##Legendarna 6S4S, bezpośrednio żażona trioda## --

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mslawicz
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: mslawicz »

Andrzej Molicki pisze: Dziwi i denerwuje mnie natomiast ludzka ciemnota aby przepłacac i budować knoty.!!!
Lampy z bezpośrednim żarzeniem stosuje się jeżeli robi się od 200VA do 3000VA na kanał bo ma to wtedy sens i nee ma innego wyboru.
Nikt o zdrowych zmysłach nie robi wzmacniacza 5 czy 20 VA na takich lampach bo to czysta głupota. :x
Triody bezpośrednio żarzone takie, jak 300B, 2A3, 211, 845, należą do najbardziej liniowych elementów wzmacniających spotykanych w elektronice i dlatego powinny być brane pod uwagę przez każdego chcącego zbudować wzmacniacz bez sprzężenia zwrotnego. Oczywiście mają też swoje wady, w tym zwykle wysoką cenę, i dlatego też często wybiera się inne środki dla osiągnięcia podobnego celu. Jestem jednak daleki od stwierdzenia, że konstrukcje takie nie mają sensu.
Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Andrzej Molicki pisze:Lampy z bezpośrednim żarzeniem stosuje się jeżeli robi się od 200VA do 3000VA na kanał bo ma to wtedy sens i nee ma innego wyboru.
Nikt o zdrowych zmysłach nie robi wzmacniacza 5 czy 20 VA na takich lampach bo to czysta głupota. :x
Ja buduję wzmacniacze na 300B i podobnych i myślę,że z moim zdrowiem psychicznym nie jest źle :wink: Jest demokracja.Kto chce nich robi układy nawet na żarówkach od choinki.Jego sprawa.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
kotok ja w żadnym wypadku nie twierdzę że z tobą coś nie tak :lol pod warunkiem że nie kończy się na gadaniu . Jeżeli znajdujesz tylko klijentów i takie właśnie chcą to czemu by im nie zrobić.
6P4S to wcale znowu taka liniowa nie jest ,jeżeli chodzi o dobranie w pary lub 4ki to jest wprost nie wykonalne. a więc jest dedykowana do układów SE
Trzeba stosować żarzenie stałym prądem i to stabilizowane bo przy zmianie napięcia nawet niewielkim się totalnie rozjezdzaja.
Nie porównuj lamp o mocy 3 VA do np.845 bo wtedy to zaczyna nabierać sensu bo lamp o takiej mocy z pośrednim żarzeniem jest niewiele więc coś za coś.
Mikrofonowanie przy tych lampach to normalka i nie udało mi się spotkać takiej która by nie miała tej przypadłości.
nie dawno miałem do czynienia ze wzmacniaczem na lampach firmy VAIC sprzęt miał nie całe 2 lata i w jednej z 2 lamp juz szlag katode (pękła) trafił
druga zaś miała emisję na poziomie 30%
Gdyby to było dobre to nikt przy zdrowych zmysłach nie zaprzestawał by produkcji takich lamp to było dobre przed wojną a nie teraz.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: bardzo_zimny »

A otko kolejny odcinek budowania "legendy" o "legendarności" :lol:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80625947

Na całe szczęcie cena choć i tak wysoka to jeszcze nie basurdalna

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Andrzej Molicki pisze:nie dawno miałem do czynienia ze wzmacniaczem na lampach firmy VAIC sprzęt miał nie całe 2 lata i w jednej z 2 lamp juz szlag katode (pękła) trafił
druga zaś miała emisję na poziomie 30%
Gdyby to było dobre to nikt przy zdrowych zmysłach nie zaprzestawał by produkcji takich lamp to było dobre przed wojną a nie teraz.
Firmy VAIC już nie ma.Została przejęta przez inną lampową firmę-jeśli się nie mylę to przez KR Audio.Nie znaczy to wcale,że produkowała buble.Posiadam parę takich lamp-320B.Jest to silniejsza wersia 300B.
Lampy te posiadały gwarancję na 2000 godzin pracy.Te ,które ja posiadam mają emisję w granicach 90-95% a jestem ich drugim właścicielem.Często jest tak ,że punkt pracy w amatorskich układach lub fabrycznych ale po ingerencji "fachowca" jest ustalany nieprawidłowo,co drastycznie skraca życie lamp mocy.Podobnie było w tym wątku:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... b&start=30
A oto parę fotek lamp o których mowa.Stosuję je przy uruchamianu układów z 300B.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »