Wzmacniacz Lampowy PP na bazie AVT2754
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz Lampowy PP na bazie AVT2754
Widać ze jest spory spadek napięcia na uzwojeniu wtórnym anodowym transformatora.
Pewnie uzwojenie nawinięte jest za cienkim drutem.
Ale dla tego wzmacniacza to wystarczy - w nim pobór max prądu anodowego jest rzędu 200mA
Pewnie uzwojenie nawinięte jest za cienkim drutem.
Ale dla tego wzmacniacza to wystarczy - w nim pobór max prądu anodowego jest rzędu 200mA
Czyli schemat stabilizatora 300V z błędem obowiązuje?
- Jurek O
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem, jaki błąd masz na myśli ?
Jeżeli chodzi Ci o T3 to wraz z R5 usunąłem z układu.
Przyjechały lampy i transformatory głośnikowe.
Proszę mi wytłumaczyć łopatologicznie co właściwie oznacza - la=35mA
Jeżeli chodzi Ci o T3 to wraz z R5 usunąłem z układu.
Przyjechały lampy i transformatory głośnikowe.
Proszę mi wytłumaczyć łopatologicznie co właściwie oznacza - la=35mA

Wracając jeszcze do stabilizatora w tym na 300V masz diody Zenera na napięcie 290V a w tym na 250V masz diody na sumaryczną wartość 250V
Czy w tym pierwszym nie powinno być diod na napięcie Zenera =300V?
Może dlatego napięcie wyjściowe przy większym obciążeniu spada poniżej 300V.
Natomiast jeżeli prawdziwe są podane temp to po wsadzeniu układu do obudowy , niestety zenery się przegrzeją.
Zwiększ rezystor R1 o 10 lub 20%.
Aby zmniejszyć przegrzewanie diod trzeba je zamontować na długich wyprowadzeniach - nawet i po 2cm na stronę.
Chłodzeniem mogą być też ścieżki ale nie w tym przypadku, są za cienkie
PS
Gdzie kupowałeś lampy i TG?
Czy w tym pierwszym nie powinno być diod na napięcie Zenera =300V?
Może dlatego napięcie wyjściowe przy większym obciążeniu spada poniżej 300V.
Natomiast jeżeli prawdziwe są podane temp to po wsadzeniu układu do obudowy , niestety zenery się przegrzeją.
Zwiększ rezystor R1 o 10 lub 20%.
Aby zmniejszyć przegrzewanie diod trzeba je zamontować na długich wyprowadzeniach - nawet i po 2cm na stronę.
Chłodzeniem mogą być też ścieżki ale nie w tym przypadku, są za cienkie
PS
Gdzie kupowałeś lampy i TG?
- Jurek O
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Lampy i TG kupiłem w Kielcach - https://sklep.lampyelektronowe.pl/
Na początku w zamyśle miałem kupić ze względu na cenę TG Indel lub Sizei.
Lecz Pan Roman z lampyelektronowe.pl, krótko i zwięźle wytłumaczył mi dlaczego
warto dopłacić do TG Ogonowski i tak pozostało.
Pomiary są wykonywane multimetrem Metrahit 29s oraz Appa 305, więc jeżeli chodzi
o rzetelność wskazań to jestem spokojny.
Teraz dla porządku schemat i karta katologowa diod zenera.
https://www.tme.eu/pl/Document/bb2e2266 ... n5345b.pdf
W stabilizatorze na 300V są diody zenera na sumaryczne napięcie 290V, ponieważ jak widać w karcie katalogowej tolerancja diod wynosi +/- 5%.
Używając tych diod w moich poprzednich układach zauważyłem, iż w praktyce tolerancja jest bardziej na plus niż na minus.
I tak też jest w tym przypadku. Po ustabilizowaniu się temperatur napięcie na parze diod (150V i 140V) trzyma się równo na poziomie 304V.
Bezpośrednio na źródle T1 i T2 napięcie wynosi też 304V i nie zależy od obciążenia. Natomiast spadek napięcia występuje na rezystorach wyrównawczych R3, R4 i dalej na rezystorze R6. O ile rezystory wyrównawcze muszą pozostać, o tyle wartość R6 skoryguję lub całkiem go usunę. Ale to już wyjdzie w praniu w gotowym wzmacniaczu.
Temperatury diod, które podałem są to już maksymalne temperatury jakie diody osiągają po 25 minutach pracy, gdzie są przykryte "pudełkiem".
A pomiar został wykonany sondą typu K. W wolnej przestrzeni temperatury nie przekraczają 75*C. Tak, więc tutaj nie ma obawy, ponieważ są to normalne warunki pracy tychże diod. Niemniej jednak dziękuję za zwrócenie uwagi na ten aspekt.
Wartość rezystora R1 uważam za właściwą, ponieważ przy nieobciążonym stabilizatorze napięcie na jego wejściu wynosi ok. 380V wówczas prąd DZ jest na poziomie 5,6 mA. Po obciążeniu stabilizatora prądem 180 mA napięcie na jego wejściu wynosi ok. 350V a prąd DZ 4,2 mA. Natomiast po obciążeniu stabilizatora prądem 345 mA prąd DZ wynosi 3,6 mA. Gdybyśmy zwiększyli wartość R1 to przy maksymalnym obciążeniu stabilizatora prąd DZ byłby na tyle mały, iż mówiąc prosto doszło by do załamania całej stabilizacji. Przy tym typie diod taka sytuacja następuje przy prądzie DZ poniżej 3 mA.
Wszystkie podane powyżej wartości są zmierzone w działającym układzie.
Na koniec jeszcze kwestia rezystora R2. Na forum elektroda sugerowano zwiększenie jego wartości.
Wartość R2 w tej aplikacji jest optymalna!
Po zwiększeniu R2 układ zaczyna się zachowywać niestabilnie. A po zastosowaniu R2=1Mom (jak zasugerowano na elektrodzie) stabilizator dostaje takiego wzbudzenia, że piszczy jak zarzynana świnka przy okazji generując potężne zakłócenia elektromagnetyczne.
Na początku w zamyśle miałem kupić ze względu na cenę TG Indel lub Sizei.
Lecz Pan Roman z lampyelektronowe.pl, krótko i zwięźle wytłumaczył mi dlaczego
warto dopłacić do TG Ogonowski i tak pozostało.
Pomiary są wykonywane multimetrem Metrahit 29s oraz Appa 305, więc jeżeli chodzi
o rzetelność wskazań to jestem spokojny.
Teraz dla porządku schemat i karta katologowa diod zenera.
https://www.tme.eu/pl/Document/bb2e2266 ... n5345b.pdf
W stabilizatorze na 300V są diody zenera na sumaryczne napięcie 290V, ponieważ jak widać w karcie katalogowej tolerancja diod wynosi +/- 5%.
Używając tych diod w moich poprzednich układach zauważyłem, iż w praktyce tolerancja jest bardziej na plus niż na minus.
I tak też jest w tym przypadku. Po ustabilizowaniu się temperatur napięcie na parze diod (150V i 140V) trzyma się równo na poziomie 304V.
Bezpośrednio na źródle T1 i T2 napięcie wynosi też 304V i nie zależy od obciążenia. Natomiast spadek napięcia występuje na rezystorach wyrównawczych R3, R4 i dalej na rezystorze R6. O ile rezystory wyrównawcze muszą pozostać, o tyle wartość R6 skoryguję lub całkiem go usunę. Ale to już wyjdzie w praniu w gotowym wzmacniaczu.
Temperatury diod, które podałem są to już maksymalne temperatury jakie diody osiągają po 25 minutach pracy, gdzie są przykryte "pudełkiem".
A pomiar został wykonany sondą typu K. W wolnej przestrzeni temperatury nie przekraczają 75*C. Tak, więc tutaj nie ma obawy, ponieważ są to normalne warunki pracy tychże diod. Niemniej jednak dziękuję za zwrócenie uwagi na ten aspekt.
Wartość rezystora R1 uważam za właściwą, ponieważ przy nieobciążonym stabilizatorze napięcie na jego wejściu wynosi ok. 380V wówczas prąd DZ jest na poziomie 5,6 mA. Po obciążeniu stabilizatora prądem 180 mA napięcie na jego wejściu wynosi ok. 350V a prąd DZ 4,2 mA. Natomiast po obciążeniu stabilizatora prądem 345 mA prąd DZ wynosi 3,6 mA. Gdybyśmy zwiększyli wartość R1 to przy maksymalnym obciążeniu stabilizatora prąd DZ byłby na tyle mały, iż mówiąc prosto doszło by do załamania całej stabilizacji. Przy tym typie diod taka sytuacja następuje przy prądzie DZ poniżej 3 mA.
Wszystkie podane powyżej wartości są zmierzone w działającym układzie.
Na koniec jeszcze kwestia rezystora R2. Na forum elektroda sugerowano zwiększenie jego wartości.
Wartość R2 w tej aplikacji jest optymalna!
Po zwiększeniu R2 układ zaczyna się zachowywać niestabilnie. A po zastosowaniu R2=1Mom (jak zasugerowano na elektrodzie) stabilizator dostaje takiego wzbudzenia, że piszczy jak zarzynana świnka przy okazji generując potężne zakłócenia elektromagnetyczne.
Jeżeli Kolega usunął tranzystor zabezpieczenia nadprądowego to należy zastosować diody zenera chroniące bramki tranzystorów MOS przed przebiciem! M.
