Witam. Żaden z wymienionych TVL-i nie jest zamiennikiem dla TVL-22. Czy Klejnot przed wypruciem z niego cewki WN działał ? Jaką mamy pewność, że cewka z Klejnota po 40 latach jest sprawna ? Coraz bardziej widzi mi się, że bez szklanej kuli i jej właścicielki się nie obędzie Pozdrawiam.
P.S. Proszę wybaczyć nieco żartobliwy ton ostatniego zdania.
Wprawdzie transformatory te zamiennikami nie są, tym niemniej jednak dawało się podstawiać TVL31 za TVL11 i TVL15. Za TVL22 też powinno się raczej dać.
Podstawić na próbę na pewno się da, tylko pytanie jak to by pracowało w trybie np. kilkugodzinnym (szerokość obrazu, dopasowanie do cewek odchylających, itp). Po za tym autor postu sam przyznał, że jego znajomość elektroniki ogranicza się do prostych układów tranzystorowych, więc może nie tędy droga ?
Post ze szklaną kulą bardzo mi się podoba. Jednak komentując na co dzień zajmuję się naukowo i praktycznie zupełnie inną dziedziną życia, która zmusza mnie do metodycznego szukania bardzo konkretnych i przyziemnych rozwiązań. Ten sposób działania wynikający poniekąd z charakteru wdrażam w hobbistyczną reanimację Szmaragda. Myślę, że upór i entuzjazm okraszone świeżą porcją lektury podręczników z lat 60-tych i 70-tych będą dobrą bazą.
To fakt, Klejnot nie działał. Cewka tylko optycznie wyglądała ok. Będę organizował transformator w całości.
Pozdrawiam wszystkich.
możesz uruchomić na próbę układ nawet bez cewki WN,ona tylko podwyższa napięcie usprawnione.Jeśli zadziała-czyli na katodzie PY,czy anodzie PL-ki sprawdzisz izolowanym wkrętakiem ,że ok!, wtedy pozostanie tylko sprawa eksperymentów z cewkami WN.Możesz także podłaczyc z zewnątrz ,na przedłużonych przewodach jakieś inne trafo WN (ostrożnie!),nie bawiąc się w podłączanie wszystkich uzwojeń cewki anodowej-patrz -schematy TV
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Swoją drogą, nawet uszkodzone transformatory (zwarte) często hałasują (piszczą, skrzeczą) i słychać, że generator pracuje. Często towarzyszy temu przeciążenie lampy PL36 (anoda czerwona). Jeśli to jednak transformator jest winien, to broń Boże nie wyrzucaj go. Tam były chyba troszkę większe rdzenie niż stosowane w późniejszych typach (np. TVL 31). Może się okazać, że nie da się przełożyć cewki w.n. z późniejszego transformatora. Dawało się podstawić cewkę z TVL25. Nawet, jeśli połatasz telewizor jakimś innym transformatorem nie wyrzucaj uszkodzonego. Bywa, że w innych rdzenie są pokruszone, bakelit mocowania połamany lub popalony. Tak więc nawet takie szkaradne resztki bywają bardzo cenne. Mi się takimi szkaradnymi resztkami udało parę transformatorów naprawić.
W ostateczności można też transformator naprawić przez przewinięcie go. Ale to jest sztuka dla cierpliwych i dokładnych. Na TVL22 nie ćwiczyłem jeszcze tego, bo zawsze coś tam znalazłem i połatałem, przechodziłem tylko dla TVL11: http://www.pwl.mikrokontroler.pl/tv_ret ... /tvl11.htm
Mam transformator z szafira, który z pewnością jest sprawny. On wygląda trochę inaczej niż w szmaragdzie. Spróbuję zrobić eksperyment z podłączeniem doraźnym na przedłużkach kabli. Które podłączenia cewki anodowej są konieczne do startu?. Czy trafo z szafira można użyć w szmaragdzie?
A jeśli chodzi o tę próbę bez cewki WN to rozumiem, że mam ją wymontować i sprawdzić śrubokrętem czy jest jakaś iskra na katodzie PY i anodzie PL-ki ?. Czy wystarczy odłączyć kapturek na EY86 i odlutować cewkę, czy trzeba ja wyjąć fizycznie z transformatora?.
Sprawdziłem jeszcze raz wg schematu punkty pomiarowe w generatorze odchylania poziomego /OK/ i wymieniłem lampy PCF82.
Nie wyrzucam części. Wszystkie elementy w tym trafo do woreczka. Podziwiam cierpliwość do przewijania cewki anodowej.
Pomiary napięć na elektrodach lamp, które podałeś, są OK, jeśli końcówka linii była by sprawna, to nawet przy zwarciu cewki WN (i bez jej wymontowywania z rdzenia trafa) iskra ok. 1mm (lub nawet nieco mniej ale wyraźnie widoczna przy dotykaniu wkrętakiem) na ,,cyckach'' lamp powinna być. Czy lampy PL36 i PY 88 są na pewno sprawne a przynajmniej naprawdę nowe?
Raczej prawie na pewno nie, poza tym nawet bez EY86 końcówka linii musi ruszyć. Uzwojenie ,,anodowe'' (od anody PL36 do katody PY88) sprawdzone omomierzem (nie mierzy się napięcia na anodzie PL36...), wtyk cewek nie ma widocznych nadpaleń?
Jeszcze raz i od początku. TV grał i po 5 min.. dupnął. Wiele powodów koledzy już wymienili. Wymieniałeś kartoflaki, na jakie? Chodzi głównie o napięcia pracy, może któryś przebił. Z opisu wygląda że coś jest z generatorem linii, napięcia na PCF82 zmierzone? Cewki w/n tak gwałtownie nie siadały i na ogół objawem ich uszkodzenia była ciemna plama na ekranie i rozpływanie się obrazu przy wzroście jasności, podobnie jak przy zużytej EY86. Całkowite zwarcie cewki w/n powodowałoby czerwienienie się PL36. Kiedyś, kiedyś w jakieś Boże Narodzenie zdarzyło mi się odstawić chałturę i z powodu braku cewki w/n po prostu ją wywaliłem i połączyłem na krótko. Po ciemku (pod kocem) dało się obejrzeć. Pamiętaj że przy zwarciu cewki w/n samo odlutowanie końcówki nic nie da, nadal będzie stanowiła obciążenie i dopiero po wywaleniu jej powinna pojawić się iskierka na PY88/PL36. Przy ewentualnej wymianie cewki na inną o ile tylko będzie pasowała mechanicznie, zwróć uwagę na kierunek uzwojenia tzn. w niektórych przypadkach należało cewkę obrócić o 180 stopni. Obejrzyj jeszcze wtyk cewek odchylania od wewnątrz.
Tak jak zaplanowałem wymieniłem w szmaragdzie w całości transformator WN. Wmontowałem w 100% sprawny pochodzący z szafira. Transformator szafira jest nieco inny jeśli chodzi o wygląd, ale odprowadzenia elektryczne są takie same. Po uruchomieniu w końcu pojawiło się WN. Lampa PY81 z dziwnymi błyskami wewnątrz wymagała wymiany na nową. Po 5 min prawidłowej pracy cewka WN na moich oczach "wylała". Zdecydowałem poskładać ponownie wcześniej rozebrany transformator, który miałem w padłym klejnocie. Zadziałał. Po godzinie regulacji i podłączeniu modulatora oglądam obecnie jakiś film. SZMARAGD 902 DZIAŁA.
Dziękuję wszystkim za pomoc w uruchomieniu OTV.
zdjęcie 1.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.