Generator plansz kontrolnych

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Generator plansz kontrolnych

Post autor: bratyslaw »

Taki generator zrobiłem sobie ponad 20 lat temu jeszcze w technikum na procku z gotowym programem chyba z "Praktycznego Elektronika", do tego dołożyłem modulator z tunera Sat i dało się regulować np. Rubina :) Ostatnio szedłem na łatwiznę ściągając z netu obrazy kontrolne na pen drive i poprzez tuner dvb-t też da się TV ustawiać.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

ECC83 pisze: sob, 31 października 2020, 21:30 Powyższe generatory testowe wydają mi się interesującym rozwiązaniem. Jeśli uda się uzyskać obraz choć z jednego, to będę zainteresowany.

Wystarczy pobrać te gify i większość tunerów je wyświetli na ekranie tv. :D
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

Ja tam stawiam na tradycję :D . Oto "na szybko" zrobiłem "monoskop rozbieralny" ze spawarki :D . Dla uzyskania dużej kontrastowości obrazu trzeba wybierać niezbyt duże energie wiązki (około 1,5-2 kV). Wtedy bowiem współczynnik emisji wtórnej z metalu jest największy. Obraz oczywiście nie jest zbyt ostry- wyrzutnia jest optymalizowana dla napięć 18- 25 kV. Prąd wiązki nie przekraczał 120-160 mikroamperów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

Parę wskazówek dla tych, którzy będą robić lampę monoskopową :idea: . Mowa tu o płytce praktycznie "czarno-białej", bez skali gradacji szarości.
Myślę jednak, że w większości przypadków będzie to zadowalające. Płytkę sygnałową można wykonać z blachy aluminiowej. W celu wycinamy sobie odpowiednie płytki. Ja korzystałem z blachy o czystości "cz.d.a". Blachę należy wytrawić w 10-20 % ciepłym roztworze wodorotlenku sodu. Czas trawienia 1- 3 minuty. Potem blachę należy bardzo dokładnie wypłukać wodą destylowaną i wysuszyć. Potem trzeba położyć na blachę szablon rysunku, jaki ma być na płytce monoskopu. Szablon to nic innego jak cienka blacha z wytrawionym na wylot rysunkiem. Szablon najlepiej docisnąć pincetą tak, aby przylegał do tarczy aluminiowej. Teraz należy okopcić sadzą płytkę monoskopu przez szablon. Najlepiej okopcać w górnej części płomienia. Tam wydziela się sadza, a nie tłusta stearyna. Dobrze mieć do szablonu mieć dogrzany metalowy "wąs". Po okopceniu ostrożnie kładziemy płytkę sygnałową rysunkiem do góry. Potem pincetą podnosimy ostrożnie szablon, aby nie zetrzeć obrazka.

Potem wskazane jest obejrzeć płytkę w monoskopie rozbieralnym. Można wówczas ocenić kontrastowość obrazu itp. Napięcie przyspieszające 1,5- 2,5 kV. Prąd wiązki 0,1-0,2 mA (w moich warunkach- odległość od kolektora elektronów wtórnych ok. 10 cm).
saico

Post autor: saico »

Oto on... ma wyjście RF i AV. Wymiary: 27x22x8cm, waga 3,15kg.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Użytkownik tszczesn zaproponował mi generator plansz kontrolnych Tektronixa
Saico, również bardzo chętnie bym przygarnął tego Meratronika (co dwa generatory to nie jeden :) ). Napisałem PW.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Bierz w ciemno Tektronixa, ich sprzęt to jest najwyższa półka jakościowa!
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa