Telewizor Rekord 381
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Telewizor Rekord 381
ВЦ-381Д-И - z importowanym kineskopem
ВЦ-381Д-ИБ - z importowanym kineskopem, złączem umożliwiającym podłączenie magnetowidu, możliwość pracy w systemie PAL/SECAM
ВЦ-381Д-ИБ - z importowanym kineskopem, złączem umożliwiającym podłączenie magnetowidu, możliwość pracy w systemie PAL/SECAM
-
- 625...1249 postów
Dziękuję za informacje. Czarnobiały obraz udało się nawet uzyskać. Skacze niestety okresowo jasność obrazu. Brak koloru może wynikać z wielu rzeczy nawet z przestrojenia się trymera w dekoderze przy kwarcu. Dekoder nie wykrywa podnośnej chrominancji. Napięcia skaczą na poszczególnych wyprowadzeniach, które to wskazują wykrycie danego systemu. Problem jest też z p.cz., albo głowicami. Nie daje się uzyskać poprawnego obrazu z prawidłową synchronizacją, jeśli sygnał podany jest na wejście antenowe. Zajmę się tym niestety dopiero za dwa tygodnie. Najpierw uruchomię dekoder, potem programator. Ten ostatni nie działa wcale, więc pewnie przez niego odbiór przez tor w.cz. jest kiepski.
- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
Super, że telewizor Ci służy, dotarł cały i nie skończył na złomowisku
Tak jak myślałem, jego naprawa przerastała moje umiejętności i możliwości, zatem trafił w dobre ręce.
Zamierzasz naprawiać programator? Myślałem, że podobnie jak ja spróbujesz się wpiąć z sygnałem AV. Jedną ze zworek w okolicy, w której się wlutowałem z sygnałem przestawiłeś? Dekoder PAL jest oczywiście zmieniony na jeden z produkowanych w latach 90 do tego typu telewizorów, i działał wyśmienicie. Próbowałeś podłączyć się do telewizora z sygnałem AV? Pracował wtedy prawidłowo?
Wrzucę jeszcze do tematu moje zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, może się przydadzą jeszcze do czegoś.

Przetwornica:

A tak ten TV wygląda z zewnątrz:

Elektrolity w przetwornicy wymieniłem, choć stare, jak się okazało trzymały pojemność - musiały być z jakiejś lepszej partii, pozostałych nie sprawdzałem.

Zamierzasz naprawiać programator? Myślałem, że podobnie jak ja spróbujesz się wpiąć z sygnałem AV. Jedną ze zworek w okolicy, w której się wlutowałem z sygnałem przestawiłeś? Dekoder PAL jest oczywiście zmieniony na jeden z produkowanych w latach 90 do tego typu telewizorów, i działał wyśmienicie. Próbowałeś podłączyć się do telewizora z sygnałem AV? Pracował wtedy prawidłowo?
Wrzucę jeszcze do tematu moje zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, może się przydadzą jeszcze do czegoś.

Przetwornica:

A tak ten TV wygląda z zewnątrz:

Elektrolity w przetwornicy wymieniłem, choć stare, jak się okazało trzymały pojemność - musiały być z jakiejś lepszej partii, pozostałych nie sprawdzałem.
-
- 625...1249 postów
W odbiorniku uruchomiłem już programator i tor p.cz. W programatorze jeden z kondensatorów elektrolitycznych miał zwarcie, skutkiem czego spalił się rezystor w stabilizatorze +5 V. Z kolei w torze p.cz. przerwany był po prostu potencjometr regulacji amplitudy sygnału wizji (R41). Po podaniu sygnału composite video do wejścia odbiornika (zdjęta zwora X2) i regulacji trymera (szeregowo z kwarcem) na płytce dekodera udało się uzyskać kolor. Obecnie zaś po podaniu sygnału na wejście w.cz. z modulatora koloru brak. Napięcie na pinie 28 TDA4555 skacze. Nie jest zatem wykrywany PAL. Próbowałem też zwierać pin 17 do masy i regulować kolorowe pasy, ale po usunięciu zwory kolor nie wskoczył. Impuls SSC jest prawidłowy pod względem napięć i parametrów czasowych. Ostatni schodek ma tylko kiepskie zbocze. Regulacja amplitudy sygnału wizji z modułu CMPK-2 (tor p.cz.) nic nie daje. Nasycenie ustawione jest na max.
W moim przypadku moduł dekodera jest typu WAGA C-04. Jest on znacznie prostszy od tych przedstawionych przez kolegę gustaw353.
Inny problem to fonia. Nie udaje się uzyskać fonii na dołączonym modulatorze przy równoczesnym odbiorze wizji. Wygląda to tak, jakby tor p.cz. telewizora był na inną częstotliwość różnicową fonii niż 6,5 MHz. Modulator w magnetowidzie na pewno działa poprawnie. Helios TC706 odbiera z nim fonię i wizję prawidłowo. Aktualnie mam zdjęty ekran z modułu p.cz. CMPK-2, ale nie wydaje mi się by to mogło powodować takie problemy.
Miałby ktoś z kolegów jakieś sugestie w tej sprawie ?
W moim przypadku moduł dekodera jest typu WAGA C-04. Jest on znacznie prostszy od tych przedstawionych przez kolegę gustaw353.
Inny problem to fonia. Nie udaje się uzyskać fonii na dołączonym modulatorze przy równoczesnym odbiorze wizji. Wygląda to tak, jakby tor p.cz. telewizora był na inną częstotliwość różnicową fonii niż 6,5 MHz. Modulator w magnetowidzie na pewno działa poprawnie. Helios TC706 odbiera z nim fonię i wizję prawidłowo. Aktualnie mam zdjęty ekran z modułu p.cz. CMPK-2, ale nie wydaje mi się by to mogło powodować takie problemy.
Miałby ktoś z kolegów jakieś sugestie w tej sprawie ?
Ostatnio zmieniony ndz, 6 marca 2016, 23:17 przez maciej_333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Czasem udaje się dostroić trymer tak, by uzyskać kolor. Jednak np. po odłączeniu sygnału i ponownym jego załączeniu, lub przejściu w magnetowidzie z odtwarzania kasety VHS na tryb AV jest ten sam problem. Wymieniłem kondensator na zasilaniu TDA4555.
- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
Jeśli fonia jest nieprzestrojona możesz po prostu kupić modulator np. MTV9000 z przesuwaną fonią - bo rozumiem, że Twój nie posiada takiej możliwości?
Szacunek, że chce Ci się siedzieć przy nim, skoro taka ilość usterek wyszła. Pomyśleć, że facet wystawił ogłoszenie z nim jako "stuprocentowo sprawny telewizor..." Gdyby nie trafił do Ciebie, z pewnością czekałaby go utylizacja.
Szacunek, że chce Ci się siedzieć przy nim, skoro taka ilość usterek wyszła. Pomyśleć, że facet wystawił ogłoszenie z nim jako "stuprocentowo sprawny telewizor..." Gdyby nie trafił do Ciebie, z pewnością czekałaby go utylizacja.
-
- 625...1249 postów
Telewizor warto naprawić. Usterek faktycznie było kilka.
