Dział DIY -część 6-wzmacniacz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Takie zainteresowanie moją skromną realizacją w postaci tego wzmacniacza pobudza mnie do dalszych zwierzeń.Wzmacniacze to moje poboczne zainteresowanie.Prawdziwe moje hobby to krótkofalarstwo a w zasadzie sprzęt,który do tego służy.Lubię tworzyć radiostacje.To się wiąże z moim zawodem czyli radiokomunikacją.Ukoronowaniem tego jest moja aktualna praca.Jestem projektantem łącz cyfrowych,radiolinii mikrofalowej u jednego z operatorów sieci komórkowej.Ponieważ są to częstotliwości od 4GHz do 50 GHz tu dopiero są prawdziwe problemy. Wpływ ma kształt kropli deszczu [intesywność opadów w Polsce] lub ukształtowanie terenu pomiędzy stacjami koncowymi.Ale jest też satysfakcja gdy widzi się anteny o srednicy 3.0m na wieżach 70m na łączu o długości 40 km,które właśnie się zaprojektowało.
Ryszard
Ryszard
-
- 25...49 postów
-
- 125...249 postów
zmiany w układzie wzmacniacza
Witam
A może troszkę więcej szczegółów. Jakie zmiany zostały wprowadzone do układu?
A może troszkę więcej szczegółów. Jakie zmiany zostały wprowadzone do układu?
Pozdr. Nieznaczny
-
- 25...49 postów
Rzezywiscie brzmi ładnie gdy zamiast E88CC wstawi się rosyjskie 6N12P [odpowiedniki ECC 83].Ale okazało się,ze tylko przy słabym wysterowaniu i małej mocy wyjsciowej,a ja buduję wzmacniacz o mocy min.30W.Czyli nie tedy droga.Konczę w tej chwili 2-gi kanał wzmacniacza,aby mieć mozliwości porównywania zmian.Sadzę,że 2-gą lampą powinna być E88CC - wzmacniacz,który daje odpowiednie wysterowanie dla EL 34,może pracować w klasie AB bo przecież wzmacnia tylko połówkę sygnału.Natomiast trzeba się przyjrzeć wzmacniaczowi wstepnemu i odwracaczowi fazy.Jasiu polecał mi 6N1P [ECC82],ale jak się obejrzy charakterystyki to nie jest to taki dokładny odpowiednik. Orginalna ECC 82 odpowiadała by mi najbardziej.W.g ch-tyki pracowała by w układzie tego wzmacniacza pomiedzy kl.AB a A.Więc poki co spróbuję na 6N1P - póki nie kupię orginalnych ECC 82.
rc03
rc03
-
- 25...49 postów
-
- 125...249 postów
@RC06
Witaj, RC06 !
Mam, zaszczyt czytac czytac juz ktorys post na temat wzmacniacza, ktory robisz, czy istnieje mozliwosc abys pokazal schemat z wartosciami elementow ?? bo, jak do tej pory to troche - rozmowa dziada z obrazem.
Z szacunkiem,
Marek vel Blue
Mam, zaszczyt czytac czytac juz ktorys post na temat wzmacniacza, ktory robisz, czy istnieje mozliwosc abys pokazal schemat z wartosciami elementow ?? bo, jak do tej pory to troche - rozmowa dziada z obrazem.
Z szacunkiem,
Marek vel Blue

-
- 125...249 postów
@ for rc03
............... SORRY, rc03 !!
-
- 25...49 postów
Witaj,
To jest schemat wg autorstwa JONASA. Nie podał wartości elementow bo byc może jest to jego konstrukcja i chce chronić swoje prawa autorskie. Ja na moją prośbę do niego skierowaną otrzymałem te wartości do indywidualnego wykorzystania., Ale ponieważ każdy wzmaczniacz, nawet wykonywany w.g tego samego schematu jest inny a więc może ten będzie mojego autorstwa. Ja chciałbym go zapytać jak to się stało że wzmaczniacz ze stopniem końcowym pracującym w kl.A ma stopnie wejściowe w kl. B [AB]. W każdym razie prace trwają , pracują już dwa kanały i wartości elementów mogą ulec zmianie. Tak samo nie jest określone, że pierwszą lampą musi być E88CC. Jak tak się stanie to będzie już mój projekt, który udostępnię w DIY.
