300B) nie mają sobaczego rodowodu, i tym samym czy kupując je nie finansuje się zbrodniarzaTo nie są rubinowe 6P45S kupione kilkanaście lat temu na Wolumenie, które najpewniej zdążyły przejść kilkudziesięcioletnią kwarantannę w Polsce. Nawet jeśli firmują je chińczyki - jaką mamy gwarancję czy nie wyprodukowała ich Svetlana? A najlepiej po prostu darować sobie cały ten projekt, jako technicznie nonsensowny i ahistoryczny. Triody z katodami bezpośrednio żarzonymi jeżeli już wykorzystywało się we wzmacniaczach audio (np. radiowęzłowych) - to przy mocach 100W lub więcej, w układzie PP i oczywiście żarzone napięciem przemiennym symetryzowanym. W tamtych latach nie było do dyspozycji plastikowych stabilizatorów napięcia a nawet diod prostowniczych dużej mocy.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1875...2499 postów
Przy obecnym kursie euro wychodzi 651 zł .
https://www.jjtubes.eu/300b
https://www.jjtubes.eu/300b
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Witam,
W końcu znalazłem trochę czasu na zakupy dla wzmacniacza, m.innymi trafa głośnikowe i sieciowy od Pana Leszka, udało się też uruchomić tester lamp, poniżej kilka fotek oraz filmik z pomiaru lamp. Wyniki pomiaru lamp:
https://www.youtube.com/watch?v=8y6A1muMemk
W końcu znalazłem trochę czasu na zakupy dla wzmacniacza, m.innymi trafa głośnikowe i sieciowy od Pana Leszka, udało się też uruchomić tester lamp, poniżej kilka fotek oraz filmik z pomiaru lamp. Wyniki pomiaru lamp:
https://www.youtube.com/watch?v=8y6A1muMemk
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Postaram się zrobić pomiary, na razie jesteśmy z kuzynem na etapie gromadzenia materiałów na obudowę, brakuje nam trochę kondensatorów, mam nadzieję że, do końca wakacji uda nam się całość zmontować.
Pozdrawiam,
Sławek
-
- 25...49 postów
Szanowni,
kilka tygodni już minęło ale nadal nie ukończyłem tego wzmacniacza.
Nie jest źle, wzmacniacz działa, ale wymaga jeszcze sporo pracy, pomiarów, regulacji...
Wrzucam kilka fotek.
Sławek_ps, ja również mam trafa od Pana Ogonowskiego ale Ra=3,5k stąd korekta punktu pracy. Posłuchałem Lisiora (dzięki) i dodałem w szeregu R3 potencjometr 220ohm/15W i rezystor 1 ohm (do pomiaru). Wartość R3 u mnie wyniosła 980 ohm, wówczas Ia=60mA.
Jednak mam pytanie odnośnie CE6 w żarzeniu 6SN7. Ten kondensator lekko się grzeje
Na zdjęciu widać, że nie wlutowałem go odwrotnie
Nie jest gorący, ale zdecydowanie za ciepły jak na elektrolit. Wszystko wokół jest zimne. Sprawdziłem diody w prostowniku - są OK, oscyloskop nie ujawnił żadnych „szpilek” na kondensatorze. Napięcie co prawda jest odrobinkę za niskie, bo wynosi 6,1V ale to na pewno nie powód. Czy może to być wina samego kondensatora, np. zbyt wysoki ESR? Sprawdzałem, nie mam żadnego LOW ESR o zbliżonej pojemności aby podmienić.
Druga sprawa. U mnie jest dość wysokie napięcie sieciowe - ok. 240V. Trafo jest zaprojektowane na 230V stąd wyższe napięcie "anodowe", później mostek, kondensatory... i na wyjściu zamiast UA=370V zrobiło się 450V!
Wstawiłem zaraz za mostkiem D1-D4 rezystor R*=220 ohm/50W. Taki czerwony na załączonym schemacie. Spadek napięcia na nim wynosi ok. 32V i dalej już wszystkie napięcia się obniżyły dając mi UA=367V 9niemal idealnie). To napięcie lekko się waha w zależności od napięcia w sieci. Przez ten rezystor płynie prąd o wartości ok. 145mA, a mimo to bardzo się grzeje. Po kilku minutach nie można go dotknąć mimo, że jest na radiatorze (na fotce taki podłączony żółtymi kabelkami). Chyba zrobiłem błąd w obliczeniach bo mi wychodzi, że powinien mieć niecałe 5W???
Zależy mi, żeby wzmacniacz grzał się jak najmniej - pomocy <3
kilka tygodni już minęło ale nadal nie ukończyłem tego wzmacniacza.
Nie jest źle, wzmacniacz działa, ale wymaga jeszcze sporo pracy, pomiarów, regulacji...
Wrzucam kilka fotek.
Sławek_ps, ja również mam trafa od Pana Ogonowskiego ale Ra=3,5k stąd korekta punktu pracy. Posłuchałem Lisiora (dzięki) i dodałem w szeregu R3 potencjometr 220ohm/15W i rezystor 1 ohm (do pomiaru). Wartość R3 u mnie wyniosła 980 ohm, wówczas Ia=60mA.
Jednak mam pytanie odnośnie CE6 w żarzeniu 6SN7. Ten kondensator lekko się grzeje