To raczej chyba coś z p.cz., bo fonia chyba w całym bloku wschodnim to 6,5 MHz. Zresztą widać, że odbiornik musiał w Polsce normalnie pracować. Zauważyłem, też problem z ARCz. Niestety telewizor się jakby lekko odstraja. Szkoda, że dostęp do filtru ARCz przy TDA2541 jest taki trudny. Przy ponownym załączeniu po jakimś czasie jest to samo.
Przepraszam też za pomyłkę. W dekoderze pracuje TDA4556, zamiast TDA4555. Po wymianie trymera udaje się w sumie uzyskać kolor, ale trudno dobrać jego nastawę tak, by obraz z kasety i ten podany na wejścia AV magnetowidu był kolorowy. Czyżby podnośne chrominancji w obu przypadkach były tak różne ? Dlaczego zatem inny telewizor Z TDA4555/6 pracuje prawidłowo ?
[edit]
Sprawdziłem moduł fonii, który znajduje się w zalewanej plastikowej obudowie (D3 na schemacie). Po dołączeniu zmodulowanego sygnału z generatora w.cz. na wejście fonii pojawił się dźwięk. Układ ten nie należy do najczulszych. Do poprawnej pracy potrzeba napięcia ok. 1 V. Częstotliwość fonii różnicowej to ok. 6,5 MHz. Wszystko wskazuje na to, że rozstrojony jest filtr L1. Widać, że coś było już lutowane na tym filtrze. Przy jego rozstrojeniu też można by się spodziewać problemów z kolorem, ale jednak obraz czarno-biały jest poprawny. Sam odbiornik zaś jest dość czuły. Nie chce mi się za bardzo badać tego bloku wobulatorem. Czy uszkodzenie filtru SAW, oznaczonego na schemacie jako D1 jest możliwe ?
To raczej chyba coś z p.cz., bo fonia chyba w całym bloku wschodnim to 6,5 MHz. Zresztą widać, że odbiornik musiał w Polsce normalnie pracować. Zauważyłem, też problem z ARCz. Niestety telewizor się jakby lekko odstraja. Szkoda, że dostęp do filtru ARCz przy TDA2541 jest taki trudny. Przy ponownym załączeniu po jakimś czasie jest to samo.
Przepraszam też za pomyłkę. W dekoderze pracuje TDA4556, zamiast TDA4555. Po wymianie trymera udaje się w sumie uzyskać kolor, ale trudno dobrać jego nastawę tak, by obraz z kasety i ten podany na wejścia AV magnetowidu był kolorowy. Czyżby podnośne chrominancji w obu przypadkach były tak różne ? Dlaczego zatem inny telewizor Z TDA4555/6 pracuje prawidłowo ?
[edit]
Sprawdziłem moduł fonii, który znajduje się w zalewanej plastikowej obudowie (D3 na schemacie). Po dołączeniu zmodulowanego sygnału z generatora w.cz. na wejście fonii pojawił się dźwięk. Układ ten nie należy do najczulszych. Do poprawnej pracy potrzeba napięcia ok. 1 V. Częstotliwość fonii różnicowej to ok. 6,5 MHz. Wszystko wskazuje na to, że rozstrojony jest filtr L1. Widać, że coś było już lutowane na tym filtrze. Przy jego rozstrojeniu też można by się spodziewać problemów z kolorem, ale jednak obraz czarno-biały jest poprawny. Sam odbiornik zaś jest dość czuły. Nie chce mi się za bardzo badać tego bloku wobulatorem. Czy uszkodzenie filtru SAW, oznaczonego na schemacie jako D1 jest możliwe ?
-
- 625...1249 postów
Przeanalizowałem wszystko jeszcze raz. Wygląda na to, że kiedy TDA4556 jest zimny, to jest sporo lepiej. Istnieje wtedy możliwość dostrojenia trymerem. Ponadto TDA4556 się nieco nagrzewa. Muszę zatem kupić ten układ i kwarc na podmianę.
Dostrojenie obwodu L1 do 38 MHz nic nie daje. Podmiana К174УР5 na odpowiednik TDA2541 też nie pomaga. Zatem fonii dalej nie ma. Prawdopodobnie moduł fonii, który stanowi zalewaną kostkę jest uszkodzony.
Dostrojenie obwodu L1 do 38 MHz nic nie daje. Podmiana К174УР5 na odpowiednik TDA2541 też nie pomaga. Zatem fonii dalej nie ma. Prawdopodobnie moduł fonii, który stanowi zalewaną kostkę jest uszkodzony.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Można zamontować moduł fonii typu UMF-2000 od OTVC Neptun.
