Dudniący bas
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Zmierz częstotliwość rezonansową zespołu głosnikowego w zakresie niskich czestotliwosci , stosunkowo łatwo to zrobić . Wystarczy generator i multimetr m.cz. Będziesz miał informację , jakie basy Twój głosnik przenosi . Następnie zmierz liniowość wzmacniacza w zakresie niskich częstotliwości . Z moich doświadczeń , stawiam na glośniki , dudniacy , uciążliwy bas , to zespół glosnikowy posiadający zbyt słabą dolną czestotliwość przenoszenia , tzn 80Hz lub większą .Akurat w tym pasmie częstotliwości , wszystko doskonale da się pomierzyc. Napewno znasz temat, czytałeś , jest wiele publikacji . Gorsza sprawa jest w górnym zakresie . Jesli nie umiesz tego ( basów głośnika) pomierzyć pisz , powiem co wiem .
-
- 625...1249 postów
Chyba to jednak wina głośników.Dziś podłączyłem firmowy wzmacniacz ASL pp na dwóch 6l6 i objawy są te same.Jak tylko pożyczę od kolegi generator i oscyloskop to zmierzę dolne częstotliw. i dam znać co wyszło(jak sobie poradzę z pomiarami bo nie miałem doczynienia z tymi urządz.).Jak wyjdzie że to głośniki to jestem w kropce.Może Mslawicz podpowiesz szerzej jak poradzić sobie z tym problemem jeśli chodzi o zwrotnicę(co prawda to nowe kolumny ale mogę eksperymentować
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Chryste panie, Cerwin Vega w 15 metrach!?? Wybacz, ale to nie ma prawa nie dudnić. To kolumny estradowe, przeznaczone do pracy w pomieszczeniach o wielkich kubaturach. Przecież do takiego pokoju jaki masz wystarczyłby ci niewielkie, dwudrożne monitory. Zapewniam Cię, że wtedy nie miałbyś kłopotu z dudniącym basem.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Czy podłączałeś je także do jakiegoś wzmacniacza tranzystorowego? Te mają zwykle znacznie mniejszą rezystancję wyjściową i lepiej "kontrolują" bas. Jeśli to wina słabego tłumienia wzmacniacza, to ze wzmacniaczem tranzystorowym powinno być znacznie lepiej.
Jednakże twój opis coraz bardziej wskazuje na przyczynę leżącą w akustyce pomieszczenia. Być może twoje kolumny mają lekko podniesiony bas z racji tego, że są przeznaczone do odsłuchu w dużych pomieszczeniach. Mały pokój dodatkowo powoduje tzw. wzmocnienie pomieszczenia (ang. room gain), które w przypadku kolumn ustawionych blisko narożnika może dochodzić nawet do 9 dB (około 3 dB od każdej ściany).
Rozwiązaniem problemu byłoby oddalenie kolumn od ścian, co w przypadku małego pomieszczenia może nie być osiągalne.
Wytłumienie pokoju nie przyniesie znaczącej poprawy, ponieważ wpływa głównie na średnie i wysokie tony (może wręcz pogorszyć efekt).
Jeżeli twoje kolumny to bass reflex, można spróbować lekko wytłumić kanał przez włożenie pianki poliuretanowej lub innego materiału tłumiącego (trzeba poeksperymentować). Otrzyma się wtedy coś pośredniego między bass reflexem i obudową zamkniętą, czyli coś na kształt obudowy z otworem stratnym.
Można też zmodyfikować zwrotnicę elektryczną, ale to jest nieco trudniejsze zadanie i pewnie ze względu na świeżość kolumn wolałbyś tego nie robić.
Pozdrawiam,
Marcin
Jednakże twój opis coraz bardziej wskazuje na przyczynę leżącą w akustyce pomieszczenia. Być może twoje kolumny mają lekko podniesiony bas z racji tego, że są przeznaczone do odsłuchu w dużych pomieszczeniach. Mały pokój dodatkowo powoduje tzw. wzmocnienie pomieszczenia (ang. room gain), które w przypadku kolumn ustawionych blisko narożnika może dochodzić nawet do 9 dB (około 3 dB od każdej ściany).
Rozwiązaniem problemu byłoby oddalenie kolumn od ścian, co w przypadku małego pomieszczenia może nie być osiągalne.
