EZ80 mają Io 90mA, to za mało na 2xEL84, jak już to EZ81, która ma Io 150mA. EZ80 moga sie sprawdzić co najwyżej w układzie SE. Po co dwie lampy prostownicze....? Posłuchaj sobie mesy single a dual rectifier jak duża jest różnica w brzmieniu. Niby różnią się prostownikiem ale dual brzmi lepiej, bardziej skompresowanie i cieplej. Triple nie miałem okazji ogać ale single i dual mam na codzień w salce i różnica jest wyraźna. Single ma wyraźniej więcej góry. Dzięki Wam już wiem jak nawinąć nowe trafo jednak 5C3S odstawiam na bok i zrobię dla 2x EZ81.painlust pisze:Nie bardzo rozumiem po co dwie lampy prostownicze 5C3S do tego wzmacniacza... gdyby to były EZ80 to bym zrozumiał...
Trafo zasilające symetryczne 2x 5C3S/5U4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
Re: Trafo zasilające symetryczne 2x 5C3S/5U4
-
- 9375...12499 postów
Ale Dual rectifer tak się nazywa nie dlatego, że ma tam dwie lampy tylko dlatego że ma dwa prostowniki czyli lampowy i krzemowy, a 2 lampy są poto bo jedna nie obsłuży wzmacniacza 100W. Single rectifer nie ma lampy w prostowniku a tylko krzem, więc nic dziwnego, że jego brzmienie jest mniej skompresowane. Jak widać nie wiesz co jest przyczyną skompresowanego brzmienia. A jest nią wydajność prądowa prostownika. Stosując dwie lampy podnosisz wydajność prostownika i zabijasz kompresje czyli to co chcesz uzyskać.O EZ80 pisałem bo chodziło mi o 2 sztuki.
A jak mi nie wierzysz to zrób taki eksperyment. Wyjmij dwie lampy mocy z DR i pod wejście 8 Om podepnij kolumne 16 Om. Uzyskasz wzmacniacz o mocy 50W czyli taki którego końcówka potrzebuje 2 razy mniej prądu i zobacz czy uzyskasz dokładnie taką samą kompresje na dwóch lampach prostowniczych. Gwarantuje ci, że nie.
A jak mi nie wierzysz to zrób taki eksperyment. Wyjmij dwie lampy mocy z DR i pod wejście 8 Om podepnij kolumne 16 Om. Uzyskasz wzmacniacz o mocy 50W czyli taki którego końcówka potrzebuje 2 razy mniej prądu i zobacz czy uzyskasz dokładnie taką samą kompresje na dwóch lampach prostowniczych. Gwarantuje ci, że nie.
-
- 4 posty
Dobrze piszesz, ja się zmyliłem bo dual ma 2 lampy prostownicze a triple trzy stąd wydawało mi się, że single posiada jedną a ma tylko prostownik krzemowy:) Zaczynam rozumieć to siadanie napięcia. Lampy prostownicze muszą pracować na granicy swoich dopuszczalnych parametrów wyjściowych aby to było słyszalne. A więc czy przy dwóch EZ80 będzie słyszalny ten efekt kompresji dla 2xEL84? EZ81 są mocniejsze i wydajność prostownika będzie większa co zmniejszy efekt kompresji. Równoległe podłączenie EZ80 zwiększy ich wydajność z 90mA x2 i rozumiem że nic im się nie stanie przy ok 150mA? Czy dobrze myślę?
-
- 9375...12499 postów
Wystarczy jedna EZ81 aby uzyskać efekt kompresji przy 2xEL84. Można też użyć radzieckiej 5C4S. Jeśli jednak upierasz się, że lampy mają być dwie ( efekt tylko psychologiczny) to daj dwie EZ80. Na pewno nic się im nie stanie.