Witek pisze:Nie chcę być złą wyrocznią ale obawiam się, że na tych "Sankenach" długo nie pograsz
Zdjęcie przykładowe, ma jednak wspólną cechę z tym co kupiłeś.
Chcial tanie kapelusze to ma. Ja jestem w posiadaniu oryginalnych czerwonych Toshib 2sd424/2sb554 ale one tez w oryginale tak jak i te 2sa747 osiagaja zawrotne ceny. Ale załozyciel tematu jak sam rzekl jest "zielony" wiec do nauki lepsze nie potrzebne. ostatecznie moze kupic tanio 2sc5200/2sa1943, oryginalnie nie bedzie za to będzie solidnie
Nauka kosztuje.Dostaleś Tomaszu, informację o tranzystorach seri MJ dostales.Mam nadzieje ze zakupione to nie fake.Sprawdz cala koncowke czyli sterujące i żrodłoo na weśsciu oraz tranzystor kompensacji temeperaturowej.A także rezystory zwlaszzca emiterowe.
Tom
Koncówki mocy zagraja newet na cegłach aby miały te 3 nogi.Nie ma sie po co wysilać na kupowanie pseudo zamienników. lub odpowiednikow.
Tom
Pamietaj Tomku o bialej paście silikonowej i nowych podkładkach mikowych.Tranzystory musza byc odizolowane od radiatora a przykrecone poprzez specjalne izolujące tulejki.Jak nie masz to wyśle.NPN zawsze pod gałąź + a PNP pod -.Tak mozesz rozpoznac typ tranzystora.
Tomasz
Czesc
Jeszcze jedno do zapamietania: 2SA.... 2SB.... to zawsze PNP oraz 2SC....2SD.... to zawsze NPN.
Choc raz mialem w rece 2SB...., ktory byl NPN. Malowanka ?
Pozdrowienia
Dziękuję serdecznie za rady koledzy, wszystkie części typu podkładki , tulejki ,pasta itd. mam ale nauki nigdy nie za wiele .Zakupiłem trochę już do 940 części , na tapecie akualnie renowacja starego zegara wahadłowego,oraz amplitunera Pioneer SX 525 też z popalonymi końcówkami, ale tu łatwiej troche sprzęt kompletny ladny, nie zdewastowany , bo w Akai to tragedia jest ale to fajowy sprzęt jest.A tak na marginesie to potrzebuje gałki aluminiowe do Akai kupić/dorobić ktoś coś wie , może jakiś forumowy tokarz jest?Pozdro.