Parę wskazówek dla tych, którzy będą robić lampę monoskopową

. Mowa tu o płytce praktycznie "czarno-białej", bez skali gradacji szarości.
Myślę jednak, że w większości przypadków będzie to zadowalające. Płytkę sygnałową można wykonać z blachy aluminiowej. W celu wycinamy sobie odpowiednie płytki. Ja korzystałem z blachy o czystości "cz.d.a". Blachę należy wytrawić w 10-20 % ciepłym roztworze wodorotlenku sodu. Czas trawienia 1- 3 minuty. Potem blachę należy bardzo dokładnie wypłukać wodą destylowaną i wysuszyć. Potem trzeba położyć na blachę szablon rysunku, jaki ma być na płytce monoskopu. Szablon to nic innego jak cienka blacha z wytrawionym na wylot rysunkiem. Szablon najlepiej docisnąć pincetą tak, aby przylegał do tarczy aluminiowej. Teraz należy okopcić sadzą płytkę monoskopu przez szablon. Najlepiej okopcać w górnej części płomienia. Tam wydziela się sadza, a nie tłusta stearyna. Dobrze mieć do szablonu mieć dogrzany metalowy "wąs". Po okopceniu ostrożnie kładziemy płytkę sygnałową rysunkiem do góry. Potem pincetą podnosimy ostrożnie szablon, aby nie zetrzeć obrazka.
Potem wskazane jest obejrzeć płytkę w monoskopie rozbieralnym. Można wówczas ocenić kontrastowość obrazu itp. Napięcie przyspieszające 1,5- 2,5 kV. Prąd wiązki 0,1-0,2 mA (w moich warunkach- odległość od kolektora elektronów wtórnych ok. 10 cm).