Aktywność służb "Archeo".
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
-
- 1875...2499 postów
Re: Aktywność służb "Archeo".
Witam!
Dzisiaj w czasie sprzątania strychu przed przeprowadzką do nowego domu, wyrzuciłem dużo pogryzionych przez myszy śmieci i poukładałem to co przedstawia jakąkolwiek wartość.
No i znalazłem to co widać na zdjęciach.
Kupiłem to kiedyś na rynku jako dawcę gniazd bananowych ale żal było niszczyć.
W środku siedzi przekaźnik 12V i kondensator 10 mikrofaradów na 65V.Kondensator zwykły (nie elektrolit) z datą 2:78.
Całość zrobiona z pleksi
Wygląda to na starą płytkę prototypową.
Ktoś nieźle się napracował.
Dzisiaj w czasie sprzątania strychu przed przeprowadzką do nowego domu, wyrzuciłem dużo pogryzionych przez myszy śmieci i poukładałem to co przedstawia jakąkolwiek wartość.
No i znalazłem to co widać na zdjęciach.
Kupiłem to kiedyś na rynku jako dawcę gniazd bananowych ale żal było niszczyć.
W środku siedzi przekaźnik 12V i kondensator 10 mikrofaradów na 65V.Kondensator zwykły (nie elektrolit) z datą 2:78.
Całość zrobiona z pleksi
Wygląda to na starą płytkę prototypową.
Ktoś nieźle się napracował.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Same gniazdka by mnie interesowaly, glownie te kolorowe, reszta nie.
Podaj co bys chcial w zamian.
Pozdrowienia
Same gniazdka by mnie interesowaly, glownie te kolorowe, reszta nie.
Podaj co bys chcial w zamian.
Pozdrowienia
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Przed chwilą rozmontowałem płytkę, gniazdka odkręciciłem wraz z nakrętkami.Wszystko jest w woreczku.
A przydała by mi się lampa 6E5C.NOS albo bardzo mało zużyta i dobrze świecąca.Na allegro nie ma tych oczek magicznych,a może koledze zbywa taka lampa.
Mam radiolę z 1954 roku z DDR-u.Wielka skrzynia, kilkanaście lamp, głównie nowale, choć jest EL 12, była AZ 12(potłuczona i wyrzuciłem) i oczko EM11, które słabo świeci.I właśnie tu potrzebuje tą 6E5C.
A jak Kolega nie ma,to przygarnę, może nie lampowy ale retro radioodbiornik Aida AWS 105, koniecznie w drewnianej skrzynce.Nie musi być przestrojony,byle kompletny,zadbany i nie grzabany.
Mogę też (tu zapłacę) kupić sprawny technicznie oscyloskop z lat 70-80 tych,byle nie lampowy.
Proszę podać propozycje na PW
Przed chwilą rozmontowałem płytkę, gniazdka odkręciciłem wraz z nakrętkami.Wszystko jest w woreczku.
A przydała by mi się lampa 6E5C.NOS albo bardzo mało zużyta i dobrze świecąca.Na allegro nie ma tych oczek magicznych,a może koledze zbywa taka lampa.
Mam radiolę z 1954 roku z DDR-u.Wielka skrzynia, kilkanaście lamp, głównie nowale, choć jest EL 12, była AZ 12(potłuczona i wyrzuciłem) i oczko EM11, które słabo świeci.I właśnie tu potrzebuje tą 6E5C.
A jak Kolega nie ma,to przygarnę, może nie lampowy ale retro radioodbiornik Aida AWS 105, koniecznie w drewnianej skrzynce.Nie musi być przestrojony,byle kompletny,zadbany i nie grzabany.
Mogę też (tu zapłacę) kupić sprawny technicznie oscyloskop z lat 70-80 tych,byle nie lampowy.
Proszę podać propozycje na PW
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Probuje pisac PW i nic.
Pozdrowienia
Probuje pisac PW i nic.
Pozdrowienia
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Drugi dzien i nic !
Napisz Ty do mnie.
Pozdrowienia
Drugi dzien i nic !
Napisz Ty do mnie.
Pozdrowienia
-
- 3125...6249 postów
Lato się kończy i sezon archeo też.Dziś wykopałem takie ,,rondo,,-dla młodszych odkrywców informacja że jest to taki RAM do ruskiego komputera
z czasów przed VLSI M.

