Pozdrawiam.
Generator plansz kontrolnych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
bratyslaw
- 625...1249 postów

Re: Generator plansz kontrolnych
Taki generator zrobiłem sobie ponad 20 lat temu jeszcze w technikum na procku z gotowym programem chyba z "Praktycznego Elektronika", do tego dołożyłem modulator z tunera Sat i dało się regulować np. Rubina
Ostatnio szedłem na łatwiznę ściągając z netu obrazy kontrolne na pen drive i poprzez tuner dvb-t też da się TV ustawiać.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Wystarczy pobrać te gify i większość tunerów je wyświetli na ekranie tv.ECC83 pisze: sob, 31 października 2020, 21:30 Powyższe generatory testowe wydają mi się interesującym rozwiązaniem. Jeśli uda się uzyskać obraz choć z jednego, to będę zainteresowany.
-
Alek
- 1875...2499 postów

Ja tam stawiam na tradycję
. Oto "na szybko" zrobiłem "monoskop rozbieralny" ze spawarki
. Dla uzyskania dużej kontrastowości obrazu trzeba wybierać niezbyt duże energie wiązki (około 1,5-2 kV). Wtedy bowiem współczynnik emisji wtórnej z metalu jest największy. Obraz oczywiście nie jest zbyt ostry- wyrzutnia jest optymalizowana dla napięć 18- 25 kV. Prąd wiązki nie przekraczał 120-160 mikroamperów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Alek
- 1875...2499 postów

Parę wskazówek dla tych, którzy będą robić lampę monoskopową
. Mowa tu o płytce praktycznie "czarno-białej", bez skali gradacji szarości.
Myślę jednak, że w większości przypadków będzie to zadowalające. Płytkę sygnałową można wykonać z blachy aluminiowej. W celu wycinamy sobie odpowiednie płytki. Ja korzystałem z blachy o czystości "cz.d.a". Blachę należy wytrawić w 10-20 % ciepłym roztworze wodorotlenku sodu. Czas trawienia 1- 3 minuty. Potem blachę należy bardzo dokładnie wypłukać wodą destylowaną i wysuszyć. Potem trzeba położyć na blachę szablon rysunku, jaki ma być na płytce monoskopu. Szablon to nic innego jak cienka blacha z wytrawionym na wylot rysunkiem. Szablon najlepiej docisnąć pincetą tak, aby przylegał do tarczy aluminiowej. Teraz należy okopcić sadzą płytkę monoskopu przez szablon. Najlepiej okopcać w górnej części płomienia. Tam wydziela się sadza, a nie tłusta stearyna. Dobrze mieć do szablonu mieć dogrzany metalowy "wąs". Po okopceniu ostrożnie kładziemy płytkę sygnałową rysunkiem do góry. Potem pincetą podnosimy ostrożnie szablon, aby nie zetrzeć obrazka.
Potem wskazane jest obejrzeć płytkę w monoskopie rozbieralnym. Można wówczas ocenić kontrastowość obrazu itp. Napięcie przyspieszające 1,5- 2,5 kV. Prąd wiązki 0,1-0,2 mA (w moich warunkach- odległość od kolektora elektronów wtórnych ok. 10 cm).
Myślę jednak, że w większości przypadków będzie to zadowalające. Płytkę sygnałową można wykonać z blachy aluminiowej. W celu wycinamy sobie odpowiednie płytki. Ja korzystałem z blachy o czystości "cz.d.a". Blachę należy wytrawić w 10-20 % ciepłym roztworze wodorotlenku sodu. Czas trawienia 1- 3 minuty. Potem blachę należy bardzo dokładnie wypłukać wodą destylowaną i wysuszyć. Potem trzeba położyć na blachę szablon rysunku, jaki ma być na płytce monoskopu. Szablon to nic innego jak cienka blacha z wytrawionym na wylot rysunkiem. Szablon najlepiej docisnąć pincetą tak, aby przylegał do tarczy aluminiowej. Teraz należy okopcić sadzą płytkę monoskopu przez szablon. Najlepiej okopcać w górnej części płomienia. Tam wydziela się sadza, a nie tłusta stearyna. Dobrze mieć do szablonu mieć dogrzany metalowy "wąs". Po okopceniu ostrożnie kładziemy płytkę sygnałową rysunkiem do góry. Potem pincetą podnosimy ostrożnie szablon, aby nie zetrzeć obrazka.
Potem wskazane jest obejrzeć płytkę w monoskopie rozbieralnym. Można wówczas ocenić kontrastowość obrazu itp. Napięcie przyspieszające 1,5- 2,5 kV. Prąd wiązki 0,1-0,2 mA (w moich warunkach- odległość od kolektora elektronów wtórnych ok. 10 cm).
-
saico
Oto on... ma wyjście RF i AV. Wymiary: 27x22x8cm, waga 3,15kg.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
ECC83
- 625...1249 postów

Użytkownik tszczesn zaproponował mi generator plansz kontrolnych Tektronixa
Saico, również bardzo chętnie bym przygarnął tego Meratronika (co dwa generatory to nie jeden
). Napisałem PW.
Saico, również bardzo chętnie bym przygarnął tego Meratronika (co dwa generatory to nie jeden
-
kubafant
- 2500...3124 posty

Bierz w ciemno Tektronixa, ich sprzęt to jest najwyższa półka jakościowa!
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa