Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
brys
- 1250...1874 posty

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?
Czy w 6С19П w takim układzie nie będzie pływać prąd anodowy? Radzieckie wysokoprądowe triody zasilaczowe jak 6Н13С czy 6С33С znane są z tego zjawiska, a 6С19П to połówka tej pierwszej.
-
daris
Nie mam pojęcia.
Stwierdziłem, że ta lampa jest odpowiednia na tym miejscu po odnalezieniu tego :
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... 6s19p.html
i przeczytaniu :
"Bardzo liniowe charakterystyki zachęcają do wykorzystania jej we wzmacniaczach akustycznych "high end"."
Stwierdziłem, że ta lampa jest odpowiednia na tym miejscu po odnalezieniu tego :
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... 6s19p.html
i przeczytaniu :
"Bardzo liniowe charakterystyki zachęcają do wykorzystania jej we wzmacniaczach akustycznych "high end"."
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Moim zdaniem zamiast 6S19P można by użyć lampy EL84 lub ECL82 w trybie pentodowym lub triodowym.
Moim zdaniem zamiast 6S19P można by użyć lampy EL84 lub ECL82 w trybie pentodowym lub triodowym.
Ratujmy stare tranzystory!
-
stdi
- 250...374 postów

6C33C ma wersję bardziej "cywilną" 6C18C. Zaś to lampa 6C41C jest połówką 6C33C.brys pisze:Czy w 6С19П w takim układzie nie będzie pływać prąd anodowy? Radzieckie wysokoprądowe triody zasilaczowe jak 6Н13С czy 6С33С znane są z tego zjawiska, a 6С19П to połówka tej pierwszej.
Lampie 6C19П daleko do bycia połówką 6C33C.
-
gsmok
- 3125...6249 postów

Zgadza sięstdi pisze:6C33C ma wersję bardziej "cywilną" 6C18C. Zaś to lampa 6C41C jest połówką 6C33C.
Co do pływania to z moich obserwacji najbardziej pływa oczywiście wspomniana 6S33S, po niej 6N13S a 6S19P daje się jakoś "poskromić".
Tak czy inaczej Inicjatora wątku będzie czekać długotrwałe wygrzewanie wzmacniacza aby ustawić prądy. Może warto pomyśleć o wskaźnikach pokazujących aktualne wartości prądów.
Proponuję nie kombinować z zamianą typów lamp i zbudować najpierw wzmacniacz w pierwotnej wersji według schematu pokazanego na początku wątku.
-
brys
- 1250...1874 posty

Nie przekręcaj mojej wypowiedzistdi pisze:6C33C ma wersję bardziej "cywilną" 6C18C. Zaś to lampa 6C41C jest połówką 6C33C.brys pisze:Czy w 6С19П w takim układzie nie będzie pływać prąd anodowy? Radzieckie wysokoprądowe triody zasilaczowe jak 6Н13С czy 6С33С znane są z tego zjawiska, a 6С19П to połówka tej pierwszej.
Napisałem że 6С19П jest połówką 6Н13С. Nie są w 100% identyczne, ale ich parametry są bardzo podobne, konstrukcja systemu także. Z 6Н13С miałem niemiłe doświadczenia w PP z dwoma lampami (czterema triodami) na kanał. Mając jeden miernik nie mogłem tego ustawić, bo mi się rozjeżdżało. Stąd moja obawa o 6С19П.
Pewnie jeśli daris będzie miał z tym problem, to wrzuci jakiś rezystor w katodę, ale nie ma się co martwić na zapas.
-
daris
Ok. Widzę, że ludzie używają miliamperomierzy i pytanie wpiąć go zamiast R13 ? Właściwie 6s19p też powinna mieć miliamperomierz ?
Czy masę anody ( AGND ) GM70 połączyć z GND ( na schemacie ) ? ( wydaje mi się że tak ale wolę zapytać ).
Kolego wspominał o podłączeniu GM70 tylko do żarzenia na jakiś czas. Czemu to ma służyć ?
Czy masę anody ( AGND ) GM70 połączyć z GND ( na schemacie ) ? ( wydaje mi się że tak ale wolę zapytać ).
Kolego wspominał o podłączeniu GM70 tylko do żarzenia na jakiś czas. Czemu to ma służyć ?
-
brys
- 1250...1874 posty

