Alga - pali się rezystor w bloku WN

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Alga - pali się rezystor w bloku WN

Post autor: Tomek Janiszewski »

ECC83 pisze: pn, 23 marca 2020, 17:55 Więc już tłumaczę:
Nie zdejmowałem kapturka z PY88, bo gdy to zrobię, to R405 nadmiernie mi się nagrzewa i dymi.
Aby zatem nie katować ani tego rezystora, ani PL36 podczas sprawdzania generatora linii - pozostaje zarówno zdjąć cycek z katody PY88, jak i odlutować R405 od podstawki PL36.
Gdy wszystko jest przylutowane tak jak ma być i w PL36 rumieni się anoda, to jest na jej siatce pierwszej zaledwie -0,7V
To jest zapowiedzią katastrofy. Nawet gdy jeszcze nie zdąży się rozżarzyć anoda PL36 to i tak zarówno ta lampa jak i PY88 dostaje mocno w kość za sprawą dużego prądu anodowego. Nie wolno do tego dopuszczać, wskazane jest podczas uruchamiania niepewnego telewizora włączyć miliamperomierz szeregowo z zasilaniem stopnia końcowego linii, i reagować natychmiastowym wyłączeniem zasilania gdy tylko prąd ten zacznie niepokojąco rosnąć. Sam prawidłowo działający stopień linii powinien pobierać ok. 150mA, a nawet mniej.
Dodatkowo zmierzyłem napięcie na R236, gdzie według załączonego schematu ma być -42,5V. A ja mam tam -0,5V
Pomierzyłem sobie jeszcze napięcia na płytce i wygląda to tak:
PCF82:
anoda triody +187V
siatka pierwsza pentody -60V
siatka druga pentody +139V
anoda pentody +150V
siatka trzecia pentody+ 8,2V
katoda triody+ 8,2V
siatka triody +1,5V
Wszystko jest mniej więcej tak jak powinno być... poza napięciem na siatce pierwszej pentody PCF82. W podobnym generatorze Neptuna 212 schemat podaje -20V. Nie głąbieje przypadkiem miernik cyfrowy wskutek przesterowania składową zmienną? Powtarzałeś pomiar na wyższym zakresie, np. 1kV? To samo mogło się dziać podczas pomiaru napięcia na siatce pierwszej tetrody PCL85. W każdym razie przy takim rozkładzie napięć mało jest prawdopodobne aby generator linii nie działał. Nie masz oscyloskopu? Jeżeli nie, to tym bardziej zacznij od odłączenia zasilania od całego stopnia końcowego linii (jak to wskazałem na początku) póki nie będziesz miał pewności że generator działa. Generacji 15,625kHz przez sam tylko obwód rezonansowy z wystającym paluchem do regulacji synchronizacji poziomej raczej i tak nie usłyszysz.
Ewidentnie problem jest w braku generowania napięcia ujemnego przez układ z PCF82.

Układ z PCF82 nie wytwarza sam z siebie napięcia ujemnego. On wytwarza napięcie impulsowe sterujące stopniem końcowym linii. Dopiero gdy ten działa - na warystorze VDR203 (a częściowo też bezpośrednio na siatce pierwszej PL36, wskutek detekcji siatkowej) powstaje napięcie (też impulsowe) ze składową stałą wynoszącą minus kilkadziesiąt V. Sprawdzałeś lub wymieniałeś C230? Może on ma przerwę, lub wlutowałeś go błędnie i generowane napięcie nie dochodzi do siatki PL36? Może przypadkowo usunąłeś zworkę między końcówkami 2-13 i 2-14 płytki synchronizacji i odchylania?
Ostatnio zmieniony wt, 24 marca 2020, 11:24 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Taaaak!!
Jestem w pełni podziwu dla pana Tomka, to była zworka między punktami 13 i 14, która odlutowała się jednym końcem!
Naprawdę bardzo dziękuję, co widać po tamtym temacie, ROK nie mogłem sobie poradzić z wykryciem tej usterki.
Tam jest taki mały aluminiowy kabelek, który się jednym końcem ukruszył i nawet nie było widać.
Jeszcze raz dziękuję :)
Podstawową zaletą tego egzemplarza jest kineskop, który świeci ja nowy.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dzięki za uznanie, to już drugi w niedługim czasie telewizor który naprawiłem zdalnie (jakże to na czasie w obecnej ciężkiej sytuacji :wink: ). No i niech mi ktoś mi teraz jeszcze postawi zarzut że w przeciwieństwie do niego nie zbudowałem żadnego wzmacniacza SE na równolegle połączonych lampach EL84 i ECC82 :P
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Chyba się ustawię w kolejce na te zdalne naprawianie, Kolega zostawił u mnie Algę do naprawy dobre dwa lata temu, a ja podchodzę do niej jak pies do jeża. Nie mam w tym praktyki i po zaformowaniu kondensatorów zasilacza i pomierzeniu lamp właściwie nie mam pomysłu co dalej robić.
Śnieży, szumi, ale nie odtwarza sygnału podawanego z dekodera.

Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jak śnieży i szumi, to niemal na pewno problem jest w dekoderze. Nie masz jakiego generatora w.cz. (nawet niemodulowanego) o częstotliwości z zakresu VHF (kanały 1-12?) Dostrojenie generatora do częstotliwości odbieranej powinno skutkować przyciemnieniem ekranu. Taki generator można sklecić na jednym tranzystorze, lub posłużyć się heterodyną radia UKF. Częstotliwość nośna fonii kanału 5 wynosi 99,75MHz, toteż nastroiwszy radio na dolny kraniec UKF CCIR (kiedy to heterodyna wytwarza 98,2MHz) jest szansa ją odebrać, np na pętelce dolutowanej do kabla antenowego i zbliżonej do cewki heterodyny radia. Dobra antena UKF pozwoli odebrać w telewizorze bezpośrednio stacje radiofoniczne UKF CCIR (na kanałach 4 i 5), choć taki "odbiór" przejawia się zwykle nieregularnymi zakłóceniami na ekranie i ewent. bardzo silnie zniekształconym dźwiękiem. A w którym kanale leży sygnał wyjściowy dekodera, czy przypadkiem nie na UHF? Tego Algą nie odbierzesz bez konwertera UHF/VHF, no ale jak już jest dekoder to i półprzewodnikowy konwerter nic już nie zdekoszerni. Zapytaj jednak kolegi czy nie ma Vectry lub innej kablówki transmitującej analogową TV i to częściowo w zakresie III VHF (kanały 6-12). Wówczas i dekoder niepotrzebny,
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Od co najmniej kilku lat nie stosuje się modulatorów w. cz. w nowszych dekoderach cyfrowych DVB-S, a starszy sprzęt nie będzie odbierał z powodu zmian parametrów nadawania.
Tomek Janiszewski pisze: pn, 23 marca 2020, 20:11 Nie masz jakiego generatora w.cz. (nawet niemodulowanego) o częstotliwości z zakresu VHF (kanały 1-12?) Dostrojenie generatora do częstotliwości odbieranej powinno skutkować przyciemnieniem ekranu. Taki generator można sklecić na jednym tranzystorze, lub posłużyć się heterodyną radia UKF.
Można wykorzystać modulator z konsoli gry telewizyjnej.
Tomek Janiszewski pisze: pn, 23 marca 2020, 20:11Zapytaj jednak kolegi czy nie ma Vectry lub innej kablówki transmitującej analogową TV i to częściowo w zakresie III VHF (kanały 6-12). Wówczas i dekoder niepotrzebny
Jeśli mieszka na terenie wiejskim to kablówki niestety tam nie ma. :roll:
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

AZ12 pisze: wt, 24 marca 2020, 08:05 Można wykorzystać modulator z konsoli gry telewizyjnej.
Chodziło mi o szybkie sprawdzenie czy działa w telewizorze nie tylko odchylanie, ale i tor sygnałowy, od przełącznika kanałów po wzmacniacz wizji. Do tego i sygnał niemodulowany w.cz. wystarczy.
Jeśli mieszka na terenie wiejskim to kablówki niestety tam nie ma
Zawsze jednak warto pytać przy podobnych okazjach, bo często użytkownicy kablówek nie wiedzą o obecności kanałów analogowych. Jak zainteresowanie nimi będzie zerowe, to w końcu operatorzy je wyłączą.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Witam
Jak nieco pamiętam sprzed niemal półwiecza, większość usterek polegających na śnieżeniu ekranu,bez treści wizji była w przełączniku kanałów ( chyba TV-69),najczęściej w ukł. kaskody na PCC.To pewnie potwierdzi kol. telewizorek,mistrz od starych TV i rzeczy związanych z serwisowaniem :wink: oraz inni starzy jak ja.P.cz. odbiornika nie wchodzi w grę,bo nie byłoby śnieżenia ,ale czysty ekran bez treści,z niewielkimi "mrówkami lub zgoła nic.
Do szybkiej lokalizacji usterki był wtedy pomocny tzw. "szukacz sygnału",prosty jak konstrukcja cepa.W terażniejszych realiach,można sobie ułatwić sprawę podłączając stary odtwarzacz video z modulatorem który ma wyjście na VHF,dokładniej kanał 3, 5 ?. Chyba Orion miał? Dodatkowa korzyść,że jeśli całkowicie sprawny to możemy sobie ,w oczekiwaniu na "koronę" oglądnąć bajkę dla....
Usterki w TV-69 związane są z zasilaniem,"obmierzta" więc to co wisi na tym w układzie.
miłego
R.
ps. moje uznanie kol. Tomku.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

