Pionier A.D. 2016
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Pionier A.D. 2016
Radio działa, ale czeka na transformtor głośnikowy. Nie mam co naprawić i założyć. Uruchomiłem na tc-cośtam. Pozdrawiam. S.
-
- 1250...1874 posty
Czesć!gustaw353 pisze:Tak też sobie pomyślałem. To iż nie pasuje do siebie wiele rzeczy w tym (w cudzysłowiu) Pionierku jest wybaczalne bo to współczesny Pionier - Roku Pańskiego 2016. Tak przecież stoi w tytule.staku pisze:Mój pomysł był prosty. Zrobić radio z odpadków. Nie zepsuć kompletnego radia, ale uzyskać podobny efekt jak gość z linka. Pionier którego pokazałem nigdy nie istniał.
...............
A czy gra ?
"Pionier jaki jest każdy widzi" ,parafrazując staropolską encyklopedię (było o kuniu)
zaczynając od tyłu,zbudował go kol. Stanisław,więc na pewno gra i to lepiej od oryginalnych z epoki.Moje "5" Staszku!,szacun -jak mówią młodzi.A najbardziej mnie cieszy,że wreszcie ktoś zrobił w/g moich nigdy nie zastrzeżonych "patentów" kabel sieciowy i wtyczkę sieciową udajaca marmurek.

pozdrawiam pionierouzależnionych/miłej niedzieli dzisiejszej
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Czy to jest radio na oktalach, a nie na loktalach ? Zdawalo mi sie, ze taki cokol jak na zdjeciach, maja loktale.
Pozdrowienia
Czy to jest radio na oktalach, a nie na loktalach ? Zdawalo mi sie, ze taki cokol jak na zdjeciach, maja loktale.
Pozdrowienia
-
- 1250...1874 posty
W tym radiu jest oktalowa UY1N, reszta loktal.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 1250...1874 posty
Przepraszam za nieporozumienie! w moim poście zabrakło słowa "moje".Moje radyjko bateryjne Pionier na lampach oktalowych USA było już pokazane na forumVic384 pisze:Czesc
Pozdrowienia
pozdrawiam R.
-
- 3125...6249 postów
Ładny głośniczek. Z czego dopasowałeś membranę ?
-
- 625...1249 postów
Cześć.
Roman, ten Pionier jeszcze nie gra lepiej niż oryginał, bo rdzenie w p.cz są stare, wyciągnięte z szufladki na złomki. Stroi się jakoś tak muliście, ale to jeszcze się poprawi. Kolor pokręteł udających bakelit to mój ostatni wynalazek - przepis tajny
Zapomniałem wcześniej napisać, że skala też jest kopią. Blaszki do mocowania pleców zwyczajnie przeoczyłem. Pójdą do ocynku następnym razem, jak również oprawka żarówki i dociski skali które ostatnio odkryłem w Stolicy, użyte jako zamek do pleców.
Telewizorku, membranę, cewkę i resor do głośnika kupiłem na Allegro. Dobierałem po rozmiarze. Kupiłem membrany z resorem gumowym i piankowym. W moim odczuciu guma jest cięższa i twardsza, dlatego zastosowałem piankowy.
Pozdrawiam
Staszek
Roman, ten Pionier jeszcze nie gra lepiej niż oryginał, bo rdzenie w p.cz są stare, wyciągnięte z szufladki na złomki. Stroi się jakoś tak muliście, ale to jeszcze się poprawi. Kolor pokręteł udających bakelit to mój ostatni wynalazek - przepis tajny

Zapomniałem wcześniej napisać, że skala też jest kopią. Blaszki do mocowania pleców zwyczajnie przeoczyłem. Pójdą do ocynku następnym razem, jak również oprawka żarówki i dociski skali które ostatnio odkryłem w Stolicy, użyte jako zamek do pleców.
Telewizorku, membranę, cewkę i resor do głośnika kupiłem na Allegro. Dobierałem po rozmiarze. Kupiłem membrany z resorem gumowym i piankowym. W moim odczuciu guma jest cięższa i twardsza, dlatego zastosowałem piankowy.
Pozdrawiam
Staszek
-
- 3125...6249 postów
Kolego Staszku.
Wielkie gratulacje!
Co do resorów piankowych,to miałem w piwnicy kilka rezerwowych współczesnych głośniczków testowych z demolki, dalekowschodnich,na resorze piankowym.
Poleżały sobie w ciemności,raczej zwiększonej wilgotności,ale bez przesady (stały przewiew na okrągło kalendarza i zegara z łaski budowniczego budynku) i temperaturze rocznej w 90% od +8 do +10st.C i resory piankowe zamieniły się w sypki, a częściowo lekko lepki proszek.Piszę tak wyprzedzająco,jako uprzejme ostrzeżenie już poszkodowanego:-),bo nie wiem,jakie są dopuszczalne warunki eksploatacji takowych głośników,a w różnych miejscach się składuje radyjka do odbudowy.
O odbudowie "quasi-Pioniera U - Noval - Fenix z popiołów już też myślałem,może kiedyś mi się uda,jak życia i zdrowia emeryckiego starczy:-)
Wielkie gratulacje!
Co do resorów piankowych,to miałem w piwnicy kilka rezerwowych współczesnych głośniczków testowych z demolki, dalekowschodnich,na resorze piankowym.
Poleżały sobie w ciemności,raczej zwiększonej wilgotności,ale bez przesady (stały przewiew na okrągło kalendarza i zegara z łaski budowniczego budynku) i temperaturze rocznej w 90% od +8 do +10st.C i resory piankowe zamieniły się w sypki, a częściowo lekko lepki proszek.Piszę tak wyprzedzająco,jako uprzejme ostrzeżenie już poszkodowanego:-),bo nie wiem,jakie są dopuszczalne warunki eksploatacji takowych głośników,a w różnych miejscach się składuje radyjka do odbudowy.
O odbudowie "quasi-Pioniera U - Noval - Fenix z popiołów już też myślałem,może kiedyś mi się uda,jak życia i zdrowia emeryckiego starczy:-)
-
- 625...1249 postów
Jak dorobię ściankę (na co się nie zanosi bo maszyna padła) to chyba nadrukuję "Pionier U ha ha"ballasttube pisze:Kolego Staszku.
Wielkie gratulacje!

Resorem głosnika się nie przejmuję. Jak się rozsypie, to wyrwę membranę i głośnik będzie w stanie jakim go zastałem. Oryginał.
Pogrzebałem trochę w tym radiu i wychodzi, że coś sknociłem nawijając cewkę pierwszego filtra. Aby dostroić należało dość dużo wykręcić rdzeń. Tymczasowo dałem rdzeń chyba z telewizora i jest on na zero z karkasem. Muszę rozlutować i zmierzyć indukcyjność tej cewki. No chyba, że jeszcze problem leży w kondensatorze 200pF. Radio odbiera bardzo dobrze z długą anteną, ale z krótką słabo. Machnąłem się też w eliminatorze i nie dałem kondensatorka 24pF. Teraz już poprawione.
-
- 1250...1874 posty
Czesć S.
No i fajnie jest ale "pies pogrzebany" w temacie rdzeni.Jesli rdzenie z TV czy to z toru pcz wizji,czy fonii to do wyrzucenia.Jako zamiennik starych rdzeni pionierowskich sprawdzają się tylko nowszego typu z czerwonymi czapkami z gwintem
z pionierskim pozdrowieniem
R.
No i fajnie jest ale "pies pogrzebany" w temacie rdzeni.Jesli rdzenie z TV czy to z toru pcz wizji,czy fonii to do wyrzucenia.Jako zamiennik starych rdzeni pionierowskich sprawdzają się tylko nowszego typu z czerwonymi czapkami z gwintem
z pionierskim pozdrowieniem
R.
-
- 625...1249 postów
Cześć radiowy Romanie.
No, nie taki ten pies całkiem zagrzebany
. Celowo użyłem takiego rdzenia (tylko jednego), bo na czerwonym szło dostroić jak był wykręcony na maksa i prawie wypadał. Teraz efekt jest taki sam z rdzeniem wkręconym jak należy. Nie mierzyłem jeszcze tej cewki, to nie wiem, czy pojemność zła, czy cewka. Reszta rdzeni jest właściwa.
No, nie taki ten pies całkiem zagrzebany

-
- 3125...6249 postów
Cewki fabryczne ? Jak tak to wymień kondensator. Parę minut roboty.staku pisze: nie wiem, czy pojemność zła, czy cewka.
-
- 625...1249 postów
Jedn cewka w pierwszym filtrze była nawijana i to tam jest problem. Co ciekawe, w tym filtrze cewki miały szerokość około 11 milimetrów (jeszcze aż tak szerokich nie spotkałem). Filtr był połamany i jedna z cewek była porwana. Ja miałem wcześniej nawiniętą cewkę do filtra o szerokości 7mm, to zamontowałem. Przy następnym podejściu do tego radia obadam ten filtr.
-
- 3125...6249 postów
Kolejna rzecz której przez ostatnie pół wieku nie widziałem czyli cewki szerszej jak 7,2mm. Tak łopatologicznie. Miernikiem doboru LC jest ostrość strojenia. Ta sama ilość zwojów, ten sam rdzeń a inna szerokość cewki i inny sposób nawinięcia a już masz inna ostrość strojenia. W przypadku Pioniera i pochodnych przy prawidłowym zestrojeniu rdzeń powinien być zagłębiony ok. 2 mm poniżej karkasu a obrót rdzenia o ok. 2 obroty powinien powodować znaczne zmiany w zestrojeniu. Podkreślam - w dużym uproszczeniu.
-
- 1250...1874 posty
Witam,
Przy odtwarzaniu cewek należałoby mieć oprócz parametrów takich jak indukcyjność, ilość zwojów, rozmiary, również dobroć danej cewki - zdjętej z oryginalnej cewki - w tym przypadku pionierowskiej. Materiał rdzenia ze względu na różną stratność dla danej częstotliwości może mieć również istotny wpływ na dobroć cewki, co później skutkuje tym, że niby indukcyjność jest dobra, a jednak coś płasko stroi. Grubość użytego drutu też ma tu zasadnicze znaczenie - wystarczy minimalnie cieńszy niż w oryginale i dobroć leci.
Z drugiej strony ciekawe było by użycie cewki o lepszych niż w oryginale parametrach - czy dużo poprawiłaby się ostrość strojenia i siła stacji, czy może parametry cewek użytych oryginalnie są optymalne?
Może kolega Staszek przy okazji trochę poeksperymentuje, skoro nie zależy tu nam na odtworzeniu oryginału?
Przy odtwarzaniu cewek należałoby mieć oprócz parametrów takich jak indukcyjność, ilość zwojów, rozmiary, również dobroć danej cewki - zdjętej z oryginalnej cewki - w tym przypadku pionierowskiej. Materiał rdzenia ze względu na różną stratność dla danej częstotliwości może mieć również istotny wpływ na dobroć cewki, co później skutkuje tym, że niby indukcyjność jest dobra, a jednak coś płasko stroi. Grubość użytego drutu też ma tu zasadnicze znaczenie - wystarczy minimalnie cieńszy niż w oryginale i dobroć leci.
Z drugiej strony ciekawe było by użycie cewki o lepszych niż w oryginale parametrach - czy dużo poprawiłaby się ostrość strojenia i siła stacji, czy może parametry cewek użytych oryginalnie są optymalne?
Może kolega Staszek przy okazji trochę poeksperymentuje, skoro nie zależy tu nam na odtworzeniu oryginału?

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"