Otrzymałem w sprawie wzmacniacza kilka pytań na PW, na które postanowiłem odpowiedzieć tutaj.

Wszystkie lampy, tzn 6SN7, KT88 i 5U4-GB są produkcji Elektroharmoniksa, podobnie jak ECC83, ECC82 i ECC832 w przedwzmacniaczu. Doszły mnie już pogłoski o słabej niezawodności tych lamp, natomiast sam nie zaobserwowałem żadnych niepokojących objawów. Każdego z wymienionych typów ECC użyłem po 8szt, z czego jedna ECC83 była wadliwa od razu. 6SN7 i KT88 po 12szt, przy czym jedna KT88 uszkodziła się po niecałym miesiącu pracy. 5U4-GB mają trochę głośną pracę jak na standardy audio, ale trzymają parametry i działają jak należy, w przeciwieństwie do niektórych innych producentów.
W sumie nic nadzwyczajnego. Większą niezawodność można mieć tylko z radzieckich edycji wojskowych.

Pobór prądu z zasilacza zaznaczony na schemacie wynosi 195-220mA. Uzwojenia wtórne transformatora zasilającego są przewidziane na 170mA, ponieważ są ich dwa pracujące naprzemiennie, więc sumaryczna obciążalność jest dwukrotnie większa.

m47/k4 to 470uF/400V.

Napisy na froncie są robione laserem. Drukowanie UV wypadało na czarnym trochę słabiej.

Wymiary transformatorów to około fi110x65mm.