Edycja postów - czy inni też tak mają?
Moderator: gsmok
-
- 2500...3124 posty
Re: Edycja postów - czy inni też tak mają?
Uważam, że rozsądne minimum to "kwadrans akademicki".
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 625...1249 postów
Siłą nikt nikogo chyba tu nie trzyma?
Uważam, że minuta, to dość czasu żeby wychwycić błędy nawet po publikacji postu. A gdy umieszcza się sążniste teksty okraszone kursywą, pogrubieniami, ostatecznie zdjęciami, wydaje się wręcz nieprawdopodobne, by nie można było poświęcić jeszcze kilku minut na nadanie wpisowi ostatecznej formy przed umieszczeniem treści na forum.
Uważam, że minuta, to dość czasu żeby wychwycić błędy nawet po publikacji postu. A gdy umieszcza się sążniste teksty okraszone kursywą, pogrubieniami, ostatecznie zdjęciami, wydaje się wręcz nieprawdopodobne, by nie można było poświęcić jeszcze kilku minut na nadanie wpisowi ostatecznej formy przed umieszczeniem treści na forum.
785mm
-
- 625...1249 postów
Czas na edycję wynosi 2 minuty od momentu publikacji. Oczywiście autora tego tematu to nie satysfakcjonuje, podobnie jak możliwość wnoszenia dowolnej ilości poprawek przed wysłaniem postu. Dlaczego? Ano dlatego, że gnany jest on w maniakalnym wręcz pędzie, by być pierwszym z odpowiedzią w tematach, które go interesują. Klepie więc w klawiaturę na umór, w pośpiechu, żeby tylko zdążyć przed kimkolwiek, kto mógłby zamieścić podobną odpowiedź (to by była katastrofa). A gdy jest już pierwszy, może sobie spokojnie po kilkanaście razy, dowolnie edytować treść i dostosowywać ją do własnych potrzeb. No i to się nagle skończyło, stąd taki skowyt. Teraz pierwsi będą ci, którzy potrafią udzielić odpowiedzi zwięźlej, przejrzyściej, bez słowotoku przesyconego dziwacznymi kalectwami językowymi typu "niedasie", wtranżalaniem gdzie tylko się da "x" zamiast "ks" (np. "maxymalny") itp. dziwactw. Swoją drogą ciekawe, że jego wiernego pieska jakoś to nie razi. Może ma uczulenie tylko na zębatki?
-
- 1875...2499 postów
Panowie - czas na spacer bo robi się chyba trochę za ostro...

-
- 1875...2499 postów
Dla rozluźnienia a może i podgrzania ale w innym kierunku....
https://www.facebook.com/bartosz.kaczma ... 0558500392
https://www.facebook.com/bartosz.kaczma ... 0558500392
-
- 1250...1874 posty
Może i śmieszne ale nie do końca , trochę zbyt prawdziwe , już dawno nasza polityka przerosła kabaret .
Ale ten śmiech jest nie do podrobienia , szkoda że aktor już śp.
Ale ten śmiech jest nie do podrobienia , szkoda że aktor już śp.
-
- 625...1249 postów
Czas chyba w ogóle zamknąć ten temat, nie ma tu o czym dyskutować. Decyzją admina skrócono czas edycji i trzeba się ewentualnie nauczyć korzystania z opcji "Podgląd". Ja korzystam niemal od początku drugiej kadencji, zwłaszcza gdy wklejam obrazki w tekst, dodaję kilka spacji, w przeciwnym wypadku tekst niemal wchodzi na zdjęcia (jest nieestetycznie blisko). Jak słusznie stwierdził w innym wątku Alek:Locutus pisze: czw, 6 maja 2021, 18:16 Panowie - czas na spacer bo robi się chyba trochę za ostro...![]()
![]()
![]()
I do takiego celu należy dążyć. Wszak warto od siebie zacząć wymagać, nieprawdaż?Alek pisze: sob, 1 maja 2021, 00:32 Reglamentacja czasu edycji wpływa zatem korzystnie i dzięki temu posty będą bardziej dopracowane. To tak, jak kiedyś z fotografią. Robiło się dobre ujęcia, bo klisza była droga i było jej mało.
-
- 3125...6249 postów
Panowie,
w momencie założenia Forum w ogóle nie było opcji poprawiania/modyfikacji postów. Po pewnym czasie, w wyniku sugestii Użytkowników opcja blokowania została wyłączona. Minęło trochę czasu i zacząłem otrzymywać maile od Użytkowników, którzy twierdzili, że ich odpowiedzi w wyniku poprawiania postów przestawały mieć sens. Tych uwag było coraz więcej, więc znowu włączyłem blokadę edycji. Po pewnym czasie w wyniku interwencji osób, które chciały poprawiać wypowiedzi znowu wyłączyłem blokadę. Ta sytuacja w trakcie wielu lat działania Forum powtarzała się kilka razy.