Pozdrawiam,
rco3
To jest schemat wg autorstwa JONASA. Nie podał wartości elementow bo byc może jest to jego konstrukcja i chce chronić swoje prawa autorskie. Ja na moją prośbę do niego skierowaną otrzymałem te wartości do indywidualnego wykorzystania., Ale ponieważ każdy wzmaczniacz, nawet wykonywany w.g tego samego schematu jest inny a więc może ten będzie mojego autorstwa. Ja chciałbym go zapytać jak to się stało że wzmaczniacz ze stopniem końcowym pracującym w kl.A ma stopnie wejściowe w kl. B [AB]. W każdym razie prace trwają , pracują już dwa kanały i wartości elementów mogą ulec zmianie. Tak samo nie jest określone, że pierwszą lampą musi być E88CC. Jak tak się stanie to będzie już mój projekt, który udostępnię w DIY.
Pozdrawiam,
rco3
-
- 25...49 postów
-
- 25...49 postów
Jeszcze odnośnie schematu.To jest realizacja układu w.g Jonasa,który go publikuje w dziale DIY FONAR-u. O wartościach niektórych elementów już tu pisałem,reszty można się domyślić.Mój wzmacniacz gra dobrze ale jeszcze stale jest na etapie testów.Teraz moim problemem jest parowanie lamp i ich niestabilność w czasie - potrzebują wygrzania, a więc czasu.Jeszcze o tym napiszę,jeśli nie tu to w mojej relacji w DIY.
Pozdrawiam
rc03
Pozdrawiam
rc03
-
- 25...49 postów
No i właśnie skonczyłem budowę wzmacniacza.Ze jest dostatek wysokich tonów już pisałem,ale też , ze basy są "powalające" jeśli się słucha Leonarda Cohena tak ja teraz, to zasługa trafa wyjściowego.Dla wszystkich którzy są tym zainteresowani i nie chcą czekać na następną relację w DIY-jestem tutaj,póki nie usnę po nie przespanej nocy spędzonej przy wzmacniaczu.
rc03
rc03
-
- 25...49 postów
-
- 25...49 postów
Miło mi,że ta prezentacja moich wstępnych dokonań [po latach] w dziedzinie wzacniaczy lampowych[ponad 400 wyświetleń na Forum] wzbudziła takie zainteresownie.Wzmacniacz gra w domu ,brzmi przyjemnie[słuchamy na nin nawet telewizji].Do pełnego zakonczenia
konstrukcji brakuje tylko estetyki w postaci złącz i obudowy.No oczywiście po 2 tygodniach słuchania,mam nowe uwagi - ale to już wymaga napisania nowego odcinka a może Post Scriptum w DIY.
rc03
konstrukcji brakuje tylko estetyki w postaci złącz i obudowy.No oczywiście po 2 tygodniach słuchania,mam nowe uwagi - ale to już wymaga napisania nowego odcinka a może Post Scriptum w DIY.
rc03
-
- 125...249 postów
estetyka wzmacniacza
Witam
Bez przesady z tym brakiem estetyki. Według mnie wzmacniacz wygląda całkiem nieźle, a po dodaniu osłon na transformatory nic mu nie będzie brakować. Jako jeden ze śledzących tok prac nad wzmacniaczem czekam w takim razie na zapowiedziane PS.
Bez przesady z tym brakiem estetyki. Według mnie wzmacniacz wygląda całkiem nieźle, a po dodaniu osłon na transformatory nic mu nie będzie brakować. Jako jeden ze śledzących tok prac nad wzmacniaczem czekam w takim razie na zapowiedziane PS.
Pozdr. Nieznaczny
-
- 25...49 postów