Co by tu kupić (na zapas)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: co by tu kupic (na zapas)

Post autor: Tomek Janiszewski »

elektrit pisze:Może do jakiejś Sarabandy, Kankana albo innego DMTL z głowicą UKF? Zresztą ta ECH to był tylko przykład, sam wiesz, że teraz każdy kto by miał okazję kupił by ELL80, EL91, EL95 bo ich rynek się kurczy.
Żartowałem przecie :wink: Wiadomo, że nigdy nie uważałem na poważnie lamp typowo radiowych czy wręcz telewizyjnych za pogardzane, nic nie warte śmieciówki. Inna rzecz że na co mi więcej lamp telewizyjnych, skoro do jedynego telewizora w którym mogłyby być wykorzystane mam pewnie kilkanaście kompletów? W przypadku lamp radiowych jest podobnie, mimo że radyj mam kilka.
ECC83/6N2P jeszcze długie lata będą dostepne.
No i chyba ubogi byłby lampowy światek ograniczony do audiofilskich typów ECC82/3 EL84, EL34 i ewent. 6H8C aby jakiś oktal do kompletu dla tej EL34 był? :(
Jest Twoja. Daj adres.
Dzięki za szczerą chęć pomocy - ale chyba szkoda fatygi na wysyłkę (o niebezpieczeństwie potłuczenia już nie mówiąc). Takich lamp także mam sporo, w tym nawet kilka NOS, i żadnej z nich obecnie nie używam (eksploatuję te w durszlakach, pończosznicza trafi niechybnie do amplitunera stereo... o ile go dokończę). Chyba że Tobie specjalnie zależy na telamowskiej (jugosłowiańska ECH81 w pończosze jakoś nie przypadła Ci do gustu), wtedy mogę się wymienić, ale raczej tak przy okazji, gdy zbłądzę na południe kraju.
_idu

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze: A skąd wiesz, że za jakiś czas ECH81 nie będzie więcej warta niż ECC83?
[/quote]Akurat ECH81 ma konkurenta 6I1P i to w wykonaniu wojskowym (którego notabene brak na rynku europejskim....)
ale spoko jak nagle czegoś braknie i będzie potrzebował to wierz mi zapłacisz.
Przypomnę - EM71. Pewien Austriak sprzedawał nóweczki niemałże hurtowo po ~16 EUR za szt. Aż nagle - 35 EUr, 72 EUR i koniec. Niecały kwartał i ze skolko ugono stało się nic.
Na GSTube kiedyś kupiłem kilka 1E4A-V. Nie ma już ich. Nic nie pomoże zaofeorowanie wieęcej kasiorki.
Bo ja do tej pory pluję sobie w brodę, że nie kupiłem na zapas 1R5T.
Qrcze muszę koniecznie sobie kupić DC96, DK96 i DF97 (ale nie RFT-owskie bo są do życi..... znaczna różnica w stabilności p.cz. czułości itd.)

A co do śmieciówek, wystarczy dobry towarzyski układ, koniecznie kondesatory Mundorfa (im bardziej kobylaste tym lepszy dźwiek wzmacniacza - pozostałe kondesatory poza torem sygnałowym muszą mieć koniecznie czarny kolor i srebrne nadruki) , wsadzisz taka ECF82 polska ale usuniesz oryginalny nadruk i jakiś tam inny naniesiesz. Kilku guru będzie piać z zachwytu w półświatku i ECF82 będzie w cenie E288CC. Trochę postarzanych pakowań zamówionych z nadrukiem np. Siemensa z epoki i heja. Nasze POLAMPowskie PCL82 jakieś 6 lat temu na Ebay'u miały cenę około 14 Euro/szt.
Tak to działa.

Co tam lampy spróbuj kupić tranzystory V-MOS mające typowo triodowe ch-ki. Były używane jakimś obecnie kultowym wzmacniaczu. Podstawienie współczesnych MOSFET''ów niestety było bezcelowe.... albo kup oryginalne hybrydowe moduły mocy STK firmy Sanyo - nie podróby które padają jeszcze załączeniem zasilania .... ale oryginały...
Co tam lampy. Wsród tzw krzemu albo nawet zwykłych termistorów, kondesatorów też znajdziesz elementy nie do kupienia. Nawet i wzmacniacze operacyjne np. naprawdę rewelacyjny przy pomiarach np. b. małych prądów LM11 - bił na głowę wszelkie przereklamowane OP07, OP77 - mniejsze prądy wejściowe niż niektóre BiFET'y a i naicie niezrównoważenia tka niskie że zbędne było zerowanie - a i ta stabilność termiczna.....
Bufor mocy - LM12 - audiofilizm zrobił swoje. Nie tak dawno można było go jeszcze kupić w TME.
Dalej szukać - znajomemu padła karta analogowych wejść do PLC Omrona CPU51 - miał farta kupił ostatnią w Europie sztukę. Alternatywa jakieś 20 - 30 tysiączków lekką lekką na zmianę PLC i przepisanie programu lub maszyna na złom.
Ma czekać a może za rok ktoś moze wystawi używany PLC z taką kart ana Ebay'u - i co produkcja stoi?
W innej starszej maszynie był PLC z końca lat 80tych padły CMOS'y pech chciał ze taki których zostały się już tylko 3 sztuki do kupienia.... Nieprodukowane od 1991 roku. Był funkcjonalnie ścisły odpowiednik ale inny rozkład wyprowadzeń.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Ale polować stale trzeba, dosłownie kilka dni temu kupiłem (po skończonej aukcji, nikt nie licytował, wczoraj przyszły) EL95 NOS-y po 9,99zł/szt. A za kilkanaście lat, jak wnuk nie załapie bakcyla lampowego, duuużo tego dobra (i masę innego) na aukcjach się pojawi, takie życie.
_idu