Chcę wyraźnie podkreślić, że blokowanie edycji postów wprowadzam tylko w sytuacji, gdy zaczyna się robić naprawdę 'gorąco' w tej kwestii i gdy liczba maili z prośbą o ograniczenie takich modyfikacji staje się znacząca. I tak właśnie było ostatnim razem. Musiałem wprowadzić ograniczenie czasu edytowania wypowiedzi do 2 minut. Dlaczego nie do przysłowiowego i wspomnianego tutaj kwadransa akademickiego? Otóż dlatego, że w ciągu 15 minut istnieje duża szansa, że ktoś już odpowie na wysłany post i problem pozostaje. Dwie minuty pozwalają na minimalizację takiej sytuacji, choć jej nie wykluczają.
Ograniczenie czasu modyfikacji nie zostało wprowadzone jako kara dla kogokolwiek. To jest wymóg Forum jako całości. Pisałem już o tym w uzasadnieniu takiej blokady, ale powtórzę jeszcze raz. Po napisaniu postu istnieje możliwość jego podglądu przed wysłaniem. Można go poprawiać ile razy wystąpi taka potrzeba. W szczególnych sytuacjach można poprosić Moderatora o zrobienie poprawki (np. literówki lub błędu ortograficznego). Nawet jeśli coś się przegapi, zawsze można napisać post korygujący. W wielu serwisach np. MsTeams itp. w ogóle nie ma możliwości edycji postów (nie ma nawet tych przysłowiowych 2 minut). To w pewnym sensie wymusza na Użytkownikach, aby przemyśleli swoje wypowiedzi przed ich publikacją. Wątki stają się dzięki temu bardziej czytelne. Co więcej, niejednokrotnie taka korekta napisana już po udostępnieniu wypowiedzi często też ma walory kształcące.
Podsumowując, proszę wprowadzenia tego ograniczenia nie odnosić personalnie do siebie i mieć nieco litości dla zapracowanych Moderatorów, którzy w związku z modyfikacjami (obecnie zablokowanymi) mieli naprawdę mnóstwo pracy.
w momencie założenia Forum w ogóle nie było opcji poprawiania/modyfikacji postów. Po pewnym czasie, w wyniku sugestii Użytkowników opcja blokowania została wyłączona. Minęło trochę czasu i zacząłem otrzymywać maile od Użytkowników, którzy twierdzili, że ich odpowiedzi w wyniku poprawiania postów przestawały mieć sens. Tych uwag było coraz więcej, więc znowu włączyłem blokadę edycji. Po pewnym czasie w wyniku interwencji osób, które chciały poprawiać wypowiedzi znowu wyłączyłem blokadę. Ta sytuacja w trakcie wielu lat działania Forum powtarzała się kilka razy.
Chcę wyraźnie podkreślić, że blokowanie edycji postów wprowadzam tylko w sytuacji, gdy zaczyna się robić naprawdę 'gorąco' w tej kwestii i gdy liczba maili z prośbą o ograniczenie takich modyfikacji staje się znacząca. I tak właśnie było ostatnim razem. Musiałem wprowadzić ograniczenie czasu edytowania wypowiedzi do 2 minut. Dlaczego nie do przysłowiowego i wspomnianego tutaj kwadransa akademickiego? Otóż dlatego, że w ciągu 15 minut istnieje duża szansa, że ktoś już odpowie na wysłany post i problem pozostaje. Dwie minuty pozwalają na minimalizację takiej sytuacji, choć jej nie wykluczają.
Ograniczenie czasu modyfikacji nie zostało wprowadzone jako kara dla kogokolwiek. To jest wymóg Forum jako całości. Pisałem już o tym w uzasadnieniu takiej blokady, ale powtórzę jeszcze raz. Po napisaniu postu istnieje możliwość jego podglądu przed wysłaniem. Można go poprawiać ile razy wystąpi taka potrzeba. W szczególnych sytuacjach można poprosić Moderatora o zrobienie poprawki (np. literówki lub błędu ortograficznego). Nawet jeśli coś się przegapi, zawsze można napisać post korygujący. W wielu serwisach np. MsTeams itp. w ogóle nie ma możliwości edycji postów (nie ma nawet tych przysłowiowych 2 minut). To w pewnym sensie wymusza na Użytkownikach, aby przemyśleli swoje wypowiedzi przed ich publikacją. Wątki stają się dzięki temu bardziej czytelne. Co więcej, niejednokrotnie taka korekta napisana już po udostępnieniu wypowiedzi często też ma walory kształcące.
Podsumowując, proszę wprowadzenia tego ograniczenia nie odnosić personalnie do siebie i mieć nieco litości dla zapracowanych Moderatorów, którzy w związku z modyfikacjami (obecnie zablokowanymi) mieli naprawdę mnóstwo pracy.
