Lampy czysto audiofilskie - recenzje

Nic dodać nic ująć

Moderator: gsmok

Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Re: Lampy czysto audiofilskie - recenzje

Post autor: Pawełkomandos »

Wracając do lamp z serii audiofilskich, radzę zakręcić się koło lampki komputerowej E180CC, jest bardzo nieliniowa i dzięki temu możemy osiągnąć bardzo fajne efekty soniczne...
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PiotrKrys »

tszczesn pisze:Dziwny on jest. Wygląda bardziej jak spawarka a nie wzmacniacz, mi się nie podoba, ale to kwestia gustu. W każdym razie przy tych napięciach jakie tam występują to jestem ciekawy konstrukcji transformatora głośnikowego - wymogi na izolację są duże, co oznacza duże odstępy w uzwojeniach, czyli duże indukcyjności rozproszenia, czyli nędzne pasmo od góry. NO i przy tych mocach to bym się nie bawił w klasę A, bo grzejnik straszny wychodzi, zwłaszcza, że nie przez cały czas pracuje się z pełną mocą, a pobór mocy z sieci jest zawsze stały...
Klasa A brzmi najlepiej :)
Różowy za niewinność ! :)
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze:Dziwny on jest. Wygląda bardziej jak spawarka a nie wzmacniacz, mi się nie podoba, ale to kwestia gustu. W każdym razie przy tych napięciach jakie tam występują to jestem ciekawy konstrukcji transformatora głośnikowego - wymogi na izolację są duże, co oznacza duże odstępy w uzwojeniach, czyli duże indukcyjności rozproszenia, czyli nędzne pasmo od góry. NO i przy tych mocach to bym się nie bawił w klasę A, bo grzejnik straszny wychodzi, zwłaszcza, że nie przez cały czas pracuje się z pełną mocą, a pobór mocy z sieci jest zawsze stały...
Tam napięcie anodowe nie przekracza 2kV więc nie jest jeszcze tak źle, ja u siebie będę robił stabilizowane....
Z izolacją i indukcyjnością rozproszenia transformatora też nie ma problemów jak się to dobrze zrobi, przecież 40-50kHz przy mocy 140W i bez sprzężenia zwrotnego to nie jest nędzne pasmo, wiele traf głośnikowych SE renomowanych producentów do mocy w okolicach 10W nie ma nawet tych 30kHz :)

Zgadza się PiotrKrys SE to jest sam miód i jak słuchamy to zapominamy o kalkulatorze i wzorach których się używało żeby zrobić go dobrze od strony technicznej :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Klasa AB brzmi równie dobrze. Przy małych sygnałach masz pracę w klasie A. Przy dużych - wchodzisz powoli w kierunku klasy B. Zniekształceń skrośnych praktycznie nie ma, a pobór mocy bez wysterowania spada znacząco.
Tam napięcie anodowe nie przekracza 2kV więc nie jest jeszcze tak źle, ja u siebie będę robił stabilizowane....
Z izolacją i indukcyjnością rozproszenia transformatora też nie ma problemów jak się to dobrze zrobi, przecież 40-50kHz przy mocy 140W i bez sprzężenia zwrotnego to nie jest nędzne pasmo, wiele traf głośnikowych SE renomowanych producentów do mocy w okolicach 10W nie ma nawet tych 30kHz :)
Problemy są - znacząco to utrudnia konstrukcję transformatora, który ma zachować i izolację i odpowiednie parametry. 2kV Ua oznacza do 4kV maksymalnego napięcia na anodzie lampy przy liniowej pracy i więcej dla zakłóceń. Ja bym izolację liczył dla 10kV.
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Ostatnio słuchałem tranzystora w AB z głębokim sprzężeniem - nie da się tego słuchać, suchy, płaski dźwięk bez życia. W sam raz do plumkania w tle.
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze:Klasa AB brzmi równie dobrze. Przy małych sygnałach masz pracę w klasie A. Przy dużych - wchodzisz powoli w kierunku klasy B. Zniekształceń skrośnych praktycznie nie ma, a pobór mocy bez wysterowania spada znacząco.
Nie :)
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze:Klasa AB brzmi równie dobrze. Przy małych sygnałach masz pracę w klasie A. Przy dużych - wchodzisz powoli w kierunku klasy B. Zniekształceń skrośnych praktycznie nie ma, a pobór mocy bez wysterowania spada znacząco.
Zgadza się klasa AB PP fajnie może brzmieć (bez powodu nie zrobiłem sobie zapasu NOS-ów RFT EL34 do Raa=6k6) ale słuchając konstrukcji SE jest jeszcze więcej tego czegoś "fajnego" (tak wiem zniekształcenia, brak sprzężenia i idące za tym konsekwencje mierzalne na obciążeniu rzeczywistym), ja to lubię i w moim odczuciu jest lepiej i nie mam zamiaru nikogo przekonywać bo każdy powinien cieszyć się tym co sprawia mu przyjemność...
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Problemy są - znacząco to utrudnia konstrukcję transformatora, który ma zachować i izolację i odpowiednie parametry. 2kV Ua oznacza do 4kV maksymalnego napięcia na anodzie lampy przy liniowej pracy i więcej dla zakłóceń. Ja bym izolację liczył dla 10kV.
Zgadza się ale w dzisiejszych czasach mamy bardzo dużo materiałów izolacyjnych o bardzo dobrych parametrach elektrycznych, izolacja samych drutów nawojowych ma dobrą izolację, zresztą w takich trafach izolacja jest przewymiarowana ale ze względu na pojemność...
Prędzej przebije tak paskudnie nawijane transformatory firmy McIntosh https://youtu.be/2HgS6gvokEI?t=130 niż żetelnie i fachowo nawinięty transformator do lampy przy Ua=2kV
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Albo taka zabawka :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Pawełkomandos pisze: izolacja samych drutów nawojowych ma dobrą izolację,
Miało być że izolacja ma dobre parametry el. (max napięcie robocze) :lol: kurde tak to jest jak się pisze przy piwie
Krys to coś czarnego wygląda jak automat do gier :lol:
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Pawełkomandos pisze:
Pawełkomandos pisze: izolacja samych drutów nawojowych ma dobrą izolację,
Miało być że izolacja ma dobre parametry el. (max napięcie robocze) :lol: kurde tak to jest jak się pisze przy piwie
Krys to coś czarnego wygląda jak automat do gier :lol:
A spróbuj pograć i coś pociągnąć jak w jednorękim bandycie , popieści aż miło :lol:
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Taki
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Kilka konstrukcji.