Stosuję takie (robione na wzór gdzieś podejrany).
Laminat 2 mm # placki ok. 10x10 mm, grubo cynowane.
Odpada zabawa z wierceniem, nitami, śrubkami itd, a zadanie spełniają dobrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Postanowiłem odświeżyć wątek łączówek oraz płytek. Doszedłem do wniosku, że wykonanie w naszych warunkach płytki typu "turret board" jest trudne, ponieważ kołki lutownicze tego rodzaju nie są u nas dostępne. Pozostaje jednak inna możliwość - "eyelet board", czyli płytka z oczkami. Można ją wykonać przynajmniej dwoma sposobami. Pierwszy, to wytrawianie w klasycznym laminacie okrągłych pól lutowniczych i wiercenie w nich otworów, które pozwolą na przewleczenie przez nie 3-4 końcówek elementów. Wadą takiej płytki może być jej nietrwałosć, gdyż jak wszyscy wiemy folia miedziana pod wpływem temperatury może odkleić się od podłoża. Dlatego można zastanowić się nad inną wersją tego samego pomysłu - w płytce z materiału izolacyjnego wiercimy otwory, umieszczamy w nich nity rurkowe wykonane z miedzi i rozklepujemy pozbawiony łba koniec "na płasko". Taka płytka powinna znieść wiele modyfikacji układu. Na załączonych obrazkach widnieją oferowane poza naszymi granicami "turret board" i "eyelet board".
Dorzuć kilka słów komentarza, bo wzrok już nie ten
Po zastanowieniu doszedłem do wniosku, ze być może da się otrzymać "turret" przez połączenie na wcisk dwóch nitów rurkowych lub rurkowego z pełnym. Laminat byłby oczywiście pomiędzy nimi.
Ostatnio zmieniony śr, 14 lutego 2007, 22:36 przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie powiem, fajne patenty. Być może kiedyś znajdą zastosowanie w moich konstrukcjach- na razie jeden piec 40W in statu nascendi (przeróbka Telosa WA3/40) ma płytkę z oczkami wymontowaną ze starego przelicznika impulsów.
Doskonale! Jak w sklepie elektronicznym zapytałem o osiowe kondensatory to dziwnie na mnie patrzyli. A te to nawet drogie nie są. Trzeba się będzie zaopatrzyć.