tszczesn pisze:W przypadku lampa amerykańskich dodatkowe litery 'A', 'W' i 'WA' oznaczały inne wykonania lampy
Zaciekawiły mnie wykonania tych lamp i okazuje się, że jest więcej wersji lampy 12AX7 np. 'EH', 'LP', 'LPS', 'WB', 'WC'.
W przypadku wersji 12AX7EH dodatkowe literki oznaczają producenta - Electro Harmonix.
Jak literek praknie to się i daje inne - WB, WC, WGT, WGTA
Ale uwaga - dzisiaj produkowane 'audiofilskie' lampy mają różne dodatki obliczone chyba tylko na większy 'bajer'. A znaczenie oryginalnych dodatków w oznaczeniach naprawdę tylko katalog wyjaśni.
Co do materiału na chassis to proponowałbym kierować się przede wszystkim kwestiami mechanicznymi - w końcu są dobrze działające wzmacniacze wykonane zarówno na chassis z aluminium jak i ze stali.
Mam pytanie dot. przełącznika StandBy. Mam trafo sieciowe bez tego odszczepu gdzie na schemacie jest ten przełącznik, w którym miejscu w takim wypadku dać ten przełącznik? I jeśli nie mam tego odszczepu to czy mogę zastosować taki prostownik jak na schemacie czy lepiej wstawić tam mostek Graetz'a? Ma to jakieś znaczenie?
Stand-By to przełącznik odłączający po prostu napięcie anodowe przy pozostawionym włączonym żarzeniu.
W przypadku pentod można odłączyć tylko napięcie S2 ale lepiej by było odłączyć wszystkie napięcia.
Pamietaj że w pentodach nie można puścić na s2 napięcia jeżeli anoda pozostaje nie podłączona - grozi to uszkodzeniem lampy(przegrzaniem s2,wydzieleniem się gazów okludowanych i zgazowaniem lampy).
_Ryba_ pisze:
Mam pytanie dot. przełącznika StandBy. Mam trafo sieciowe bez tego odszczepu gdzie na schemacie jest ten przełącznik, w którym miejscu w takim wypadku dać ten przełącznik? I jeśli nie mam tego odszczepu to czy mogę zastosować taki prostownik jak na schemacie czy lepiej wstawić tam mostek Graetz'a? Ma to jakieś znaczenie?
Daj za prostownikiem i kondensaotrami - kondensatorom nic nie szkodzi jak będą ciągle pod prądem, a przy włączeniu unikniesz impulsu prądu ładującego kondensatory.
Przy okazji radzę (w większych, bardziej skomplikowanych wzmacniaczach) zrealizować funkcję standby "pośrednio"- za pomocą wyłącznika włączać przekaźnik, który to dopiero załączałby napięcia anodowe (nawet kilka- bo i na anody lamp mocy, i na siatki drugie...). Wyłączniki na odpowiednio wysokie napięcia są trudno dostępne. No i można w takim rozwiązaniu dać automatyczne opóźnienie wlączenia- dając np. PY88 w szereg z cewką (długo się grzeje) i nie trzeba pamiętać o ręcznym włączeniu std.by z opóźnieniem. Widziałem, że Tomek sprzedawał na Allegro lampę opóźniającą (termobimetal z grzejnikiem w szklanej bańce), ale to są ZTCW rzadkie okazy i może być problem ze zdobyciem.
A i jeszcze jedno. NIE nalezy odłączać żadnym wyłącznikiem ani zabezpieczać bezpiecznikiem źródła ujemnego napięcia siatek sterujących! W razie awarii (przerwa w obwodzie)- lampy dostaną zero na siatki pierwsze i szlag je trafi!
Na wszelki wypadek czy dobrze zrozumiałem wrzucam obrazek w załączniku. Proszę o sprawdznie
A jak to jest z tym prostownikiem? Mogę nadal bez obaw dać te 2 diody jak na schemacie?
Ten prostownik na pewno nie zadziała - w transformatorze brak jest wyprowadzenia do masy ze środka uzwojenia anodowego. Powinienneś dać po prostu mostek prostowniczy.
Warto jeszcze podłączyć równolegle do kondensatora filtrującego (C12 lub C13) tzw. bleeder, czyli rezystor o oporze ok. 100- 220k, służący do rozladowania kondensatorów przy odłączonym napięciu zasilania (głównie po to, aby móc bezpiecznie grzebać w bebechach). Kondensatory za wyłącznikiem stand-by rozładuja się przez opór R17.
Vault_Dweller pisze: Widziałem, że Tomek sprzedawał na Allegro lampę opóźniającą (termobimetal z grzejnikiem w szklanej bańce), ale to są ZTCW rzadkie okazy i może być problem ze zdobyciem.
Aukcja kończy się jutro, a mam jeszcze jedną :) Mam też kilka innych wyłączników, na znacznie większe moce :)
Bleeder jest potrzebny, chociaż po ostatnich przebojach z moim zasilaczem zawsze używam żarówki aby sprawdzić, czy już się kondensatory rozładowały.
A odnośni wątku o blasze aluminiowej to jaka jest w końcu Wasza opinia: nadaje się na ekran, czy nie?