Aktywne kolumny lampowe V.A.L.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Stosować się do zaleceń producenta głosnika odnośnie rzędu flitru i częstotliwości granicznych. W sieci znajdzie się sporo gotowych programów do obliczeń - budowa zespołów głośnikowych to dosyć popularne hobby.
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Znalazłem tylko że głośnik piezo podłącza się bezpośrednio pod wyjście wzmacniacza lub łącząc równolegle z rezystorem włącza sie go jak zwykły wysokotonowy . Wzorów ani równań nie znalazłem .
W jaki sposób w obliczeniach rozpatrywać obciążenie pojemnościowe :?:
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
mslawicz
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: mslawicz »

...:::SQL:::... pisze:Ale technika musiała pójść do przodu :shock:
Kiedyś (8 lat temu jak się uczyłem ze starszych książek) 6dB/okt. to było optimum a 12dB/okt. tylko w wyjątkowych okazjach gdzie nie można było inaczej :lol:
Bede musiał nadrobić wiedzę :)
Nie ma jednej słusznej drogi przy konstruowaniu zespołów głośnikowych. Rożnorodność rozwiązań wynika zarówno z bogactwa typów podzespołów (głównie samych głośników), jak i wieloletnich doświadczeń nabytych przez czołowych konstruktorów. Można się pokusić o wyróżnienie kilku zasadniczych trendów w tej dziedzinie:

1. Konstrukcje optymalizowane pod kątem wierności przenoszenia impulsów.
Przykłady: Duntech, Thiele, Spica i Vandersteen.
Konstruktorzy podejmują czasami dość kosztowne kroki (takie, jak tworzenie wymyślnych obudów i stosowanie bardzo kosztownych głośników) dla minimalizacji rożnic w przetwarzaniu impulsów poszczególnych driverów. Zwykle stosowane są filtry 1-szego rzędu, choć czasami także filtry Gaussa lub Bessela 3 i 4 rzędu.
Przetwarzanie impulsów czasami jest lepsze niż w głośnikach elektrostatycznych lub wstęgowych, jednak wpływ "spójności fazy" na jakość dźwięku ciągle nie jest dostatecznie udowodniony.

2. Kostrukcje optymalizowane pod kątem liniowości pasma przenoszenia.
Dotyczy np. większości konstrukcji brytyjskich i kanadyjskich. To szkoła w największym stopniu "inżynierska". Stosuje się proste metody dla osiągnięcia celu: filtry Butterwortha 3 rzędu lub Linkwith-Riley'a 4 rzędu. Rezygnuje się z kosztownych komponentów, magicznych przewodów i wszystkiego, co nie ma mierzalnego wpływu na jakość dźwięku, lub nie może być zweryfikowane w podwójnie ślepych testach odsłuchowych. Wierne przenoszenie impulsów nie jest tu priorytetem.

3. Szkoła minimalistyczna. Niektóre konstrukcje włoskie, skandynawskie, brytyjskie i amerykańskie. Stosuje się bardzo proste filtry (czasami tylko kondensator dla ochrony głośnika wysokotonowego - np. Sonus Faber), ale za to najdroższe komponenty i egzotyczne materiały.
Pomiary odgrywają tu drugorzędną rolę. Znacznie ważniejszy jest oryginalny design i ekscytujący dźwięk.

To tylko podstawowe szkoły. Można jeszcze wyróżnić:

4. Konstrukcje tubowe i inne o wysokiej efektywności.
5. Zespoły elektrostatyczne i hybrydowe.
6. Zespoły z głośnikami wstęgowymi i plazmowymi.

Wszystkie one posiadają niejako faworyzowane typy zwrotnic. Nie można więc mówić o jakiejś jednej słusznej drodze konstruoawania takich obwodów.

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

lampowy odtwarzacz CD do kompletu...

Post autor: Rafał »

Dyskusja ładnie się rozwija :D

Do kompletu lampowy odtwarzacz CD, na przykład Jolida: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66554814 Niestety konstruktor nie stanął tu na wysokości zadania i uwierzyć mu musimy na słowo czytając informujący o tym napis na budowie :( Cena jest audiofilska czyli mocnno zaporowa, choć chodzi tu o sprzęt używany :cry:
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Pare lampek nie czyni urzadzenia w pełni lampowego :D
Raptem CD-player z prosiaczkiem :?

Tak z innej beczki : Czy ktoś kiedyś nie wpadł na pomysł wsadzenia 50 lampek w jedną bańke :?: :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

...:::SQL:::... pisze: Tak z innej beczki : Czy ktoś kiedyś nie wpadł na pomysł wsadzenia 50 lampek w jedną bańke :?: :?:
Każdy matrycowy wyświetlacz VFD jest taką lampą :)

A tak serio mówiąc - nie ma to sensu - lampa będzie na tyle duża i kłopotliwa w produkcji, że praktycznego użytku by z tego nie było. Weż pod uwagę, że nie jest to scalak, gdzie dużą i małą strukturę wykonujesz za pomocą takiej samej ilości tych samych kroków technologicznych, ale mechaniczna konstrukcja przetrzenna której skompikowanie montaż rośnie wykładniczo z komplikacją funkcji.

Nawet kroku firmy Loewe - trzy lampy + kilka dodatkowych elementów nikt nie podjął dalej.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Sądzę że wykonując lampę podobną do VFD o wielkości 1cm^2 jedna lampa nie byłoby to trudne .
Mam drucik platynowy można go użyć do skonstruowania powietrzówki :?: :?: A jak nie to jak odpompować tyle powietrza żeby działało :?: :?:
Słyszeliście o nowych lampach obrazowych płaskich z zimną katodą :?: :?:
Obrazek
Alek

Post autor: Alek »

Zaczynam odnosić wrażenie, że wątek-jak ujął to Rafał- ładnie się rozwija. Tyle, że z pozoru.
Może jestem przewrażliwiony, ale czy tylko ja odnoszę wrażenie, że ten wątek nabija tak naprawdę posty? Zwłaszcza ostatni post "odjeżdża" daleko od tematu wątku. Zajeżdża mi to wszystko lekką prowokacyjką, ale może się mylę.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Wracając do tematu komu podoba się wygląd/koncepcja/parametry prezentowanych głośniczków :?:
Według mnie :
Wygląd-niektóre modele fajne , niektóre zalatują kiczowatością .
Koncepcja-podoba mi się .
Parametry-w tej dziedzinie ekspertem nie jestem .

Pozdrawiam :D
Obrazek