-
- 1250...1874 posty
I co, myślisz że zaniósł do wydawcy swoje bazgroły, a ten je wydrukował? Po drodze było co najmniej kilka korekt, zanim je ostatecznie wydrukowano.
Tutaj ta możliwość została odebrana, gdzie przez tyle lat była dostępna i było dobrze.
I tu się mylisz Ogniem I mieczem było drukowane w odcinkach w krakowskim Słowie.Jeden rozdział co tydzień. I nie bazgroły ale gotowy rozdział pisany na maszynie do pisania. Pewnie była korekta przy składzie pisma ale to wszystko .Wydanie Ogniem i Mieczem w Słowie trwało 2 lata. Sienkiewicz nigdy nie spoźnił się z kolejnym rozdziałem .Czyli można
Uważam że ten brak możliwości korekty bardzo dobrze wpłynął na nasze forum, trochę się uspokoiły emocję , tak trzymać!!!!!
Tutaj ta możliwość została odebrana, gdzie przez tyle lat była dostępna i było dobrze.
I tu się mylisz Ogniem I mieczem było drukowane w odcinkach w krakowskim Słowie.Jeden rozdział co tydzień. I nie bazgroły ale gotowy rozdział pisany na maszynie do pisania. Pewnie była korekta przy składzie pisma ale to wszystko .Wydanie Ogniem i Mieczem w Słowie trwało 2 lata. Sienkiewicz nigdy nie spoźnił się z kolejnym rozdziałem .Czyli można
Uważam że ten brak możliwości korekty bardzo dobrze wpłynął na nasze forum, trochę się uspokoiły emocję , tak trzymać!!!!!
-
- 1875...2499 postów
Edycja powinna być aktywna do czasu aż ktoś odpowie na dany post . Spod blokady edycji powinien być wyłączony dział ogłoszenia .
-
- 3125...6249 postów
Witam
Masz rację, to rozwiązanie pozwoliłoby na dodanie kolejnych pozycji do ogłoszenia, czy zmianie ceny. Oczywiście jeśli oprogramowanie forum to umożliwia. W tej kwestii musiałby wypowiedzieć się administrator.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Też tak myślę.CHOPIN66 pisze: pt, 2 lipca 2021, 14:22 Edycja powinna być aktywna do czasu aż ktoś odpowie na dany post . Spod blokady edycji powinien być wyłączony dział ogłoszenia .
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 1250...1874 posty
To dobry pomysł ale tez nie mniej niż np. 3 minuty
-
- 375...499 postów
Dołączę do tej dyskusji, choć widzę, że nawet Lutownica-kolba - -to Wątek drażliwy i zostałem tam WYCIĘTY.
Jak Widzicie wyżej, zgadzam się z Kuba fant. To dobry czas, ale może być inny. Od teraz, już żadnych wątków nie wpisuję nowych, a będę pozostawiał linki do Blogów zewnętrznych. Dlaczego wpisałem się Tutaj? Właśnie kupiłem 1984 Orwella i czytam teraz dwie Wersje: Lekturę i starszą wersję z czerwonymi literami na okładce. Starsa ma już żółte kartki i niebawem zaczną się rozpadać z racji papieru. Dla Ciekawych, nakieruję: znajdźcie napis KONIEC - to na początek, później pójdzie "samo".
Czy ten wpis i Orwell, jest w temacie wątku, o Edycji? Jak najbardziej: "czeluść czasu" (znikanie treści/kasowanie) i zmiana Historii (przeszłości), to jest dokładnie to, o czym pisał EricArturBlair+. Historię piszą zwycięzcy. A Kto Nam pisze Historię. Zachęcam do lektury. Józef
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 2500...3124 posty
Pozwolę sobie dodać swoją opinię nt. czasu edycji.
Wg mnie są dwie najrozsądniejsze opcje:
1. Edycja powinna być możliwa do czasu pojawienia się nowego postu w temacie; nie raz miałem tak, że jeszcze tego samego dnia coś chciałbym dopisać do tematu i nawet cztery posty jeden pod drugim w swoim temacie mam
2. Co najmniej 15 minut na edycję, czasem chce się jeszcze coś po chwili dopisać bo wcześniej się zapomniało, a edytować już nie można i trzeba post pod postem pisać
Pozdrawiam,
A.
Wg mnie są dwie najrozsądniejsze opcje:
1. Edycja powinna być możliwa do czasu pojawienia się nowego postu w temacie; nie raz miałem tak, że jeszcze tego samego dnia coś chciałbym dopisać do tematu i nawet cztery posty jeden pod drugim w swoim temacie mam

2. Co najmniej 15 minut na edycję, czasem chce się jeszcze coś po chwili dopisać bo wcześniej się zapomniało, a edytować już nie można i trzeba post pod postem pisać

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,