-
- moderator
Ładna rzecz, pamięć akustyczna. Któryś kalkulator z tego korzystał, nawet był tu chyba o nim dyskusja na naszym forum.
-
- 2500...3124 posty
To chyba był bułgarski kalkulator ISKRA.Marek7HBV pisze: pn, 10 września 2018, 15:11 Lato się kończy i sezon archeo też.Dziś wykopałem takie ,,rondo,,-dla młodszych odkrywców informacja że jest to taki RAM do ruskiego komputeraz czasów przed VLSIrondo.JPG M.
Zdarzyło mi się zaglądać do środka czegoś takiego gdzieś pomiędzy 1980 a 1990 rokiem.
"Poważne" komputery też kiedyś miewały pamięć w postaci bodajże rur z rtęcią.
(zasada działania ta samo co urządzenia na zdjęciu)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 3125...6249 postów
Witam w nowym sezonie wykopaliskowym.Jak napisał Stanisław Lem-wystarczy wsypać tranzystory do beczki,zalać elektrolitem i poczekać a wszystko się samo zorganizuje i wytworzy sztuczną inteligencję
Nie miałem beczki,to wsypałem z ćwierć wieku temu garść tranzystorów do słoika i odstawiłem do samoorganizacji w/g przepisu.Niestety,efektów nie widać-jak było głupie tak zostało do tej pory
może german potrzebuje więcej czasu,albo istnieje jakaś masa krytyczna?A może po prostu nie zalałem 

-
- 3125...6249 postów
A propos testu na działanie ewolucji
: czytałem coś takiego,nie pomnę,czyjego autorstwa: nasypać koło siebie kilka stosów:pył aluminiowy,węglowy i jeszcze kilku substancji i poczekać,aż wyewoluuje toto samoistnie w samolot pasażerski:-)

-
- 3125...6249 postów
A propos pamięci"druciano-pętlowej" (spirala Heglowska toto raczej nie jest:-)) : zdobyłem kiedyś dla kolegi kolekcjonera tego rodzaju artefaktów taki radziecki kalkulator marki ISKRA typu albo 110 albo 111,już nie pomnę.Poza rzeczoną pamięcią miał on wyświetlacz na wskaźnikach jarzeniowych i był wielkości elektrycznej maszyny do pisania starego typu,jeszcze z ruchomymi młoteczkami lub z głowicą obrotową czcionkową.
-
- 3125...6249 postów
A propos wtyku Kolegi Gustawa: spróbuję poszukać po powrocie z wyjazdu podobny wtyk, z 3ma "bolcami" ale - o przekroju prostokątnym:-)
Słonia z rzędem temu,kto dziś znajdzie pasujące doń gniazdo.W przeszłości widziałem wtyki zewnętrznie kształtowo podobne we wózkach akumulatorowych starego typu do ładowania akumulatorów.Nie pamiętam ilości "bolców".
Chętnie odstąpię rzeczony wtyk chętnemu, jak znajdę w zasobach.Jest taki archeo i nowiutki,że szkoda,aby zaginął marnie w pomrokach dziejów bezpowrotnie...
Słonia z rzędem temu,kto dziś znajdzie pasujące doń gniazdo.W przeszłości widziałem wtyki zewnętrznie kształtowo podobne we wózkach akumulatorowych starego typu do ładowania akumulatorów.Nie pamiętam ilości "bolców".
Chętnie odstąpię rzeczony wtyk chętnemu, jak znajdę w zasobach.Jest taki archeo i nowiutki,że szkoda,aby zaginął marnie w pomrokach dziejów bezpowrotnie...
-
- 3125...6249 postów
Pół wieku temu stosowano taki zestaw do operacji,czego?
Kto wie?

Ostatnio zmieniony pn, 3 czerwca 2019, 11:49 przez Marek7HBV, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
Mi wygląda to na przyrządy do ustawiania naciągu sprężyn w przekaźnikach telefonicznych. Ale podobne były używane do regulacji magnetofonów.