Wytłumienie pokoju nie przyniesie znaczącej poprawy, ponieważ wpływa głównie na średnie i wysokie tony (może wręcz pogorszyć efekt).
Jeżeli twoje kolumny to bass reflex, można spróbować lekko wytłumić kanał przez włożenie pianki poliuretanowej lub innego materiału tłumiącego (trzeba poeksperymentować). Otrzyma się wtedy coś pośredniego między bass reflexem i obudową zamkniętą, czyli coś na kształt obudowy z otworem stratnym.
Można też zmodyfikować zwrotnicę elektryczną, ale to jest nieco trudniejsze zadanie i pewnie ze względu na świeżość kolumn wolałbyś tego nie robić.
Pozdrawiam,
Marcin
-
- 625...1249 postów
Z tranzystorowcem nie próbowałem.Kolumny to bass-refleks,spróbuję zatkać otwory rzadką gąbką i zobacze czy będzie poprawa.Jak tylko będę miał aparaturę to wszystko pomierzę.Marcinie z modyfikacją zwrotnicy nie ma problemu,tylko sam się nie odważę bo trzeba być świadomym co się robi,a ja ze zwrotnicami nigdy nie kombinowałem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Witam.
Twoje kolumny mają, jak przypuszczam, najprostszą zwrotnicę na świecie tzn. kondensator w szereg za głośnikiem wysokotonowym.Jeżeli się mylę, to co nieco jeszcze zrobić możesz, ale w zasadniczy sposób brzmienia nie zmienisz w interesującym Cię przedziale częstotliwości.Głośnik niskotonowy 15 cali, to prawdziwa armata w Twoim pokoju i nie chcę być złym prorokiem , ani zepsuć Ci dobrego humoru w święta, ale dudniącego basu się nie pozbędziesz.Te głośniki nie do takiego pokoju.
Jak z doświadczenia wiem, problematyka zjawisk akustycznych jest skomplikowana i złożona.Wykonanie względnie dobrych kolumn jest sprawą niezmiernie trudną.Chyba, że korzystamy z gotowych i sprawdzonych rozwiązań np.kitów.Podstawową sprawą jest dobór kolumn z przeznaczeniem do warunków w jakich mają pracować, a więc wielkość pomieszczenia i cała reszta: elementy wnętrza, ustawienie , odległość od ścian bocznych, tylnej itd.
Reasumując-wykonanie dobrego pod względem brzmieniowym wzmacniacza jest o wiele łatwiejsze od doboru , tym bardziej od skonstruowania i wykonania przyzwoitych zespołów głośnikowych , co nie jest jak wiadomo tematyką niniejszego forum.
Pozdrawiam.
Twoje kolumny mają, jak przypuszczam, najprostszą zwrotnicę na świecie tzn. kondensator w szereg za głośnikiem wysokotonowym.Jeżeli się mylę, to co nieco jeszcze zrobić możesz, ale w zasadniczy sposób brzmienia nie zmienisz w interesującym Cię przedziale częstotliwości.Głośnik niskotonowy 15 cali, to prawdziwa armata w Twoim pokoju i nie chcę być złym prorokiem , ani zepsuć Ci dobrego humoru w święta, ale dudniącego basu się nie pozbędziesz.Te głośniki nie do takiego pokoju.
Jak z doświadczenia wiem, problematyka zjawisk akustycznych jest skomplikowana i złożona.Wykonanie względnie dobrych kolumn jest sprawą niezmiernie trudną.Chyba, że korzystamy z gotowych i sprawdzonych rozwiązań np.kitów.Podstawową sprawą jest dobór kolumn z przeznaczeniem do warunków w jakich mają pracować, a więc wielkość pomieszczenia i cała reszta: elementy wnętrza, ustawienie , odległość od ścian bocznych, tylnej itd.
Reasumując-wykonanie dobrego pod względem brzmieniowym wzmacniacza jest o wiele łatwiejsze od doboru , tym bardziej od skonstruowania i wykonania przyzwoitych zespołów głośnikowych , co nie jest jak wiadomo tematyką niniejszego forum.
Pozdrawiam.
Lech S.