- Jurek O
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Znów nie bardzo rozumiem
VGS statyczne dla zastosowanego tranzystora wynosi -/+ 20V a dynamiczne to -/+ 30V
Kiedy w tym układzie wystąpi taka sytuacja?

VGS statyczne dla zastosowanego tranzystora wynosi -/+ 20V a dynamiczne to -/+ 30V
Kiedy w tym układzie wystąpi taka sytuacja?
Ja często robię takie układy stabilizacji - mam np zasilacz "labo" z 5 napięciami - 160, 200, 250, 300 i 350V
Każdy jest osobnym samodzielnym stopniem i zawsze daję 3 diody Zenera i nigdy się one nie grzeją.
W przypadku 300V to u mnie wartość R2 wg twojego schematu R1 to 10kom
Natomiast nie powinno się zwiększać rezystora do bramki - u Ciebie R2
Co do uwagi Kolegi Marka to idzie o diodę D7 na moim schemacie, ona zabezpiecza przed przepięciem na tranzystorze regulującym.
Każdy jest osobnym samodzielnym stopniem i zawsze daję 3 diody Zenera i nigdy się one nie grzeją.
W przypadku 300V to u mnie wartość R2 wg twojego schematu R1 to 10kom
Natomiast nie powinno się zwiększać rezystora do bramki - u Ciebie R2
Co do uwagi Kolegi Marka to idzie o diodę D7 na moim schemacie, ona zabezpiecza przed przepięciem na tranzystorze regulującym.
- Jurek O
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Hmm, w takim razie coś jest jeszcze na rzeczy.
Czy D8 służy do rozładowania C5 ?
Diodę zabezpieczającą mogę wmontować na płytce w miejsce po T3.
Czy D8 służy do rozładowania C5 ?
Diodę zabezpieczającą mogę wmontować na płytce w miejsce po T3.
Dioda D8 zabezpiecza przed przepięciami , a diodę Zenera 12 V musisz wstawić w miejsce emitera tranzystora T3 i rezystora R5
- Jurek O
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Dokładnie tak, z różnic pozostaje jeszcze wartość kondensatora C5 u Ciebie a u mnie C2 oraz u mnie D1, której u Ciebie nie ma.
Wartości C4 i C6 nie powinny mieć żadnego związku z temperaturą moich DZ.
Wartości C4 i C6 nie powinny mieć żadnego związku z temperaturą moich DZ.
Co ci szkodzi zwiększyć rezystor wstawiony w szereg z diodami zenera?
To chwila + trochę wygrzewania do sprawdzenia efektu przeróbki.
Warto też zmierzyć prąd tych diod podczas pracy.
To chwila + trochę wygrzewania do sprawdzenia efektu przeróbki.
Warto też zmierzyć prąd tych diod podczas pracy.
Ja również jestem ciekaw skąd Kolega wziął tą minimalną wartość prądu diod Zenara o napięciu lawinowego przebicia 150 V. W swoich kilku stabilizatorach używam diod Zenera o dopuszczalnej mocy strat 1,3 W (lub 0,5 W), ale ja swoje wykorzystuję przy prądzie 1 mA, który stabilizuję źródłem prądowym z tranzystorem LND150. Diody Zenera stabilizują napięcie w dość szerokim zakresie wartości prądu wstecznego i do tej pory uważałem, że lepiej dla nich gdy pracują z mocą traconą znacznie mniejszą od dopuszczalnej. Skąd akurat 3 mA dla diod o napięciu 150 V?Jurek O pisze: ↑pt, 15 lutego 2019, 10:23
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- Jurek O
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Co bym nie zrobił diody dochodzą do 75*C. Cały układ pracuje stabilnie.
Na zdjęciu jest widoczny prąd DZ przy obciążeniu 345 mA. Bez obciążenia jest 5,5 mA. Co jest prawidłowe, ponieważ rośnie napięcie na wejściu.
Romek zaraz przeliczę na 1 mA i zobaczymy, dzięki.
Na zdjęciu jest widoczny prąd DZ przy obciążeniu 345 mA. Bez obciążenia jest 5,5 mA. Co jest prawidłowe, ponieważ rośnie napięcie na wejściu.
Romek zaraz przeliczę na 1 mA i zobaczymy, dzięki.
- Jurek O
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Otóż w opisie KIT'u AVT1788 jest napisaneJa również jestem ciekaw skąd Kolega wziął tą minimalną wartość prądu diod Zenara...
Później gdzie indziej wyczytałem inne cuda i się narobiło...

Ale do rzeczy. Według waszych zaleceń teraz obie zastosowane DZ w stabilizatorze 300V są takie same czyli każda na 150V. Natomiast R1 teraz ma wartość 47 kom. Prąd DZ wynosi lekko ponad 1 mA. Stabilizator pięknie trzyma 300V na wyjściu. Natomiast temperatura DZ teraz wynosi 47*C

Dzięki wielkie !!!