Druga sprawa. U mnie jest dość wysokie napięcie sieciowe - ok. 240V. Trafo jest zaprojektowane na 230V stąd wyższe napięcie "anodowe", później mostek, kondensatory... i na wyjściu zamiast UA=370V zrobiło się 450V!
Wstawiłem zaraz za mostkiem D1-D4 rezystor R*=220 ohm/50W. Taki czerwony na załączonym schemacie. Spadek napięcia na nim wynosi ok. 32V i dalej już wszystkie napięcia się obniżyły dając mi UA=367V 9niemal idealnie). To napięcie lekko się waha w zależności od napięcia w sieci. Przez ten rezystor płynie prąd o wartości ok. 145mA, a mimo to bardzo się grzeje. Po kilku minutach nie można go dotknąć mimo, że jest na radiatorze (na fotce taki podłączony żółtymi kabelkami). Chyba zrobiłem błąd w obliczeniach bo mi wychodzi, że powinien mieć niecałe 5W???
Zależy mi, żeby wzmacniacz grzał się jak najmniej - pomocy <3
Lubię chleb ze smalcem
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Co do grzejącego się kondensatora zwykle spowodowane jest to zbyt dużym ESR, w przypadku tanich chińskich ESR może być duży od nowości, nawet kilka omów o czym się kiedyś przekonałem, wyleczyło mnie to z kupowania chińszczyzny. Tak więc można sprawdzić ten kondensator.
Może być jeszcze inny powód - jakiś element w okolicy kondensatora mocno się grzeje i nagrzewa także kondensator.
Pozdrawiam,
A.
Może być jeszcze inny powód - jakiś element w okolicy kondensatora mocno się grzeje i nagrzewa także kondensator.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Już nie mogę edytować, z tego co widzę CE6 jest dobrej jakości. Ale ESR i tak warto sprawdzić.Olkus pisze: ↑pt, 1 lipca 2022, 08:44 Co do grzejącego się kondensatora zwykle spowodowane jest to zbyt dużym ESR, w przypadku tanich chińskich ESR może być duży od nowości, nawet kilka omów o czym się kiedyś przekonałem, wyleczyło mnie to z kupowania chińszczyzny. Tak więc można sprawdzić ten kondensator.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Proszę powiedzieć, co takiego wniosła do wątku ta wypowiedź?

[Romekd]
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Czołem.
W specyfikacji każdego kondensatora elektrolitycznego jest podana informacja o dopuszczalnym prądzie maksymalnym, jaki może bezpiecznie przepływać przez kondensator, oznaczony w tabelach jako RC (Ripple current). Małe kondensatory mają ten parametr przeważnie niższy niż kondensatory mniej zminiaturyzowane, zamykane w większych obudowach. Wynika to z mniejszej możliwości rozpraszania ciepła, wydzielającego się w zwijce. Z tego powodu w układach bardziej obciążonych warto wybierać kondensatory o o większych pojemnościach, większym RC, czasem nieco wyższym napięciu dopuszczalnym i niższym ESR (zawsze warto to sprawdzać w nocie katalogowej).
Pozdrawiam
Romek
W specyfikacji każdego kondensatora elektrolitycznego jest podana informacja o dopuszczalnym prądzie maksymalnym, jaki może bezpiecznie przepływać przez kondensator, oznaczony w tabelach jako RC (Ripple current). Małe kondensatory mają ten parametr przeważnie niższy niż kondensatory mniej zminiaturyzowane, zamykane w większych obudowach. Wynika to z mniejszej możliwości rozpraszania ciepła, wydzielającego się w zwijce. Z tego powodu w układach bardziej obciążonych warto wybierać kondensatory o o większych pojemnościach, większym RC, czasem nieco wyższym napięciu dopuszczalnym i niższym ESR (zawsze warto to sprawdzać w nocie katalogowej).
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .

Na zdjęciu widać, że nagrzewający się kondensator CE6 został wyprodukowany przez firmę Nichicon. Jakiej serii (jakiego typu) jest ten kondensator? Oby nie "specjalnej", przeznaczonej do "sprzętu audio"...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 25...49 postów
Witajcie
Romek, ten niebieski Nichicon jest niebieski - tyle o nim wiem
Po zmierzeniu ESR=0,09 ohm.
Znalazłem taki specjalny do audio
Nichicon UFG1C222MHM o pojemności 2200uF/16V. Na moim chińskim mierniczku zmierzyłem ESR=0,04 ohm (przyzwoicie).
Załączam też notę katalogową - mój zaznaczyłem czerwoną ramką. Jednak nie znalazłem tu parametru Ripple current, a "Rated Ripple (mArms)(85℃/120Hz)" - ale to raczej to samo.
Wlutuje i zobaczę jednak dopiero po niedzieli - brak czasu.
Udanego weekendu
Romek, ten niebieski Nichicon jest niebieski - tyle o nim wiem

Znalazłem taki specjalny do audio

Nichicon UFG1C222MHM o pojemności 2200uF/16V. Na moim chińskim mierniczku zmierzyłem ESR=0,04 ohm (przyzwoicie).
Załączam też notę katalogową - mój zaznaczyłem czerwoną ramką. Jednak nie znalazłem tu parametru Ripple current, a "Rated Ripple (mArms)(85℃/120Hz)" - ale to raczej to samo.
Wlutuje i zobaczę jednak dopiero po niedzieli - brak czasu.
Udanego weekendu
Lubię chleb ze smalcem