-
- 2500...3124 posty
Leszku pomimo ze nie miejsce tu na rozmowy o kolumnach to jednak wtrace swoje 3 grosze. Otóz pozwole sobie niezgodzic sie z z Tobą. Moje kolumny do miniaturek nie należą http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=1409 .Pojemnośc około 140L, dwa głosniki niskotonowe 10" z płaska cięzką kewlarowa membrana, o grubosci 4mm, ale dudniacego basu na nich nie uswiadczysz, a pomieszczenie też nie jest duze 65m^3.Tak ze wielkośc kolumny według mnie znacząco na ten bas nie wpływa. A miałem kiedyś Altusy. to dopiero dudniło..........
-
- 625...1249 postów
Ależ Boguś wszystko sie zgadza, z tym że w grę wchodzi nie tylko średnica , ale jej masa, zawieszenie głośników ( chodzi o podatność), parametry układu magnetycznego. Od tego zależą podstawowe parametry głośnika, począwszy od jego efektywności, częstotliwości rezonansowej, zakresu częstotliwości przenoszenia ,zwykle określanej w zakresie nierównomierności
+/- 3dB jak i te obliczeniowe wspólczynniki, potrzebne do określenia pojemnosci obudowy, średnicy i długości tunelu w przypadku bas-refleks itd.Ale po co ja to piszę.Przecież to doskonale znasz.Podkreślę jeszcze raz ,że sprawa nie jest prosta i w tym przypadku, bo juz mamy dudniący bas i spróbuj dac gotowa receptę na rozwiazanie tego problemu.
Coś mi sie wydaje, ze dużo i nie na temat, a już napewno wchodzimy do kacika audiofilskiego, w strefę niebezpieczną p.t."Ludzie nie dajcie się zwariować." Tylko patrzeć jak wątek ten znajdzie sie pewnego ranka w koszu.
+/- 3dB jak i te obliczeniowe wspólczynniki, potrzebne do określenia pojemnosci obudowy, średnicy i długości tunelu w przypadku bas-refleks itd.Ale po co ja to piszę.Przecież to doskonale znasz.Podkreślę jeszcze raz ,że sprawa nie jest prosta i w tym przypadku, bo juz mamy dudniący bas i spróbuj dac gotowa receptę na rozwiazanie tego problemu.
Coś mi sie wydaje, ze dużo i nie na temat, a już napewno wchodzimy do kacika audiofilskiego, w strefę niebezpieczną p.t."Ludzie nie dajcie się zwariować." Tylko patrzeć jak wątek ten znajdzie sie pewnego ranka w koszu.
Lech S.
-
- 625...1249 postów
Zaglądałem do zwrotnicy,3cewki z rdzeniem ferryt.,kilka kond,rezystor ceramiczny.Oczywiście to niewiele mówi ,cewki nie mają wartości podanych na obud.,ale daje wyobrażenie że jednak nie jest to najprostsza zwrotnica z jednym kondensatorem.A z dudnieniem to się zgodzę że pom. małe ale dlaczego w takim razie bas dudni nawet jak się słucha cicho?
-
- 2500...3124 posty
nuncjusz wysłalem ci program do zwrotnic, mozesz sobie porównac i nawet ustalic pasmo według własnego uznania , Ty znów piszesz ze pomimo cichego słuchania nadal dudni? przecież powyzej pisałem no chyba ze nie czytasz co sie do Ciebie pisze, ze pomieszczenie ma tu najmniej do rzeczy, poprostu wydatnia sie bardzo rezonans własny kolumny,( przypuszczam ze jest to w granicach 100-150Hz) i zmiana dostrojenia duzo by tu wniosła, ja np. stroiłem moją kolumnę na 27Hz
-
- 625...1249 postów
Prawdopodobnie jest to zwrotnica 1- rzędu, a może jeszcze lepiej.Tutaj juz możesz trochę zmienić.Tylko zastanawiam się , czy konstruktorzy tych zestawów za sprawą zwrotnicy, założyli że ma być dudniący bas, czy też założeniem były inne czynniki, o których już wiele napisano w tym wątku.nuncjusz1 pisze:Zaglądałem do zwrotnicy,3cewki z rdzeniem ferryt.,kilka kond,rezystor ceramiczny.Oczywiście to niewiele mówi ,cewki nie mają wartości podanych na obud.,ale daje wyobrażenie że jednak nie jest to najprostsza zwrotnica z jednym kondensatorem.A z dudnieniem to się zgodzę że pom. małe ale dlaczego w takim razie bas dudni nawet jak się słucha cicho?
Lech S.