Telewizor Alga
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Re: Telewizor Alga
W czasach świetności tych telewizorów, serwisanci bardzo często radzili sobie bez oscyloskopu, tym bardziej, że często naprawy wykonywali często u klienta. Zazwyczaj ich przyrządem pomiarowym był miernik uniwersalny, i to nie żaden cyfrowy, tylko zwykły UM wskazówkowy. Polecam prześledzić historyczną literaturę, a sporo jest PDF do ściągnięcia. A tam można znaleźć sporo porad odnośnie naprawy starych TV mając do dyspozycji jedynie miernik uniwersalny..
-
- 3125...6249 postów
Pierwsza czynność to wywal widoczne na zdjęciu kartoflaki. Podaj napięcia na PCL 85. Sprawdź R502 - 680 om.
Witaj.Wykonaj pomiar napięć na anodzie triody i katodzie pentody oraz sprawdz oscylogramy nr7 i nr8 w/g schematu jaki zamieściłem[UWAGA-NAPIĘCIA IMPULSOWE SĄ WYSOKIE I OSCYLOSKOP POWINIEN BYĆ USTAWIONY NA MIN.10V/DZIAŁKĘ ew z sondą 1 do 10].Różnice napięć i przebiegów mniejsze niż 20 procent ignoruj.Wszystkie PR-ki trzeba wyczyścić sprajem i pomierzyć czy są sprawne[oczywiście przy wyłączonym TV i odczekaniu kilkunastu minut-w tym układzie pomiar omomierzem będzie wiarygodny].Kondensatory kartofle profilaktycznie wymienić i w zasadzie od tego wypadałoby zacząć jeżeli napięcie na katodzie pentody jest w normie.Ten układ odchylania jest skonstruowany z dużej liczby elementów mających wpływ amplitudę i kształt przebiegu V.Istnieje jeszcze możliwość zbyt niskich napięć zasilających,zwłaszcza anody triody przez PR 211 i R 404 umieszczonego w obudowie trafa WN-ten pomiar jest istotny ale też niebezpieczny z powodu wysokich napięć.R 404 radziłbym sprawdzić przy wyłączonym TV.Oczywistym jest że silnie świecący pasek czy też punkcik po wyłączeniu są niebezpieczne dla kineskopu i należy pomiary robić z jasnością i kontrastem na minimum i jak najkrócej[po udanej naprawie objawy znikną],jeżeli to nie redukuje świecenia to bezpiecznie byłoby tak jak napisałem w pierwszej poradzie odłączyć R 405 i bez wysokiego napięcia wykonać pomiary oscyloskopem.Będą zaniżone w wyniku mniejszego napięcia na anodzie triody ale kształt ten sam. M.
W czasach świetności tych telewizorów, serwisanci bardzo często radzili sobie bez oscyloskopu, tym bardziej, że często naprawy wykonywali często u klienta. Zazwyczaj ich przyrządem pomiarowym był miernik uniwersalny, i to nie żaden cyfrowy, tylko zwykły UM wskazówkowy.
Tak,oczywiście.Czterdzieści lat temu wystarczył mi LAVO 3,zasada działania generatora i doświadczenie .Teraz naprawa tego uszkodzenia przez człowieka bez podstaw wymaga szybkiego kursu lub wskazania palcem uszkodzonego elementu.W tym konkretnym przypadku wadliwa praca układu może być spowodowana uszkodzeniem co najmniej jednego elementu z czterech kondensatorów lub czterech rezystorów i dwóch PR,lampa była podstawiana.Jeżeli naprawa tego telewizora kiedyś była względnie prosta,to obecnie jak mam poradzić,,wymień PR 2,5M,,Człowiek może ma cyfrowy oscyloskop ale skąd wezmie PR 2,5M? M.
Tak,oczywiście.Czterdzieści lat temu wystarczył mi LAVO 3,zasada działania generatora i doświadczenie .Teraz naprawa tego uszkodzenia przez człowieka bez podstaw wymaga szybkiego kursu lub wskazania palcem uszkodzonego elementu.W tym konkretnym przypadku wadliwa praca układu może być spowodowana uszkodzeniem co najmniej jednego elementu z czterech kondensatorów lub czterech rezystorów i dwóch PR,lampa była podstawiana.Jeżeli naprawa tego telewizora kiedyś była względnie prosta,to obecnie jak mam poradzić,,wymień PR 2,5M,,Człowiek może ma cyfrowy oscyloskop ale skąd wezmie PR 2,5M? M.
