MartensEleven pisze: A ponad 700 użytkowników to żaden wynik w ciągu tylu lat. Forum PcManiaka istnieje tyle samo lat i ma ponad 20 tysięcy uzytkowników. Kiedy się do niego przyłączałem 2 lata temu było ich niespełna 3 tysiące a podejście poobne jak tutaj. Przekonywać was nie będe.
pozdrawiam
To zapytaj na tym forum Pc ilu użytkowników korzysta z programów do obliczania traf głośnikowych.
To tak jak porównać Fiata 126 do Mercedesa. Wszak jedno i drugie to samochód.
Zabrzmiało to bardzo protekcjonalnie. Powiedzmy sobie szczerze-to jest forum o lampach elektronowych-temat dość niszowy. Prawie 800 użytkowników należy uznać za dobry wynik. Przekonywać Cię nie będę.
MartensEleven pisze:
Co do mojegop pomysłu z katalogami --> to był jedynie przykład, ale widze że to podejście jest typowo marazmistyczne. Nie mówię o robieniu dobra dla wszystkich internautów, tylko o poprawieniu naszego serwisu. Gdyby kazdy kto prowadzi forum komputerowe miał takie podejście, byłoby tylko jedno takie forum w polsce. A ponad 700 użytkowników to żaden wynik w ciągu tylu lat. Forum PcManiaka istnieje tyle samo lat i ma ponad 20 tysięcy uzytkowników. Kiedy się do niego przyłączałem 2 lata temu było ich niespełna 3 tysiące a podejście poobne jak tutaj. Przekonywać was nie będe.
Moim zdaniem dobrze jest tak jak jest. Nie rozumiem Twojego uporu ku zwiększeniu liczby użytkowników (czytaj zwiększeniu bałaganu, nad którym trudno będzie zapanować, zwiększeniu prawdopodobieństwa takich sytuacji jak ta w temacie niniejszego wątku). Jak ktoś ma tu trafić, to w końcu trafi. Temat FAQ jest w innym wątku, a temat katalogu lamp to wyważanie otwartych drzwi.
Poniekąd macie racje z którymi się zgadzam. Bałagan to jest zawsze jakieś zagrożenie. Trochę mnie poniosło. 700 użytkowników można uznać w tej dziedzinie za niezły wynik i faktycznie porównaniu nie było całkiem trafne. Po prostu mnie denerwuje marazm a argumenty które daliście jako pierwsze, wskazywały właśnie na marazm i lenistwo. Obecne argumenty są już bardziej trafione.
Lepiej wiedzieć że się myśli, niż myśleć że się wie.
MartensEleven pisze:Poniekąd macie racje z którymi się zgadzam. Bałagan to jest zawsze jakieś zagrożenie. Trochę mnie poniosło. 700 użytkowników można uznać w tej dziedzinie za niezły wynik i faktycznie porównaniu nie było całkiem trafne. Po prostu mnie denerwuje marazm a argumenty które daliście jako pierwsze, wskazywały właśnie na marazm i lenistwo. Obecne argumenty są już bardziej trafione.
Widzisz, Ty jeden już męczysz moderatora, który musi poprawiać Twoje błędy. A co by było gdyby 20tyś osób tak pisało?
MartensEleven pisze:Poniekąd macie racje z którymi się zgadzam.
To ja już nie wiem, czy mamy rację czy jej nie mamy .
Nie zarzuciłbyś nikomu marazmu i lenistwa gdybyś raczył przyjrzeć się datom aktualizacji na stronie głównej. Nie ma praktycznie tygodnia, żeby nie pojawiła się tam jakaś aktualizacja.
MartensEleven > Nie załamuj się i przekonuj do swoich racji. Pamiętaj, że różni Użytkownicy mają różne poglądy na sprawę. To Forum tworzą jego Użytkownicy i liczy się zdanie większości - na razie jesteś w mniejszości , ale wiele osób może się jeszcze wypowiedzieć w tej sprawie.
Trudno to Forum przyrównywać do innych (np. do tego, o którym wspominasz w swoich postach). Nas, zainteresowanych lampami jest w sumie bardzo niewielu i Forum zawsze będzie miało charakter lokalny (niejako domowy). Ja, w jednym z postów w dziale Inne nawet próbuję oszacować czas, w którym Forum się nasyci (według mnie będzie to już wkrótce).
Forum funkcjonuje niejako obok serwisu Fonaru. Są tam działy, w których Użytkownicy prezentują swoje zbiory (Galeria) i własne konstrukcje (DIY), jest dział schematów, książek itd. Ten stan rzeczy trwa już 5 lat i do tej pory chyba się sprawdzał. To nie oznacza, że może się w nim pojawić jakiś nowy nurt .
Proponuję aby nie rezygnować z dyskusji. Ja tymczasem biorę się za uaktualnienie wersji Forum (administrator zajmuje się sprawami wyższymi, zaś ja przyziemnymi czyli organoleptycznymi).
