Witam
Masz całkowitą rację Studi – zdecydowaną większość polskich głowic tranzystorowych UKF daje się w bardzo prosty sposób przestroić z pasma OIRT na CCIR. W większości przypadków wystarczy pozbyć się kondensatorów skracających, włączonych równolegle z trymerami dostrojczymi i właściwie zestroić obwody wzmacniacza i heterodyny na krańcach pasma. Zabiegi ta pozwalają uzyskać dobrą współbieżność strojenia wzmacniacza w.cz i heterodyny w całym paśmie UKF CCIR. Całość operacji nie powinna wprawnemu elektronikowi zająć więcej niż 10 minut, a uzyskane parametry toru FM (czułość, selektywność) po przestrojeniu często przewyższają te, jakimi dysponują tunery renomowanych zachodnich firm jak Technics czy Sony. W niektórych przypadkach zachodzi potrzeba wymiany trymerów na inne, o mniejszych pojemnościach (ja często stosuję trymery 1,5-8pF). Na setki przestrojeń, jakich dokonałem przez ostatnie lata jedynie kilkakrotnie musiałem przewinąć którąś z cewek (wcześniej gdy w zachodnich odbiornikach przestrajałem UKF na zakres OIRT byłem zmuszony wymieniać zarówno cewki jak i kondensatory). Najlepsze rezultaty uzyskiwałem w głowicach, w których jako tranzystor wzmacniacza w.cz zastosowano dwubramkowy tranzystor MOSFET, a najwięcej kłopotów sprawiała głowica popularnego starego Radmora. Niestety głowice stosowane w starych odbiornikach Radmor zostały niezbyt optymalnie opracowane pod względem prowadzonych mas, a ponadto są nieekranowane i za duże, co powoduje, że po zmuszeniu ich do pracy na wyższych częstotliwościach mają paskudną tendencję do podwzbudzania się. Zmusiło mnie to w czasach, gdy dokonywało się największej ilości przestrojeń do opracowania własnej głowicy do tego odbiornika, która posiadając przyzwoite parametry pracowała stabilnie.
Pozdrawiam,
Romek
Radmor 5102t i przeskakiwanie miedzy stacjami.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Witam!
Przestrajanie starego radmora: http://www.elektroda.net/uzytkowa/plmis ... 0.htm#1473
i nowego w załączniku.
Pozdrawiam!
Przestrajanie starego radmora: http://www.elektroda.net/uzytkowa/plmis ... 0.htm#1473
i nowego w załączniku.
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Eeee...
Naprzestrajałem się naszym profesorkom tych Radmorów od cholery - aż ręce (i oczy!) bolały. I to bez wobuloskopu i generatora - za to z dobrym radiem odbierającym stacje na końcach pasma (jako wzorcem).macska pisze:Bez wobuloskopu i generatora przestrojenie na pelne pasmo CCIR nie wyglada tak rozowo.
Potem "wzbogaciłem się" o blok wyświetlacza ze starego złomowego zachodniego radia samochodowego. Mały separatorek wejsciowy na polowcu na wejściu i wreszcie wiedziałem co mam na oscylatorze i bokach skali.
Problem przeskoków leży w ARCz.
Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- moderator
Zgadza się Panie Andrzeju. Zmniejszając wypadkową wartości pojemności w obwodach LC głowicy warto też czasem skorygować pojemność kondensatora sprzęgającego warikap, pełniący funkcję dostrojczą (ARCz) w obwodzie oscylatora. Zbyt duży wpływ tego warikapu na częstotliwość pracy oscylatora, w połączeniu z lekkim rozstrojeniem obwodów wzmacniacza p.cz. (na skutek np. starzenia się elementów) potrafi być przyczyną różnych nieprawidłowości w działaniu odbiornika. Stary „Radmor” posiada dość rozbudowany i pełen „regulatorów” układ ARCz, co zwiększa możliwość, że elementy te mogły się nieco „rozjechać” i układ po włączeniu zamiast dostrajać to odstraja odbiornik od słuchanej stacji.ZoltAn pisze:Problem przeskoków leży w ARCz.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 500...624 posty
Witam
Osobiście spotkałem podobny przypadek przeskakiwania .Stacje przeskakiwały tylko jak był głośny odsłuch natomiast przy średnie sile głosu było wszystko ok.
Powodem było nie stabilizowane napięcie zasilania konwertera który ktoś zasilił z płyty wzmacniacza mcz bodaj 15V .Po zastosowaniu stabilizacji na
LM 7812 problem zniknął .
Osobiście spotkałem podobny przypadek przeskakiwania .Stacje przeskakiwały tylko jak był głośny odsłuch natomiast przy średnie sile głosu było wszystko ok.
Powodem było nie stabilizowane napięcie zasilania konwertera który ktoś zasilił z płyty wzmacniacza mcz bodaj 15V .Po zastosowaniu stabilizacji na
LM 7812 problem zniknął .
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma