OTK napis na lampach radzieckich
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- meffistoxiii
- 25...49 postów
Witam!
Właśnie przywiozłem kilka lamp z Wrocławia. W tym 4 ruskie. Oznaczenia OTK są ale niekoniecznie z numerami. Jedna 6Ż1P nie ma wogole oznaczenia OTK tylko chyba date I-66 i śmieszny symbol oraz napis po rosyjsku. Druga 6Ż1P-EW ma napis OTK1 i poniżej numer 11 w rombie. Natomiast jedna z 6Ż9P-E na napis OTK w trójkącie oraz numer 8 w rombie. Także date III-72 (dwa razy wybita, raz przy symbolu lampy raz przy ósemce w rombie) oraz napis chyba ze wyprodukowano w CCCP. Druga 6Ż9P-E podobnie tylko ma 0 w rombie i date I-74. Widac ze róźnie oznaczano i kto wie co dokładnie to oznaczało...
Jak zrobie to dołączę zdjecia.
Pozdrawiam!
Właśnie przywiozłem kilka lamp z Wrocławia. W tym 4 ruskie. Oznaczenia OTK są ale niekoniecznie z numerami. Jedna 6Ż1P nie ma wogole oznaczenia OTK tylko chyba date I-66 i śmieszny symbol oraz napis po rosyjsku. Druga 6Ż1P-EW ma napis OTK1 i poniżej numer 11 w rombie. Natomiast jedna z 6Ż9P-E na napis OTK w trójkącie oraz numer 8 w rombie. Także date III-72 (dwa razy wybita, raz przy symbolu lampy raz przy ósemce w rombie) oraz napis chyba ze wyprodukowano w CCCP. Druga 6Ż9P-E podobnie tylko ma 0 w rombie i date I-74. Widac ze róźnie oznaczano i kto wie co dokładnie to oznaczało...
Jak zrobie to dołączę zdjecia.
Pozdrawiam!
- meffistoxiii
- 25...49 postów
Ja osobiście rosyjskich lamp mam bardzo dużo i jednocześnie widziałem wcześniej również ich całe skrzynie. Z moich obserwcji wynika iż lampy o zaostrzonych parametrach technicznych posiadały dwa znaczki kontroli jakości OTK ( najlepiej z zerem w rombie) i jak lampa jeszcze posiada czerwoną farbą zamalowany dzióbek to już jest rewelacja. Posiadadam 6 szt 6H13C z czerwonymi kropkami 5 jest dobrana idealnie co do parametrów tzn. ich prądy anodowe oraz pozostałe nie odbiegają od siebie +-1mA myślę że to jest naprawdę nieźle a szósta lampa niestety ma zwarcie na siatce wewnątrz. Z pozostałych lamp 6H13C 20 szt bez żadnych kropek różnice wynoszą do 40 mA w jednej triodzie. lampy nowe. Mam kilka lamp 6H2P-EW z kropką tam także zauważyłem pomijalne różnice między dwiema triodami, 6H23P z kropką tak samo. Ogólnie to im więcej napisów na ruskich lamapach tym lepiej.
-
- 75...99 postów
Napisy i oznaczenia cycków są rzeczywiście świadectwem gruntownego przebadania lamp. Kiedyś widziałem cały karton lamp 6n1p-ew które miały to "ew" zamazane farbą. Widocznie miały parametry odbiegające od katalogowych i zostały zakwalifikowane jako "cywilne". Ciekawe czy ta kontrola w dzisiejszych czasach jest taka skrupulatna?
Mierzyłem kiedyś prąd anodowy rosyjskich 6n23p, nie posiadających dodatkowych oznaczeń. Czasami prąd anodowy różnił się o 5mA, między systemami obu triod.
Mierzyłem kiedyś prąd anodowy rosyjskich 6n23p, nie posiadających dodatkowych oznaczeń. Czasami prąd anodowy różnił się o 5mA, między systemami obu triod.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
To raczej przypadek - miałeś po prostu szczęście kupując te lampymeffistoxiii pisze:... Posiadadam 6 szt 6H13C z czerwonymi kropkami 5 jest dobrana idealnie co do parametrów tzn. ich prądy anodowe oraz pozostałe nie odbiegają od siebie +-1mA myślę że to jest naprawdę nieźle a szósta lampa niestety ma zwarcie na siatce wewnątrz. Z pozostałych lamp 6H13C 20 szt bez żadnych kropek różnice wynoszą do 40 mA w jednej triodzie. lampy nowe. Mam kilka lamp 6H2P-EW z kropką tam także zauważyłem pomijalne różnice między dwiema triodami, 6H23P z kropką tak samo. Ogólnie to im więcej napisów na ruskich lamapach tym lepiej.

Jedno jest tylko pewne - kropki służyły do dodatkowego zaznaczenia lamp. Tylko to zaznaczanie nie zawsze oznaczało, że te lampy są lepsze. Równie dobrze ktoś mógł tak sobie zaznaczyć gorsze lampy lub np. podczas korzystania z dwóch zestawów lamp zamiennych jeden z nich oznaczył czerwoną kropką. Z tego co mi wiadomo w fabrykach produkujących lampy nie stosowano malowania czubków czerwoną farbą - robili to użytkownicy lamp z różnych powodów.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'