EL95? Farciarz z Ciebie za darmo je masz.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Tomek Janiszewski pisze: Co do ECH81, to parę lat temu łapałem każdą sztukę od szmaciarzy na Wolumenie, o ile były w pończochach (Philips, Yugosłavia) a nie w blachach (Tesla, Telam, RFT).
Dlaczego preferujesz pończochy? Z powodów estetycznych, fetyszowych :lol: czy konstrukcje blaszane tej lampy były ogólnie jakieś felerne?
_
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

STUDI pisze:
Qrcze muszę koniecznie sobie kupić DC96, DK96 i DF97 (ale nie RFT-owskie bo są do życi..... znaczna różnica w stabilności p.cz. czułości itd.)
W 1985 roku kupiłem 30 sztuk 1F33 w przeliczeniowej cenie 1 pączek za jedną lampę. Trudno, bez slłodyczy da się jakoś żyć. Teraz takie, jak i 1T4T stoją na allegro za tyle co 15 pączków.
A EL84 czy też 6P14P dotąd tłuką i dalej będą tłuc. To już lepsza inwestycja ECL86
Poszukuję 1R5T.
_idu

fugasi pisze: Dlaczego preferujesz pończochy? Z powodów estetycznych, fetyszowych :lol: czy konstrukcje blaszane tej lampy były ogólnie jakieś felerne?
Pewnie bo inne....

Za jednak w przypadku ECH81 to odczuwalem różnice w czułości na AM na krótkich. Najgorzej dzialały 6I1P-EV (!), Tesli ECH81 były lepsze, zaś znaczną poprawę dawały Telefunkeny ze srebrnym blaszanym ekranem z kilko małymi i wąskimi prostokątnymi otworami. Każda z posiadanych używek działała najlepiej.
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Studi takie pomiary to możesz wsadzić do kolorowego pudłełka...

Niedługo wszystko co mullard siemens to będzie guru i nieważne że w pomiarach wyjdzie co wyjdzie ale w "odczuciu" bo siemens etc jest lepiej...

Ostatnio stłukłem 2 nowe NOS ECC82 mullarda i wcale z tego powodu nie płaczę bo to tylko kawałek szkła i metalu. Wstawiłem 2 sztuki RFT i działają dokładnie tak samo.
_idu

Kwazor pisze:Studi takie pomiary to możesz wsadzić do kolorowego pudłełka...
Wiesz ale akurat to że radio nagle nieco się bardziej ożywia na tych zakresach to nie jest coś co wsadzę do pudełko. Kilka używanych ECH81 wala się po szufladzie.
Coś tam w konsrukcji zmodyfikował Telefunken. Np. Valvo - tak samo jak Tesla, Ei... Tylko radzieckie zarówno cywilne i wojskowe dają ciut gorszą czułość.
Wystarczy te kilka sztuk z demobilu. .
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

fugasi pisze:Dlaczego preferujesz pończochy? Z powodów estetycznych, fetyszowych
Z lampą jak z Kobietą: w pończochach jej ładniej, bo prześwituje to co kryje pod nimi :wink: :lol: Przydalaby się jeszcze AZ1 z siateczkowymi anodami: ładnie prezentowałaby się w mojej Syrence obok pończoszniczych ECH21, EF22 i EF21, a także jedynego posiadanego egzemplarza EBL21 z niezasrebrzoną fabrycznie bańką na wysokości otworków w anodzie.
Ostatnio zmieniony pn, 15 września 2014, 13:49 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STUDI pisze:Za jednak w przypadku ECH81 to odczuwalem różnice w czułości na AM na krótkich. Najgorzej dzialały 6I1P-EV (!)
Dokładnie to samo zauważyłem, i to nawet przy odbiorze Jedynki na długich. I nie było to spowodowane ewentualnymi różnicami w pojemnościach wejściowej i wyjściowej: w takim przypadku na zakresach AM dobra czułość powróciłaby po zestrojeniu współpracujących z lampą obwodów w.cz. i p.cz. Gdyby zaś różnica czułości odbiegała na niekorzyść 6I1P wyłącznie na UKF FM - powodem mogłaby być inna pojemność zwrotna (anoda-siatka pierwsza) rozstrajająca mostek neutralizacyjny, jednak na zakresach AM gdzie czułość także spada neutralizacja mostkowa dla p.cz. zauważalnego wpływu nie wywiera. Traktuję lampy 6I1P których swego czasu trochę kupiłem gdy zawalały sklepy RTV jako rezerwę na czarną godzinę, gdyby zabrakło mi ECH81, na co jednak się nie zanosi.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Panowie, powrót do tematu: myślę, że np. to jest ciekawa propozycja http://allegro.pl/lampa-cv1091-pentoda-i4611566669.html odpowiednik EF50. Moment temu aukcja się zakończyła http://allegro.pl/lampa-6p9-10sztuk-80z ... 53481.html a jeszcze niedawno 6P9 schodziły po 10zł, nawet Traxman wtedy kupował.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

http://allegro.pl/lampa-pcl86-polamp-no ... 59411.html Jedna seria więc raczej z opakowania zbiorczego (czytaj: mają więcej) a cena na dziś bardzo dobra.
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: meteor »

"Towar wyprodukowany na potrzeby wojska" tu chyba przesadzają, gdzie w wojsku stosowali takie lampy? no chyba że do telewizora w klubie żołnierskim.
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

Może w 2K2M zainwestować? Takie ładne i złote... :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