Ratujmy Muzeum Techniki

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tedikruk111
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Zlikwidują?

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Jak kogoś nie uwiera nazwa stacji to można tutaj posłuchać:http://audycje.tokfm.pl/audycja/Wieczor ... owacka/104 Niestety sam nie słuchałem z powodu zajęcia uszy innym zajęciem, ale wiem że temat z tytułu wątku został dokładnie poruszony.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam. W toczącej się dyskusji pozwolę wtrącić swoje trzy grosze. To że tego typu instytucje nie mają wsparcia państwa to skandal i nic tego nie usprawiedliwia. Historia nas nie rozpieszczała przez ostatnie lata i mam tu na uwadze nie tylko lata II wojny, ale i działania okresu transformacji w latach 90-tych, gdzie przez pazerność i krótkowzroczność naszej władzy zniszczono bardzo wiele. Ale Koledzy zapewne zapomnieli o pewnym fakcie, który towarzyszy tego typu działaniom. Mianowicie gdy tylko po jawią się problemy finansowe to szybko zjawią się osoby, które w majestacie prawa przejmują za bezcen zasoby firm, muzeów, ośrodków naukowych w zamian za wirtualne zadłużenie, za które odpowiada państwo odpowiedzialne za powstanie owego zadłużenie. Następnie w majestacie owego prawa " mając na uwadze dobro społeczne i minimalizowanie kosztów jakie z tego tytułu ponosi społeczeństwo" odsprzedają lub bezpowrotnie niszczą nasze dobra zarówno materialne jak i naukowe tylko czy jest to w interesie nas wszystkich? czy tylko w interesie określonych grup interesu? Efekt to zniknięcie z naszego życia nie tylko konkretnych firm, ale i wiedzy młodego pokolenia o tym, że kiedyś i u nas produkowano wiele z tego co dziś musimy importować, lub cieszyć się z tego że w Polsce uruchomiono z wielką pompą montownie tego co niedawno zlikwidowano jako przeżytek i anachronizm. Dlatego powinno się tego typu działania nagłaśniać aby to nie było działanie mające akceptację społeczeństwa, bez względu na to kto ma większość, którą zyskano obiecując kolejne gruszki na wierzbie.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: zlikwidują?

Post autor: tszczesn »

alpher pisze:Zecz w tym ze instytucje "Kultury" to sa raczej przechowalnie roznistych "lesnych dziadow" a z prawdziwa Kultura maja niewiele wspolnego.
A co do 500+ to moze wolalbys jednak zrezygnowac z emerytury? Przeciez ktos na to musi placic.
:roll:
Zdefiniuj "prawdziwa Kulturę" do tej pory takie działania podejmowane były przez różne niefajne reżimy. Jeżeli MT źle działa to należy je zreformować a nie zlikwidować. Jak ci dziecko choruje to leczysz a nie robisz nowe zamiast.
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: stdi »

Dajcie sobie na wstrzymanie.

Partii o nazwie PO w przypadku mojego miast i w kwestii muzeów też można zarzucić i to więcej. Działało prywatne muzeum książki gdzie były w ekspozycji sprawne stare maszyny drukarskie, zwiedzający mogli zobaczyć na żywo dawne techniki druku książek. PRYWATNE i co najważniejsze NIEDOTOWANE!!! Rządzący miastem (arogancko i jak udzielni książeta - koalicja PO i SLD) kazali się im zwinąć bo budynek jaki zajmują ma być dla kogoś lepszego (jakaś europejska instytucja finansowa czy coś w tym stylu). Eksponaty do jakiej mokrej piwnicy mają trafić i kropka. Ponieważ nie są dotowane to postawienie pod ścianą oznacza tego muzeum faktyczną likwidację działalności. Rozebrane na detale i odstawione gdzieś do piwnic eksponaty zgniją. Miasto które chce ich wyrzucić nie jest właścicielem zbiorów więc ich to nic nie obchodzi. Dla miasta to tylko śmieci. Gdyby to było coś "europejskiego" to co innego.

Darujcie sobie wiec komentarze polityczne o nazwie dobra zmiana. Tym bardziej że w "sensacjach prasowych" chodzi tylko o sensacje sztucznie rozdmuchane do monstrualnych rozmiarów. A nawet po pobieżnej lekturze to nie rząd ale inna instytucja negatywnie zaopiniowała nieprofesjonalnie przygotowane dokumenty. Ja widzę istotną różnicę w szukaniu sensacji bo opozycja nie programu politycznego a tym co opisałem gdzie zniszczone zostanie muzeum z wieloma czynnymi zabytkami techniki. Ileś lat temu jakiś bandyta (nazywać rzeczy trzeba po imieniu) reprezentujący syndyka nielegalnie wszedł na cześć wydzieloną z masy upadłościowej i rozebrał ( bo za miedź dobrze zapłacą na złomie) zabytkowa elektrownie zakładową jedną z 3 ocalałych a jedyną czynną. Był unikatowy zabytek. Syndyk nie był nawet pociągnięty do odpowiedzialności.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Cześć
Na początek wprowadzenie. Dotychczas dla mnie polityka i programy na ten temat, nie były warte nawet popatrzenia w ekran, nie mowiąc o gazecie. Pojechać na ryby, to było to!. Teraz, od ponad roku, jestem w Polsce i co emeryt z problemem sercowym, może robić siedząc w domu: oglądam TV. Programy za i przeciw, polsko języczne i nie tylko. Patrzę na sytuacje w Kraju wzrokiem człowieka świeżego, a nie takiego, któremu przez 5 czy 10 czy 15 lat tłoczono do głowy, jak to dobrze jest u nas, albo jak dobrze było nie tak dawno i jak jest źle teraz.
Stdi,
Wg mnie jesteś dość kontrowersyjny w swoich wypowiedziach, ale z ostatnim Twoim postem, zgadzam się w 100%. Wspominasz o "innej instytucji" i jej działaniu, ale ja myślę, że to jej szef, teoretycznie bezpartyjny, traktuje Polskę jak "kawal czerwonego sukna". Dla tych, co nie wiedza o co chodzi, sugerował bym dwie lektury: Trylogie Sienkiewicza, albo choć Potop, oraz Konstytucje Polski. Zobaczyli by wtedy, a raczej przeczytali, ze jest w Kraju osoba stosująca "prawo zwyczajowe", które sama ustanowiła, w miarę swoich potrzeb i sytuacji.
Dość polityki
Pozdrowienia
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: alpher »

