Regeneracja "magicznych oczek"

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Post autor: Alek »

Przed wszelkimi zabiegami emisja systemu triodowego regenerowanej lampy EM4 wynosiła 90%. Emisja systemu ekranu ok. 20%.
Pierw została przeprowadzona aktywacja katody; uzyskałem 100% emisji systemu triodowego i ca.35% systemu ekranu.
Po tym zabiegu przeprowadziłem regenerację luminoforu. Wskutek desorpcji gazów nastąpiło zatrucie katody. Emisja systemu triodowego spadła do ca. 70%, systemu ekranu do ok 15%. Po ponownej reaktywacji katody-odtruwaniu udało się przywrócić emisję do poziomu 100% dla systemu triodowego i ok. 35% dla systemu ekranu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Przed wszelkimi zabiegami emisja systemu triodowego regenerowanej lampy EM4 wynosiła 90%. Emisja systemu ekranu ok. 20%.
Pierw została przeprowadzona aktywacja katody; uzyskałem 100% emisji systemu triodowego i ca.35% systemu ekranu.
Po tym zabiegu przeprowadziłem regenerację luminoforu. Wskutek desorpcji gazów nastąpiło zatrucie katody. Emisja systemu triodowego spadła do ca. 70%, systemu ekranu do ok 15%. Po ponownej reaktywacji katody-odtruwaniu udało się przywrócić emisję do poziomu 100% dla systemu triodowego i ok. 35% dla systemu ekranu.
Ładnie :) Czy będę mógł zamieścić twoją metodę wraz z ewentualnymi zdjęciami na mojej stronie? Oczywiście z podaniem autora metody i zdjęć.

BTW. Warto zapisywać się na forum EdW? Dzieje się tam coś ciekawego?
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Alek! YOU MADE IT!
Suuper... Świeci prawie jak nowe...
Czy każde oko z metalowym ekranem i zielonym luminoforem można tak naprawić?
Gratulacje!
Alek... Muszę się spytać... Od ilu lat siedzisz w lampach?
Alek

Powstaje pytanie co do trwałości tej regeneracji. Poza tym wymagane jest ustalenie pewnych optymalnych warunków jej prowadzenia.
Obawiam się, że dalszych prac w tym kierunku nie wykonam z racji braku materiału badawczego:(

A w lampach to gdzieś od 3 klasy podstawówki...
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Z powodu braku materiału do badania powinniśmy chyba udostępnić Alkowi taki materiał.Mam 2szt EM4 które mogę poświęcić do celów badawczych.Oczywiście przesyłka na koszt wysyłającego,no i jeżeli Alek się zgodzi na zawracanie mu głowy. :P
Alek

Alek zgodzi się chętnie :P
Na 4 szt poddane dotychczas eksperymentom w zasadzie jedna sztuka dała słabą poprawę. Była to lampa z początkową emisją ok 3%. W tym przypadku winę za słabe świecenie ponosi po probie regeneracji wyłącznie katoda, której już chyba nie można pomóc :( .
_idu

Post autor: _idu »

Mam kilka zajechanych oczek typu EM4, EM34, EM11. Mam zamiar wybrać się do Ciebie Alku np. z moim radyjkiem superereakcyjnym.

Jakieś inne też by się znalazły.
Alek

No to zapraszam:)
Piec jest dostosowany głównie do ożywiania EM4, ale może da się przystosować także do innych typów. :roll:
Alek

Poddałem próbom jeszcze jedno oko o niemal zeorwej emisji. Myślę, że mogę wyciągnąć już pewien wniosek:
Otóż dla lamp ze słabą emisją <10% szansa na uzyskanie sensownego świecenia stoi pod dużym znakiem zapytania. Dla lamp o emisji poniżej 5% regeneracja prawdopodobnie nie ma sensu.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Poddałem próbom jeszcze jedno oko o niemal zeorwej emisji. Myślę, że mogę wyciągnąć już pewien wniosek:
Otóż dla lamp ze słabą emisją <10% szansa na uzyskanie sensownego świecenia stoi pod dużym znakiem zapytania. Dla lamp o emisji poniżej 5% regeneracja prawdopodobnie nie ma sensu.
Rozumiem, że mówisz o emisji części luminującej? I do czego odnosisz te procenty? Do wartości katalogowej prądu anody świecącej?
Alek

Odnoszę do wartości jaką tester podaje za 100%.
Chodzi oczywiście o część luminującą.
Mam w postaci pdfa sfotografowaną większość stadiów regeneracji, ale pdf jest obszerny:(
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Odnoszę do wartości jaką tester podaje za 100%.
Ale wiesz, że te wartości co podajesz to małą wartość mają? Bo to co miernik rozumie przez 100% pozostaje tajemnicą konstruktorów miernika. "Prawdziwy", pomiar dający interpretowalne wyniki to pomiar prądu elektrody przy konkretnych (najlepiej katalogowych, ale z oczywistych przyczyn może to być nierealne) napięciach elektrod. Do tego jak pomiar odbywa się 'diodowo', czyli prąd od katody do zwartych wszystkich pozostałych elektrod to dodatkowo obniża jego użyeczność do porównań z innym miernikiem, a nawet inną lampą tego samego typu (która może mieć katodę wykonaną inną technologią).
Alek pisze:Mam w postaci pdfa sfotografowaną większość stadiów regeneracji, ale pdf jest obszerny:(
Jak byś chciał się nim podzielić, to poproszę o przesłanie mi go na maila (mogą też być zdjęcia luzem, nawet będzie tak lepiej). Albo, jak chcsz to mogę wpaść do ciebie z kamerą i zrobić prawdziwy reportaż :)
Alek

Och reportaż :?: :D Już czuję się jak gwaizda filmowa :D

Miernik, który używam jest miernikiem BM215. Zaczynam się zastanawiać, co ten miernik w zasadzie pokazuje. Przestaje to być oczywiste, zwłaszcza po rzucie oka w dane katalogowe :? .

na marginesie: zamyślam sklecić przyrząd do regeneracji lamp.

P.S. Zastanawiam się, od kiedy do kiedy ZWLE produkowały EM4. Nie spotkałem się chyba z EM4 wyprodukowaną po 1961r
Ostatnio zmieniony sob, 3 grudnia 2005, 22:26 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Otworzyłem jedno z regenerowanych oczek- to, które nie dało pomyślnego wyniku regeneracji. Będzie ono przeze mnie rozebrane na pierwiastki, zaś niektóre detale poddam analizie.
Luminofor w tych oczkach nie jest prawdopodobnie luminoforem z siarczku cynku, co nieco komplikuje mi sprawę. podejrzewam, że może to być jakiś ortokrzemian cynku, ale pewności jeszcze nie mam.
Na zdjęciu widać ciemny nalot na szkle-są to odpędzone wskutek działania pieca indukcyjnego zanieczyszczenia na luminoforze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Wizytę złożył mi dziś Studi, który przywiózł garść oczek do zabawy :)
Jedno z tych oczek ożyło dość ładnie podczas jego odwiedzin.
Studi przywiózł oprócz EM4 także EM11 i inne. Zanim jednak zacznę próby przywracania ich do życia czekać mnie będzie czekać przebudowa pieca. W tym wzgledzie liczę na krzkomara :idea: