Trafo zasilające symetryczne 2x 5C3S/5U4

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ciany77
4 posty
4 posty

Re: Trafo zasilające symetryczne 2x 5C3S/5U4

Post autor: ciany77 »

painlust pisze:Nie bardzo rozumiem po co dwie lampy prostownicze 5C3S do tego wzmacniacza... gdyby to były EZ80 to bym zrozumiał...
EZ80 mają Io 90mA, to za mało na 2xEL84, jak już to EZ81, która ma Io 150mA. EZ80 moga sie sprawdzić co najwyżej w układzie SE. Po co dwie lampy prostownicze....? Posłuchaj sobie mesy single a dual rectifier jak duża jest różnica w brzmieniu. Niby różnią się prostownikiem ale dual brzmi lepiej, bardziej skompresowanie i cieplej. Triple nie miałem okazji ogać ale single i dual mam na codzień w salce i różnica jest wyraźna. Single ma wyraźniej więcej góry. Dzięki Wam już wiem jak nawinąć nowe trafo jednak 5C3S odstawiam na bok i zrobię dla 2x EZ81.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ale Dual rectifer tak się nazywa nie dlatego, że ma tam dwie lampy tylko dlatego że ma dwa prostowniki czyli lampowy i krzemowy, a 2 lampy są poto bo jedna nie obsłuży wzmacniacza 100W. Single rectifer nie ma lampy w prostowniku a tylko krzem, więc nic dziwnego, że jego brzmienie jest mniej skompresowane. Jak widać nie wiesz co jest przyczyną skompresowanego brzmienia. A jest nią wydajność prądowa prostownika. Stosując dwie lampy podnosisz wydajność prostownika i zabijasz kompresje czyli to co chcesz uzyskać.O EZ80 pisałem bo chodziło mi o 2 sztuki.

A jak mi nie wierzysz to zrób taki eksperyment. Wyjmij dwie lampy mocy z DR i pod wejście 8 Om podepnij kolumne 16 Om. Uzyskasz wzmacniacz o mocy 50W czyli taki którego końcówka potrzebuje 2 razy mniej prądu i zobacz czy uzyskasz dokładnie taką samą kompresje na dwóch lampach prostowniczych. Gwarantuje ci, że nie.
ciany77
4 posty
4 posty

Post autor: ciany77 »

Dobrze piszesz, ja się zmyliłem bo dual ma 2 lampy prostownicze a triple trzy stąd wydawało mi się, że single posiada jedną a ma tylko prostownik krzemowy:) Zaczynam rozumieć to siadanie napięcia. Lampy prostownicze muszą pracować na granicy swoich dopuszczalnych parametrów wyjściowych aby to było słyszalne. A więc czy przy dwóch EZ80 będzie słyszalny ten efekt kompresji dla 2xEL84? EZ81 są mocniejsze i wydajność prostownika będzie większa co zmniejszy efekt kompresji. Równoległe podłączenie EZ80 zwiększy ich wydajność z 90mA x2 i rozumiem że nic im się nie stanie przy ok 150mA? Czy dobrze myślę?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Wystarczy jedna EZ81 aby uzyskać efekt kompresji przy 2xEL84. Można też użyć radzieckiej 5C4S. Jeśli jednak upierasz się, że lampy mają być dwie ( efekt tylko psychologiczny) to daj dwie EZ80. Na pewno nic się im nie stanie.