romanradio pisze: wt, 24 marca 2020, 10:35 Witam
Jak nieco pamiętam sprzed niemal półwiecza, większość usterek polegających na śnieżeniu ekranu,bez treści wizji była w przełączniku kanałów
Ze sprawnym przełącznikiem ale bez anteny czy innego źródła sygnału też był dokładnie ten sam objaw, tylko śnieg i szum jeszcze silniejsze. Nie ma na obecnym etapie co spekulować, póki nie wiemy co to za dekoder.
chyba TV-69)
Jak Alga to TV67. Zawierała ona mieszacz na PCF82, podczas gdy w TV-69 siedziała nowoczesna PCF801 z napinanymi siatkami. Była ona stosowana w trzeciej, ostatniej generacji zunifikowanych odbiorników lampowych, np. Ametyst 105.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam
Tomek Janiszewski pisze: wt, 24 marca 2020, 11:21
romanradio pisze: wt, 24 marca 2020, 10:35(chyba TV-69)
Jak Alga to TV-67. Zawierała ona mieszacz na PCF82, podczas gdy w TV-69 siedziała nowoczesna PCF801 z napinanymi siatkami. Była ona stosowana w trzeciej, ostatniej generacji zunifikowanych odbiorników lampowych, np. Ametyst 105.
Jeśli oryginalny przełącznik kanałów uległ uszkodzeniu to mógł być wymieniony w serwisie na nowszy.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Wystarczy ARW zewrzeć do masy,jak głowica sprawna to szum oczy wyżre :D
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

AZ12 pisze: wt, 24 marca 2020, 11:53 Jeśli oryginalny przełącznik kanałów uległ uszkodzeniu to mógł być wymieniony w serwisie na nowszy.
Tak się zastanawiałem co by tu można dodać. Jakąś anegdotę ? Może później :D . Podczepię się do przełącznika. Teraz wredna robota z powodu braku sygnału. Jeszcze parę lat temu kiedy coś się trafiło do zrobienia już nie zarobkowo bo dla znajomych, używałem serwisowego generatora obrazu, no i co z tego jak za parę godzin telefon że TV nie gra. Okazało się że albo modulator do d..y albo kablówka która miała nadawać analogowo.. nie nadaje. Co do przełączników, były trzy typy różniące się ( pomijam lampy ) rozwiązaniem przestrajania oscylatora, najgorszy typ TV 67/x ze śrubą z białego plastiku który albo się zacierał albo pękał. Już 30 - 40 lat temu przełączniki te często były w agonalnym stanie po różnych pseudofachowych naprawach. Jako że w serwisie nie było czasu na takie zabawy więc się wymieniało na nowy, na ogół TV69/x. Jeżeli kol. Kubafant trafił na taki to już pół sukcesu. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TELEWIZOREK52 pisze: wt, 24 marca 2020, 14:23 na ogół TV69/x. Jeżeli kol. Kubafant trafił na taki to już pół sukcesu. Powodzenia.
Całym zaś sukcesem byłoby trafić na japoński przełącznik MIHARU. On też miał lampy PCC88 (a może PCC189 w oryginale) oraz PCF801, ale w przeciwieństwie do najstarszych nawet TV67 (i oczywiście TV69) miał cewki nawijane drutem na plastikowych rurkach, a nie na druku. Jak archaiczny przełącznik od Szmaragda! Wówczas bardzo łatwo jest przestroić bezużyteczne wkładki zakresu I i II (kanały 1-5) jak również te spośród kanałów zakresu III (kanały 6-12) na których nic się nie transmituje, względnie transmituje nieinteresujące użytkownika programy - na niższe pasmo kablowe "S" położone między UKF CCIR a zakresem III. W dodatku ten przełącznik ma 13 a nie 12 pozycji, a dostrajanie w każdym z kanałów jest niezależne. Taki mechaniczny programator. Sposób przestrajania przedstawiłem w temacie
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... t=kablowca
jakby ktoś nie pamiętał. Być może, i przełączniki z cewkami drukowanymi nadawałyby się do takiej przeróbki, zawsze można odciąć cewki drukowane i dolutować nowe cewki z drutu.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Bardzo prosiłbym o pomoc w jeszcze jednej sprawie:
Tylko w Was nadzieja, że w końcu skończę tę naprawę :-)
Dzisiaj po włączeniu telewizora znikło odchylanie pionowe i na ekranie jest tylko jasna linia.
Pomierzyłem napięcia na układzie separatora i wzmacniaczu odchylania i są nieco niepoprawne...
ECH84:
Siatka trzecia pentody -1V
siatka pierwsza pentody -0,1V
katoda 0V
anoda pentody 0V brak napięcia
siatka druga pentody 10V
anoda triody 100V
siatka triody -0,5V
PCL85:
anoda triody 42V
siatka triody -1V
katoda triody 0V
anoda pentody 250V
siatka druga pentody 260V
katoda pentody 25V
siatka pierwsza pentody 0,1V
Może to znowu jakaś bzdura, a zepsuło mi nastrój.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam

Napięcia zmienne w układzie odchylania pionowego są?
Jeśli w stopniu końcowym mocy są one poprawne to możliwa przerwa obwodzie doprowadzającym prąd do cewek umieszczonych na bańce kineskopu. Można to łatwo sprawdzić omomierzem.