Mój pierwszy wzmacniacz...

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

tomix pisze:
tszczesn pisze:W przypadku lampa amerykańskich dodatkowe litery 'A', 'W' i 'WA' oznaczały inne wykonania lampy
Zaciekawiły mnie wykonania tych lamp i okazuje się, że jest więcej wersji lampy 12AX7 np. 'EH', 'LP', 'LPS', 'WB', 'WC'.
W przypadku wersji 12AX7EH dodatkowe literki oznaczają producenta - Electro Harmonix.
Jak literek praknie to się i daje inne - WB, WC, WGT, WGTA

Ale uwaga - dzisiaj produkowane 'audiofilskie' lampy mają różne dodatki obliczone chyba tylko na większy 'bajer'. A znaczenie oryginalnych dodatków w oznaczeniach naprawdę tylko katalog wyjaśni.
RAF-KI
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: RAF-KI »

Odmianę AX-a , juz na płytce drukowanej znajdziesz na stronie http://audioton.republika.pl/gitarowiec.html
Mozesz wtedy dać do blaszanej, typowej obudowy za 30 zł.
R
_Ryba_
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: _Ryba_ »

Ponownie dzięki wielkie za odpowiedzi :)

Jak to w końcu jest z tą stalą i aluminium? Czy będzie miało jakiś wpływ na ewentualne zakłócenia to, czego użyję?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Tutaj możesz znaleźć porównanie brzmienai lamp różnych producentów z różnymi dodatkami literowymi:
http://www.eurotubes.com/euro-h.htm

Co do materiału na chassis to proponowałbym kierować się przede wszystkim kwestiami mechanicznymi - w końcu są dobrze działające wzmacniacze wykonane zarówno na chassis z aluminium jak i ze stali.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
_Ryba_
10...14 postów
10...14 postów

Dzięki za odpowiedzi. Jakbym w przyszłości miał kolejne pytania to powrócę :)

Pozdrawiam.
_Ryba_
10...14 postów
10...14 postów

Witam ponownie!

Mam pytanie dot. przełącznika StandBy. Mam trafo sieciowe bez tego odszczepu gdzie na schemacie jest ten przełącznik, w którym miejscu w takim wypadku dać ten przełącznik? I jeśli nie mam tego odszczepu to czy mogę zastosować taki prostownik jak na schemacie czy lepiej wstawić tam mostek Graetz'a? Ma to jakieś znaczenie?

Pozdrawiam.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Stand-By to przełącznik odłączający po prostu napięcie anodowe przy pozostawionym włączonym żarzeniu.
W przypadku pentod można odłączyć tylko napięcie S2 ale lepiej by było odłączyć wszystkie napięcia.
Pamietaj że w pentodach nie można puścić na s2 napięcia jeżeli anoda pozostaje nie podłączona - grozi to uszkodzeniem lampy(przegrzaniem s2,wydzieleniem się gazów okludowanych i zgazowaniem lampy).
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

_Ryba_ pisze: Mam pytanie dot. przełącznika StandBy. Mam trafo sieciowe bez tego odszczepu gdzie na schemacie jest ten przełącznik, w którym miejscu w takim wypadku dać ten przełącznik? I jeśli nie mam tego odszczepu to czy mogę zastosować taki prostownik jak na schemacie czy lepiej wstawić tam mostek Graetz'a? Ma to jakieś znaczenie?
Daj za prostownikiem i kondensaotrami - kondensatorom nic nie szkodzi jak będą ciągle pod prądem, a przy włączeniu unikniesz impulsu prądu ładującego kondensatory.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Przy okazji radzę (w większych, bardziej skomplikowanych wzmacniaczach) zrealizować funkcję standby "pośrednio"- za pomocą wyłącznika włączać przekaźnik, który to dopiero załączałby napięcia anodowe (nawet kilka- bo i na anody lamp mocy, i na siatki drugie...). Wyłączniki na odpowiednio wysokie napięcia są trudno dostępne. No i można w takim rozwiązaniu dać automatyczne opóźnienie wlączenia- dając np. PY88 w szereg z cewką (długo się grzeje) i nie trzeba pamiętać o ręcznym włączeniu std.by z opóźnieniem. Widziałem, że Tomek sprzedawał na Allegro lampę opóźniającą (termobimetal z grzejnikiem w szklanej bańce), ale to są ZTCW rzadkie okazy i może być problem ze zdobyciem.

A i jeszcze jedno. NIE nalezy odłączać żadnym wyłącznikiem ani zabezpieczać bezpiecznikiem źródła ujemnego napięcia siatek sterujących! W razie awarii (przerwa w obwodzie)- lampy dostaną zero na siatki pierwsze i szlag je trafi!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
_Ryba_
10...14 postów
10...14 postów

Na wszelki wypadek czy dobrze zrozumiałem wrzucam obrazek w załączniku. Proszę o sprawdznie :)
A jak to jest z tym prostownikiem? Mogę nadal bez obaw dać te 2 diody jak na schemacie?

Pozdrawiam.
Załączniki
ax84StandBy.jpg
ax84StandBy.jpg (97.81 KiB) Przejrzano 1146 razy
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Ten prostownik na pewno nie zadziała - w transformatorze brak jest wyprowadzenia do masy ze środka uzwojenia anodowego. Powinienneś dać po prostu mostek prostowniczy.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Warto jeszcze podłączyć równolegle do kondensatora filtrującego (C12 lub C13) tzw. bleeder, czyli rezystor o oporze ok. 100- 220k, służący do rozladowania kondensatorów przy odłączonym napięciu zasilania (głównie po to, aby móc bezpiecznie grzebać w bebechach). Kondensatory za wyłącznikiem stand-by rozładuja się przez opór R17.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Vault_Dweller pisze: Widziałem, że Tomek sprzedawał na Allegro lampę opóźniającą (termobimetal z grzejnikiem w szklanej bańce), ale to są ZTCW rzadkie okazy i może być problem ze zdobyciem.
Aukcja kończy się jutro, a mam jeszcze jedną :) Mam też kilka innych wyłączników, na znacznie większe moce :)
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Bleeder jest potrzebny, chociaż po ostatnich przebojach z moim zasilaczem zawsze używam żarówki aby sprawdzić, czy już się kondensatory rozładowały.
A odnośni wątku o blasze aluminiowej to jaka jest w końcu Wasza opinia: nadaje się na ekran, czy nie?
_Ryba_
10...14 postów
10...14 postów

Ponownie dzięki za odpowiedzi :)

Czyli mam rozumieć że ten przełącznik postawiłem w dobrym miejscu?

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