Można zamontować moduł fonii typu UMF-2000 od OTVC Neptun.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Okazuje się, że jednak modulator w magnetowidzie nie ma częstotliwości różnicowej fonii 6,5 MHz. Nie wiem jednak jak OTVC Helios może to odbierać normalnie. Na Veli 203 był ten sam problem, co tu. Dołączyłem przestrojony modulator od tunera satelitarnego. Fonia działa, ale mimo poprawnego zestrojenia modulatora są zakłócenia i szumy. Zajmę się tym za jakiś czas.
-
- 3125...6249 postów
Jeśli mnie pamięć nie myli to Helios miał podwójną fonię, 6.5/5.5 MHz.
-
- 625...1249 postów
Zatem sam to sobie wykrywa ? Jak będę w domu, to przeanalizuję schematy z instrukcji serwisowej. Mowa o odbiorniku Helios TC706A w wersji tzw. monitorowej.TELEWIZOREK52 pisze:Jeśli mnie pamięć nie myli to Helios miał podwójną fonię, 6.5/5.5 MHz.
-
- 3125...6249 postów
Tu masz trochę o Heliosach. http://unitraklub.pl/node/309
-
- 625...1249 postów
Telewizor już właściwie uruchomiłem. Problem z fonią związany był jednak z kiepskim przestrojeniem modulatora, jaki wyciągnąłem z tunera SAT.
Problemem wciąż otwartym pozostaje jednak dekoder PAL. Pracuje on prawidłowo z tunerem DVB-T. Jednak po dołączeniu odtwarzacza VHS, czy DVD brak jest koloru. Konieczne jest dostrajanie trymera przy kwarcu dla każdego urządzenia indywidualnie. Próbowałem na stałe wymusić PAL, ale nic to nie daje. Nie sposób też dostroić filtra chrominancji, bo nie jest on strojony w tym dekoderze. Jednak analiza z generatorem w.cz. i oscyloskopem pokazuje, że wszystko jest prawidłowo. Sygnał 4,43 MHz jest tłumiony w filtrze ok. dwa razy, ale to jest częstotliwość środkowa. Analiza oscyloskopem sygnały wizji, jaki dochodzi do dekodera i odfiltrowanego sygnału chrominancji nic ciekawego nie wnosi. Wprawdzie dla odtwarzacza VHS chrominancja ma mniejszą amplitudę, ale inny TV pracuje z tym normalnie. Podmiana TDA4556 i kwarcu nic nie daje. Z innym TDA4556 uzyskałem dziwne kolory, ale problem z brakiem koloru na odtwarzaczu był ten sam. Jak można ten problem rozwiązać ?
Nadmienię, że Helios TC706 współpracuje z tym odtwarzaczem i DVD prawidłowo.
Problemem wciąż otwartym pozostaje jednak dekoder PAL. Pracuje on prawidłowo z tunerem DVB-T. Jednak po dołączeniu odtwarzacza VHS, czy DVD brak jest koloru. Konieczne jest dostrajanie trymera przy kwarcu dla każdego urządzenia indywidualnie. Próbowałem na stałe wymusić PAL, ale nic to nie daje. Nie sposób też dostroić filtra chrominancji, bo nie jest on strojony w tym dekoderze. Jednak analiza z generatorem w.cz. i oscyloskopem pokazuje, że wszystko jest prawidłowo. Sygnał 4,43 MHz jest tłumiony w filtrze ok. dwa razy, ale to jest częstotliwość środkowa. Analiza oscyloskopem sygnały wizji, jaki dochodzi do dekodera i odfiltrowanego sygnału chrominancji nic ciekawego nie wnosi. Wprawdzie dla odtwarzacza VHS chrominancja ma mniejszą amplitudę, ale inny TV pracuje z tym normalnie. Podmiana TDA4556 i kwarcu nic nie daje. Z innym TDA4556 uzyskałem dziwne kolory, ale problem z brakiem koloru na odtwarzaczu był ten sam. Jak można ten problem rozwiązać ?
Nadmienię, że Helios TC706 współpracuje z tym odtwarzaczem i DVD prawidłowo.
-
- 625...1249 postów
Chyba trzeba odpuścić uruchamianie tego dekodera. Co sądzicie o dekoderze opartym o MDA3510 ? Dodaję jego fotografię. Powinien pasować na zasadzie 1:1. Wygląda jednak na mocno uproszczony.