-
- 3125...6249 postów
A ja bym proponował żeby zainteresowany w pierwszej kolejności wziął do reki miernik. Najlepszy oscyloskop nie pomoże przy braku doświadczenia.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Kol. Marek napisał wszystko, co trzeba o tym wiedzieć. W niektórych TV trioda PCL805 jest zasilana z wysokiego napięcia przez warystor, jeżeli jest wadliwy, co zdarza się często, to lampa będzie zatkana.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Po wymianie "kartoflaków" pojawiła się siatka obrazowa. Zrobiłem zdjęcie. Po ekranie przesuwają się małe paski jak widać. Potencjometrami podkówkami nie da się zlikwidować tego małego paska u dołu ekranu. Potencjometr do rozciągania obrazu w pionie jest odkręcony na maksimum. Po pewnym czasie pracy (jak robiłem pomiary, może trochę ponad 6 minut) pali się rezystor R502. Podaję napięcia na lampie PCL85:
Nóżka 8 Siatka trzecia minus 28V
Nóżka 7 siatka druga 201V
Nóżka 6 anoda pentody 190V
Nóżki 5 i 4 to żarzenie
Nóżka 3 katoda triody minus 0,8V
Nóżka 2 siatka triody minus 11V
Nóżka 1 anoda triody 149V
Nóżka 8 Siatka trzecia minus 28V
Nóżka 7 siatka druga 201V
Nóżka 6 anoda pentody 190V
Nóżki 5 i 4 to żarzenie
Nóżka 3 katoda triody minus 0,8V
Nóżka 2 siatka triody minus 11V
Nóżka 1 anoda triody 149V
Witaj,sukces.Pozostał dym z R502,mała amplituda i brak liniowości.Jeżeli wymieniłeś R502 na nowy o zbyt małej mocy np.pół wata to będzie dymił.Zakładając że moc ma wystarczającą-2W.zbyt duży prąd pentody wywołany; 1.R219[wzrost rezyst],2.C210.C214-upływność,3.zwarte zwoje Tr51-mało prawdopodobne,lecz możliwe w tak starym sprzęcie.Sama lampa Pcl85 lub upływy w podstawce[napięcie na N8,to jest na katodzie pentody,napisałeś -28V raczej +28V] też mogą powodować przepływ większego prądu. Jednak zakładam że R502 jest zbyt małej mocy i dlatego dymi.Problem tkwi w zbyt małej amplitudzie odchylania wynikającej ze starzenia się elementów.Jak napisał kol.SALICJONAŁ możliwe jest uszkodzenie warystora VDR201 który działa jak dioda zenera stabilizująca zasilanie triody generatora.Na próbę można zastąpić go drugim prawie identycznym warystorem VDR501. W tych starych półwiecznych telewizorach,czasem leżących w komórkach lub piwnicach całe pokolenie ,jest pełno niespodzianek[części] i naprawa ich może być wyzwaniem nawet dla starego wyjadacza.Niestety ,trzeba zmierzyć wszystkie rezystory ale na szczęście w tym układzie można bez wylutowania-wystarczy odczekać z godzinę od ostatniego włączenia.To narazie tyle i trzeba by pomyśleć o jakimś obrazie kontrolnym. powodzenia M.
Czyli muszę posiadać modulator zamieniający sygnał UHF na sygnał VHF?
Telewizor zasilam poprzez transformator separacyjny. Czy w takim wypadku można na próbę podłączyć się sygnałem AV gdzieś na płytce (tylko gdzie?)
Do czasu zdobycia odpowiedniego modulatora.
Telewizor zasilam poprzez transformator separacyjny. Czy w takim wypadku można na próbę podłączyć się sygnałem AV gdzieś na płytce (tylko gdzie?)
Do czasu zdobycia odpowiedniego modulatora.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Potrzebny ci nie modulator, tylko konwerter.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Coś nie tak z tymi pomiarami.
A lampa na pewno sprawna ?
Nie minus lecz plus. Jest to S3 połączona z katodą pentody. Zobacz czy nie grzeje się C504 - 100uF/25V.
Za dużo. Sprawdź R407 - 330k. czy nie wstawiono mniejszej wartości.
Jakim cudem ? Przecież to masa !
A lampa na pewno sprawna ?
Witaj.Sygnał testowy VIDEO można podłączyć przy lampie Pcl84 w punkcie pomiarowym zaznaczonym rzymską 9 przez rezystor R117-68.Wszyskie oznaczenia i wartości podaję ze schematu http://audiospa.pl/przydatne/pliki/telewizory Zauważyłem że koledzy korzystają z innych schematów. M.
Udało mi się uzyskać rozciągniętą na cały ekran siatkę obrazową. Działa regulacja kontrastu i jasności. Natomiast telewizor w ogóle nie reaguje na podłączenie testowego sygnału VIDEO oznaczonego rzymską IX.
Ja posiadam tą wersję schematu co Marek7HBV.
Ja posiadam tą wersję schematu co Marek7HBV.
Witaj.Jeżeli masz oscyloskop,to sprawdż przebieg na anodzie pentody PCL84-powinien przypominać wyglądem obraz Nr1 ze schematu i mieć kilkadziesiąt woltów amplitudy.I jeszcze,żródło sygnału powinno być odseparowane kondensatorem o pojemności kilku mikro. M.
Dokonałem pomiaru oscyloskopem cyfrowym przy zasilaniu telewizora poprzez transformator separacyjny. Na anodzie pentody PCL84 na ekranie oscyloskopu jest pozioma linia a amplituda rośnie maksymalnie do 3,5V. Czyli tutaj chyba jest problem.