tszczesn pisze:
alpher pisze:Zecz w tym ze instytucje "Kultury" to sa raczej przechowalnie roznistych "lesnych dziadow" a z prawdziwa Kultura maja niewiele wspolnego.
A co do 500+ to moze wolalbys jednak zrezygnowac z emerytury? Przeciez ktos na to musi placic.
:roll:
Zdefiniuj "prawdziwa Kulturę" do tej pory takie działania podejmowane były przez różne niefajne reżimy. Jeżeli MT źle działa to należy je zreformować a nie zlikwidować. Jak ci dziecko choruje to leczysz a nie robisz nowe zamiast.
Definicja prawdziwej kultury jest prosta i powszechnie znana, otóż kultura jak i cnota krytyk się nie boi.
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: stdi »

Vic384 pisze:Wspominasz o "innej instytucji" i jej działaniu, ale ja myślę, że to jej szef, teoretycznie bezpartyjny, traktuje Polskę jak "kawal czerwonego sukna".
Bardzo partyjny bowiem czyjaś polityka oznacza kreowane wręcz partie polityczne. W dobie gdzie 99% populacji nie ma majątku, środków jakie posiada 1% populacji nie ma mowy ani o demokracji ani o wolnym rynku czy już nawet wolności.

Nie chce teraz kopać i grzebać by doszukać się nazwy bardzo ważnej europejskiej instytucji jaka sobie zaklepała poprzez koneksje partyjne budynek w którym mieści się / mieściło się unikatowe, prywatne i niedotowane muzeum.

Wyłączcie schematy i stańcie z boku i zastanówcie czemu ma służyć zniszczenie europejskich społeczności przez to multi-kulti. Jednocześnie są prowadzone działania by wywoływać strach i panikę. głownie po to by zlikwidować przywiązanie do społeczności, miejsca itd. Ci najbogatsi maja sodki do tego by praktycznie rządzić całym światem i kreować nową wizją świata i idealnego nowego społeczeństwa. Różne przesłanki różnymi kierują. Sęk w tym że wszystkie takie próby kończył ludobójstwami na masową skalę.

Koniec OT.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

^ToM^ pisze:
Likwidować, likwidować, natomiast zaoszczędzone pieniądze przesunąć na nową świątynię bożego czegoś tam albo na 500+ :)
Raczej na jakieś Muzeum Europejskiej Awangardowej Sztuki Gender, czy jakoś tak. Palmy jak ta z Ronda De Gaule'a, replika tęczy z Pl. Zbawiciela (może być do połowy spalona aby jeszcze silniej bulwersować), "instalacja" w postaci wypchanego konia z ustawionym na jego grzbiecie psem, kotem i kogutem oraz leżącą między jego kopytami (żywą) autorką tego pseudodzieła, exponującą swoje mocno już przywiędłe wdzięki, itd. te sprawy. Owe zaległości MT ma w stosunku do Pajaca Kultury, a ten chyba rozlicza się nie z rządem od 500+ lecz z Bufetową?
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czesc
Przychodzi mi na mysli stare przyslowie: "chlop zawinil, Cygana powiesili".
W Muzeum Techniki nie mozna pokazywac, propagowac czy......... tych "co kochaja inaczej", a wiec taka instytucja nie jest potrzebna w Warszawie. Urzednicy dobrze wiedza kogo nalezy sponsorowac, szczegolnie jezeli sa takimi samymi "kochajacymi inaczej". Pospolstwo sie nie zna I nie liczy.
Przepraszam, jesli urazilem niektorych,
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Vic384 pisze:Urzednicy dobrze wiedza kogo nalezy sponsorowac, szczegolnie jezeli sa takimi samymi "kochajacymi inaczej".
Co roku ci sami, rzekomo kochający inaczej, urzędnicy przeznaczają setki tysięcy na remonty zabytkowych kościołów.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czesc
Masz racje, przeznaczaja pieniadze na remonty zabytkowych kosciolow, ale sam podkresliles ZABYTKOWYCH. Mozesz powiedziec ile "drobnych" dali na nowe koscioly? Mnie sie wydaje, ze to, nawet nie jest do pomyslenia, szczegolnie w Stolicy.
Czy ta tecza byla potrzebna w Warszawie ? Mysle, ze za pieniadze wydane na nia, nie mowiac o innych "inwestycjach", mozna by bylo oddlozyc MT. Wiec?
Pozdrowienia
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

I tu się wdarła polityka...
Po co?
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

drodzy koledzy, to jest, proszę ślicznie, gospodarka rynkowa, placówka niewydolna finansowo nie ma prawa bycia...może to i szkoda ale ileż to już było upadłych przesiębiorstw a ludzie na bruku...
lubię szum starej płyty