Kto zgadnie - jak tu działa regulacja głośności?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Kto zgadnie - jak tu działa regulacja głośności?
Zmiana napięcia A-K EF6 ma wpływ na amplitudę sygnału wyjściowego w obu trybach. 

-
- 2500...3124 posty
Obstawałbym raczej przy napięciu K-S2 jako decydującym, biorąc pod uwagę fakt, że pentody mają bardzo wysoką rezystancję wewnętrzną i zmiany napięcia anodowego mają minimalny wpływ na wielkość prądu anodowego.
Pozdrawiam!
Jakub
Pozdrawiam!
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- moderator
No dobra, to wskazówka - przyjrzyjcie się siatce trzeciej.
-
- 3125...6249 postów
-
- 250...374 postów
Jako że jestem średnio biegły w teorii (i chyba nie ja jeden na tym forum), mogę prosić o wyjaśnienie? J.Sz.
-
- moderator
Regulacja jest prosta i skuteczna. Jak widać siatka trzecia nie jest podpięta do katody, ale do masy. Ponieważ na katodzie potencjał stały jest regulowany od 0V do +25V, to oznacza to, że napięcie siatki trzeciej jest regulowane od 0 do -25V (względem katody). Oznacza to, że elektrony opuszczające katodę przyciągane przez siatkę drugą muszą pokonać spowalniające pole elektryczne generowane przez siatkę trzecią. Gdy jej potencjał jest zbliżony do potencjału katody (gdy układ ma grać głośno) większość z nich pokonuje tą barierę, dolatuje do anody, gdzie tworzy prąd anodowy. Im bardziej ujemna jest siatka trzecia względem katody, tym silniej spowalania elektrony, więc coraz mniej ich jest w stanie pokonać tą siatkę i dotrzeć do anody. W efekcie prąd anody spada, a wraz z nim proporcjonalnie składowa zmienna (sygnał). Przy 25V woltach na katodzie prąd anody praktycznie już nie płynie.
-
- 3125...6249 postów
Tak z przekory https://frank.pocnet.net/sheets/145/e/EF6.pdf Błąd drukarski,czy była taka wersja lampy?
. 

-
- moderator
Nie wiem, nie sprawdzałem nigdy posiadanych EF6, ale podejrzewam, że rysunek symbolu wzięli bez zwracania uwagi na szczegóły. Rysunek podstawki jest już zgodny, z G3 oddzielnie. Bo rozumiem, że o to ci chodzi?