Właśnie do pomiaru prądu służą te rezystory 1 Ω w katodach. Podłączasz miliwoltomierz i patrzysz, zależność jest prosta - ile mV tyle samo mA. Można też używać rezystorów 10 Ω, jeżeli miernik słabo sobie radzi z małymi napięciami jak np 20 mV przy triodzie sterującej. Możesz zamiast tych rezystorów wpiąć się w to miejsce bocznikiem miernika.daris pisze:Ok. Widzę, że ludzie używają miliamperomierzy i pytanie wpiąć go zamiast R13 ? Właściwie 6s19p też powinna mieć miliamperomierz ?
Unikałbym natomiast takiego czegoś, że zostawiasz wolne punkty i w nie wkładasz metrowe kable pomiarowe do miliamperomierza w fabrycznym multimetrze.
Oznaczenie AGND i GND służą do rozróżniania mas w układach cyfrowych. Pierwsza może być masą przetworników A/C w mikrokontrolerze, druga masą jego części cyfrowej. Rozdziela się je i łączy dopiero w odpowiednim punkcie, aby uniknąć przenikania zakłóceń impulsowych do części analogowej.daris pisze: Czy masę anody ( AGND ) GM70 połączyć z GND ( na schemacie ) ? ( wydaje mi się że tak ale wolę zapytać ).
Nie mam pojęcia dlaczego ktoś na tym schemacie użył tych dwóch symboli. W tym wzmacniaczu masa jest jedna.
-
daris
No ok. Do czasu pomiarów prądów minie jeszcze trochę czasu. Pozamawiałem trochę gratów , rosyjskie teflonowe FT-3 220nF 600V oraz rezystory.
Muszę zamówić transformatory zasilające. Kupować toriody czy EI ?
W sumie zawsze w moich tranzystorowych konstrukcjach staram się używać rdzeni EI.
Czy c14 i c15 zasilacza mogą być te :
http://www.ebay.com/itm/Electrolytic-Ca ... 2a4f330c54
tylko widzę, że one są na 85C co przy konstrukcjach lampowych chyba nie za bardzo ....
Pozdrawiam
Muszę zamówić transformatory zasilające. Kupować toriody czy EI ?
W sumie zawsze w moich tranzystorowych konstrukcjach staram się używać rdzeni EI.
Czy c14 i c15 zasilacza mogą być te :
tylko widzę, że one są na 85C co przy konstrukcjach lampowych chyba nie za bardzo ....
Pozdrawiam
-
brys
- 1250...1874 posty

To zależy jak blisko lamp umieścisz ten kondensator. To nie przetwornica, same z siebie grzać się nie będą. One mają pewną trwałość mierzoną w zadanej temperaturze. Ogólna zasada jest taka, że każdym razem gdy temperatura pracy spada o 10 stopni, trwałość rośnie około dwukrotnie. Teoretycznie stopiątki są już na starcie 4 razy trwalsze.daris pisze: Czy c14 i c15 zasilacza mogą być te :
Pozdrawiam
Ja bym nie szastał pieniędzmi tylko kupił zwykłe 100 μF / 400 V i połączył szeregowo (z odpowiednimi rezystorami dla wyrównania napięcia!). Nawet w wersji 105℃ kosztują parę złotych sztuka. Ale tak bym zrobił ja
-
daris
Dziś przyjechały pierwsze zakupy. Nowe lampy sterujące.
W załączniku wzmacniacz na 40 lampach 6s19p
W załączniku wzmacniacz na 40 lampach 6s19p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
daris
Dziś dojechał kondensator filtrujący napięcie anodowe GMki 100uf 1000v.
Powoli zabieram się za projektowanie i budowę obudowy.
Powoli zabieram się za projektowanie i budowę obudowy.
-
MariuszElektronik
- 125...249 postów

Po co te starocie? Nie można tak jak ja?
-
daris
Uważam, że wykonanie takiego kondensatora jest o niebo lepsze niż dzisiejszych produkcji. Trzyma parametry więc jest ok.
-
Krzysztof_M
- 500...624 posty

Przepraszam za OT, gdzie takie ładne skrzynki metalowe można zakupić?MariuszElektronik pisze:Po co te starocie? Nie można tak jak ja?
Przy okazji aby było, że w temacie.
Stosowałem 6C19P do sterowania 6C33C bez żadnych problemów.
I nie zauważyłem aby 6C19P jakoś nadmiernie pływała.
Ma spory grzejnik i wymaga więcej czasu na solidne rozgrzanie, ale po kilkunastu minutach nie ma już żadnych kłopotów ze stabilnością.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