Ta przyspieszona aktualizacja wynika m.in. z Twojej (Martens) sugestii oraz 'pogonienia mnie' przez Alka
Z góry przepraszam, za ewentualne dziwne zachowania Forum w trakcie aktualizacji
MartensEleven pisze:
A ponad 700 użytkowników to żaden wynik w ciągu tylu lat.
Co to wyścigi jakieś czy co?
Dialektyczne przekonanie o transmutacji ilości w jakość?
Katalog -> Jeżeli masz coś do zaoferowaniaw tej dziedzinie, skontaktuj się z Frankiem Philipse. Jeden katalog dobry jest lepszy niż dziesięć mizernych.
Kompedium
Gitarowe tworzy Tom.
Ogólnolampowe - Wojtek. (http://www.ecclab.com)
Fonar ma swóją odmienną specyfikę - i bardzo dobrze.
Z tej samej przyczyny co wyżej - jeżeli masz coś do zaoferowania - pomóż im. Miślę, że zaczynać nowe warto jedynie wtedy, gdyby koncepcja była zupełnie odmienna, co oczywiście wykluczone nie jest.
Niestety, Internrt składa się głównie z informacyjnego szumu. Jeżeli stworzysz setną stronę z kartami katalogowymi ECC83, to tylko ten szum zwiększysz.
> MartensEleven : To jest forum służące wymianie informacji na interesujące nas tematy, a nie sposób na zdobycie "internetowej" popularności. Nie widzę też związku, między ilością wodotrysków bijących po oczach na stronie, a poziomem merytorycznym użytkowników.
Ja się nie załamuję, poprostu jestem raczej pragmatyczny. Rzucam pomysł i może odezwie się echem, a może tylko nożyce się odezwą.
Jasiu, twoje spostrzeżenie bardzo mnie przekonuje. Chciałbym tylko przybliżyć pewne spostrzeżenie, do którego doszedłem będąc na studiach. Mianowicie w kręgach naukowych wychodzi się z założenia, że jak ktoś chce się czegoś dowiedzieć to itak się dowie, ale jednoczesnie za tym idzie wielkie utrudnianie zdobywania wiedzy. Nie przez ograniczony dostęp, w dzisiejszych czasach dostęp do wiedzy jest bardzo dobry, ale ogranicza ją polska literatura naukowa, która bywa bardzo ciężkostrawna. Ze stronami internetowymi nieraz jest podobnie.
Poza tym co do tego forum. Podajecie w tym temacie jakiś twórców jakiś stron gdzieśtam, i podobno jest to jakaś ich współpraca z tym forum, natomiast, nie widziałem nigdzie widocznych odnoścników na forum czy samej stronie triody. Jeśli to ma tworzyć jakąś całosć, to niech to jest jednolite.
To forum jest zdecydowanie najlepsze w moim odczuciu i tutaj moje gratulacje dla ekipy. Nie chcę nikomu mówić co powinien robić, bo skoro to forum funkcjonuje od 5 lat, to moja obecność jest tylko kroplą w morzu waszygo wkładu.
Moja wcześniejsza propozycja opiera się o to, że myślałem kiedyś nad serwisem, włącznie z forum, na którym byłoby niemal wszystko, co jest potrzebne żeby nauczyć się projektować i konstruować układy elektroniczne oparte o lampy elektronowe. Jedyne co jest do tego potrzebne to określenie, czy użytkownicy tego forum tutaj są nastawieni tylko na wymianę informacji między sobą i tworzenie pewnej nijako enklawy, czy są tez wśród nas tacy, którzy chcieliby zrobić coś nijako "dla sprawy". Oczywiście serwis się aktualizuje, dosrzegam to. Chciałbym natomiast w tym pomóc, a przynajmniej spróbować. Nie mam rozległej wiedzy w tej dziedzinie, choć to się z czasem na pewno zmieni, ale z chęcią mogę tworzyć elektroniczne wersje jakiś tutoriali, wykresy, grafiki i tym podobne. Poprostu chcę coś robić, bo to jednocześnie pozwala utrwalać wiedzę. Poza tym mam sporo wolnego czasu do spożytkowania.
Lepiej wiedzieć że się myśli, niż myśleć że się wie.
MartensEleven pisze:Co do logów i pppoe --> już widzę jak TPSA udziela tych informacji, również doskonale wiem ze istnieją. pozdrawiam
ciach.
Jako że jestem administratorem dosyć rozległej sieci z ilością ponad 800 ludków wiem z autopsji że sprawa znalezienia tego( psełdo hackera) jest do załatwienia i czym prędzej się to zrobi tym lepiej dla wszystkich .PHP niestety ma dziury i raczej jeszcze przez dłuższy okres bedzie miało.
Jezeli nasz ADMIN dysponuje logami z serwera z czasu włamu i będzie łaskaw mi to na e-mail podać to chętnie sie tym zajmę.
W sprawie ilosci użytkowników to ja sadzę że to wcale nie jest żle że jest nas tak mało ,forum ma swisty klimat i poziom a na takich molochah typu elektroda jest może 5% wypowiedzi na jakims poziomie a reszta to sterta bezładnych śmieci.