Zk140TM

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Orwo może lepiej nie. BASF, EMI, AGFA (to z taśm popularnych w epoce).
A ten Forb Tachfilms to kto ? :lol:
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Do ZK120/120T w zupełności wystarczy taśma AN25 lub AN35 Stilon - oczywiście nieużywana i dobrze przechowywana. Na tym sprzęcie raczej się nie wykorzysta zalet lepszych taśm - w końcu deklarowana przez producenta górna granica pasma przenoszenia (wynikająca z konstrukcji głowicy) to 12.5kHz . BASFy i inne tego typu taśmy polecam do magnetofonów z serii 24xx i lepszych.
Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: djdaroszmd »

Jak ktoś tego nie zna pisze:Orwo może lepiej nie. BASF, EMI, AGFA (to z taśm popularnych w epoce).
A ten Forb Tachfilms to kto ? :lol:
Znasz tyle taśm a forb nie znasz .Taśma forb byłą nawijana na rózne szpule :Wifon,Września,Tonsil:)oraz żadko na Stomilach:D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Magnetofony
Radia
Gramofony
Jak muzy słuchać to z Zetki
-------------------------------------------------------
Djdaroszmd
Alek

Post autor: Alek »

Ja mam Techfilm i cenię sobie te taśmy prawie na równi z pomarańczową Agfą. :P
Są to chyba nasze polskie taśmy. No, chyba, że szpuli nasze a taśma dajmy na to- z Japonii:)
Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

Ja też je cenię są bardzo dobre do Zk fajnie grają :) Jakościowo .I da się na nich "DOBRZE" nagrać 4 ścieżkowo a nawet BDB:D a na niektórych to nie możnile może że są dopiero ze sklepu.:P mowa uczywiście o naszych polskich szpulach :D
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Rafał »

TECHFILM to rzeczywiście polska firma. Pełna nazwa to Filmowy Ośrodek Badawczo-Rozwojowy TECHFILM w Warszawie. Produkcją taśm magnetofonowych zajmowała się od 1952. Skala produkcji w porównaniu do potentata, jakim był Stilon była niewielka. W końcu lat osiemdziesiątych produkowali taśmę o symbolu P-4.

Produkty Stilonu z tego czasu to taśmy AN-25 i 35 oraz A-25 i 35. Literka N oznacza taśmę niskoszumną, lepszej jakości. Jeszcze lepsze parametry miały ANT-25 i 35. ATK to zaś taśmy sklejane z kawałków. Oznaczenia 25 i 35 (były też 18) odnoszą się do grubości taśmy.

Madrości zaczerpnąłem z pozyskanej z gratisów na Koszykowej książki "kasety magnetofonowe i magnetowidowe" WKŁ 1988. Wbrew tytułowi jeden rozdział poświęcono w niej taśmom do szpulowców :idea:
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Stilony były produkowane na licencji AGFY zakupionej w 1970. Komponenty - ale nie całe taśmy - były importowane . Techfilm zaś to polska myśl techniczna :shock:

Oczywiście od tych książkowych mądrości ważniejsze są dla mnie praktyczne doświadczenia. Zwłaszcza, że chodzi tu o coś, co ma już swoje lata.[/list]

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

Rafał pisze:Stilony były produkowane na licencji AGFY zakupionej w 1970
Popełnił pan pomyłkę Stilon nie był na licencji Agfy tylko AGFA-GEVAERT ,a to różnica Stilon to prawie ta sama taśma co agfa-gevaert ,ale różni się metalizowanymi końcówkami.Na dole zdjęcie:D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

Rafał pisze:TECHFILM to rzeczywiście polska firma. Pełna nazwa to Filmowy Ośrodek Badawczo-Rozwojowy TECHFILM w Warszawie. Produkcją taśm magnetofonowych zajmowała się od 1952. Skala produkcji w porównaniu do potentata, jakim był Stilon była niewielka. W końcu lat osiemdziesiątych produkowali taśmę o symbolu P-4.

Produkty Stilonu z tego czasu to taśmy AN-25 i 35 oraz A-25 i 35. Literka N oznacza taśmę niskoszumną, lepszej jakości. Jeszcze lepsze parametry miały ANT-25 i 35. ATK to zaś taśmy sklejane z kawałków. Oznaczenia 25 i 35 (były też 18) odnoszą się do grubości taśmy.

Madrości zaczerpnąłem z pozyskanej z gratisów na Koszykowej książki "kasety magnetofonowe i magnetowidowe" WKŁ 1988. Wbrew tytułowi jeden rozdział poświęcono w niej taśmom do szpulowców :idea:
Zapomniał Pan powiedzieć o typach R-50 które Stilon również produkował nasze pospolite Radiówki :P 50mikrometrów
Tutaj jedna :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79772491
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

djdaroszmd pisze:Popełnił pan pomyłkę Stilon nie był na licencji Agfy tylko AGFA-GEVAERT ,a to różnica
Koniecznie prosze ją wyjaśnić !
Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

Agfa nie chciała dać licencji na swoje nowe szpule więć uzgodnili że będzie licencjia starszych szpul Agfa-Gevaert
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

Agfa-Gevaert była starsza pod względem technicznym:PTo to samo co stilon tylko nie ma metalizowanych końcówek
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

> djdaroszmd

O pięćdziesiątkach nie napisałem, bo pominięto je też i w tej "mądrej" książce, z której swą wiedzę zaczerpnąłem :wink: Mogło to być też spowodowane innym, niż do powszechnego użytku przeznaczeniem tych taśm :idea:

Co do licencji Agfy, to po kilkunastu latach uznano być może ów szczegół za nie dość istotny. W tekście mowa jest zresztą o licencji od "znanej firmy AGFA" i w tym sformułowaniu to chyba nawet jest i ścisłe :wink:

Na pudełkach z taśmami podawano jednak dokładnie, widać to choćby tutaj: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79761591

Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

Rafał pisze:
O pięćdziesiątkach nie napisałem, bo pominięto je też i w tej "mądrej" książce, z której swą wiedzę zaczerpnąłem :wink: Mogło to być też spowodowane innym, niż do powszechnego użytku przeznaczeniem tych taśm :idea:

Co do licencji Agfy, to po kilkunastu latach uznano być może ów szczegół za nie dość istotny. W tekście mowa jest zresztą o licencji od "znanej firmy AGFA" i w tym sformułowaniu to chyba nawet jest i ścisłe :wink:

Na pudełkach z taśmami podawano jednak dokładnie, widać to choćby tutaj: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79761591
Pewnie dlatego nie napisali o Radiówkach bo opisali tylko taśmy do użytku własnego :Pczyli N i odmiany bo Radiówek raczej się nie słuchało bo były grube i mało mieściły muzyki :P
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Z pewnym wahaniem zamieszczam link do tej aukcji, bo jeszcze ktoś posądzi mnie o niecną reklamę :wink:

Mnie jednak chodzi o opis - oto kolejne znalezisko z pawlacza czyli tytułowy ZK-140T jeszcze z folią: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80684229 Rzecz budzi moją frustrację - wszyscy coś znajdują a ja nic :evil:

Składam oczywiście deklarację, że wystawiającego tę aukcję nie znam, nigdym go na oczy nie widział i o ile wiem nie mamy wspólnych znajomych. Zresztą wtedy ten magnetofon byłby mój :twisted: