Projekt wzmacniacza PP KT88

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Lukasz
10...14 postów
10...14 postów

Re: Projekt wzmacniacza PP KT88

Post autor: Lukasz »

Piotr pisze:Jak zamocowałeś kondensatory?
Trzymają się tylko na drutach, do których są przylutowane. "Wiszą" jakies 0,5-1 mm nad płytą. Ma to jakieś znaczenie?

Uruchomiłem układ jednak nie gra dobrze. Wysokie tony są w porządku, ale przy niskich "rzęzi". Dziwnie też zachowują się średnie tony się przy bardziej skomplikowanej muzyce (kilka instrumentów + wokal) - tak jakby się "gubił". Sprawdziłem podłączenie sprzężenia zwrotnego. I tu dziwna sprawa, ponieważ nie ma znaczenia jak jest podłączone sprzężenie - zamiana miejscami podłączenia masy i sprzężenia nie powoduje żadnych słyszalnych zmian brzmienia. Rezystor w pętli sprzężenia: 39 k.
Próbowałem też regulować głębokość sprzężenia za pomocą potencjometru 100 k - przy zmniejszaniu oporu w pewnym momencie wzmacniacz jakby się wzbudzał.
Wyczytałem też na forum, że przyczyną słabych niskich tonów mogą być zbyt duże wartości kondensatorów sprzęgających stopnie. Wymiana C1 i C2 z 0,22uF na 0,012uF nie spowodowała żadnej zmiany brzmienia.

Tyle na razie zrobiłem.
Macie pomysły, co należałoby jeszcze sprawdzić/zmienić?

Wiem, że należałoby wykonać pomiary ale póki co nie dysponuję generatorem. Czy takie coś wystarczy? http://allegro.pl/avt1474-generator-fal ... 31240.html
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Lukasz pisze:(...) przyczyną słabych niskich tonów mogą być zbyt duże wartości kondensatorów sprzęgających stopnie. Wymiana C1 i C2 z 0,22uF na 0,012uF nie spowodowała żadnej zmiany brzmienia (...)
Gdzies dzwoni ale nie w tym kosciele... Kondensatory sprzegajace istotnie -- wyplywaja na przenoszenie niskich czestotliwosci. W Twoim jednak przypadku raczej problemem jest ich zbyt mala ilosc (lub zbyt duzo wysokich) wiec zmniejszenie tych kondensatorow spowoduje ich jeszcze wiekszy niedosyt. Gdzies musiales walnosc 'baboka' skoro przy 0.22uF nie ma niskich tonow... Szczegolnie z pary na KT88.

Sprawdz wartosci wszystkich elementow -- byc moze wlutowales 12k zamiast 1k2. Lampy sa z odzysku czy nowe (sorry, ale nie pamietam, czy wspominales)? Jestes pewien traf wyjsciowych?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Oscyloskop&Generator. Inaczej będzie "prowadził ślepy kulawego".
Lukasz
10...14 postów
10...14 postów

TooL46_2 pisze:(...)Sprawdz wartosci wszystkich elementow -- byc moze wlutowales 12k zamiast 1k2.
Sprawdzone. Podejrzewałem, że problem mogą stwarzać potencjometry regulacji napięć anodowych pierwszej lampy. Zastąpiłem je rezystorami i jest dużo lepiej. Obecnie ustawiłem następujące parametry:
V1A Ua=70V
V1B Ua=250V
V2A,B Ua=360V
V3,V4 Ua=450V, Ia=77mA

Próbowałem regulować USZ "na słuch" za pomocą potencjometru ale efekt jest taki, że w okolicy 5,3k albo "rzęzi" albo obcina niskie tony, granica jest ledwo wyczuwalna. Potencjometrem jednoobrotowym chyba nie trafię w odpowiedni punkt. Czy dokładna wartość rezystancji USZ może mieć aż takie wielkie znaczenie?
TooL46_2 pisze: Lampy sa z odzysku czy nowe (sorry, ale nie pamietam, czy wspominales)? Jestes pewien traf wyjsciowych?
Nowe. KT88-Z Shuguang, 6SN7EH. Trafa Zuoshi ZS-5055 (http://www.zuoshi.com/product-1222.html).
Piotr pisze: Oscyloskop&Generator. Inaczej będzie "prowadził ślepy kulawego".
Racja. Bez tego raczej dalej nie ruszę. Właśnie kompletuję sprzęt.
Lukasz
10...14 postów
10...14 postów

Załączam wyniki pierwszych pomiarów wykonanych na szybko.
Zacząłem od zbadania odpowiedzi układu na sygnał prostokątny.
Generator sygnału podłączony przed rezystorem R1 siatki lampy wejściowej. Kanał 2 oscyloskopu podłączony do uzwojenia wtórnego transformatora głośnikowego. Transformator obciążony rezystorem 8 om.
Pomiary wykonałem dla częstotliwości 10Hz, 50Hz, 100Hz, 1kHz, 10kHz, 20kHz.

Ze względu na opisywane wcześniej problemy z "gubieniem się" wzmacniacza przy niskich tonach nasuwają mi się pytania:
1.Dla niskich częstotliwości wraz ze spadkiem częstotliwości wzrasta poziom sygnału wyjściowego. Porównując oscylogramy dla 100Hz, 50Hz i 10Hz widać że poziom sygnału jest coraz wyższy. Czy świadczy to o przesterowaniu wzmacniacza?
2.Czy widoczny zwis sygnału dla częstotliwości 10Hz, 50Hz i 100Hz obrazuje mój problem z niskimi tonami?
3.Co może być przyczyną tego zwisu?

W następnej kolejności zmierzę pasmo przenoszenia, chociaż chyba powinienem zacząć właśnie od tego.
Załączniki
01-10Hz.jpg
02-50Hz.jpg
03-100Hz.jpg
04-1kHZ.jpg
05-10kHz.jpg
06-20kHz.jpg
Lukasz
10...14 postów
10...14 postów

Witam ponownie po długiej przerwie.

Przyczyną problemów z brzmieniem okazał się rezystor R8. Błąd wykryłem mierząc po kolei odpowiedź każdego stopnia na sygnał prostokątny. Po wykryciu braku wzmocnienia stopnia sterującego zacząłem analizować schematy, na których się wzorowałem. Okazało się, że na moim schemacie wrysowałem 680k zamiast 680R. Czeski błąd + niewiedza kosztowały kilka tygodni zabawy. :)

Po pierwszych odsłuchach jednego kanału wrażenia są pozytywne. Niskie tony są OK.

Pomierzyłem napięcia i prądy. Czy takie parametry są poprawne?

Załączam też oscylogramy dla częstotliwości 20Hz, 100Hz, 1kHz, 10kHz, 20kHz. Tylko taki zakres częstotliwości, ponieważ używam software'owego generatora.

Próbowałem też zmierzyć moc wyjściową według opisu ze skarabo.net (http://www.skarabo.net/sid-22-pomiary-oscyloskopem.htm) jednak wychodzą mi jakieś kosmiczne wartości (ponad 100 W). Wiem, że takiej mocy nie można wycisnąć z KT88PP. Czy moglibyście zasugerować inną metodę pomiaru mocy, za pomocą podstawowych narzędzi (oscyloskop, multimetr, generator)?
Załączniki
01.Sinus 20Hz.jpg
01.Sinus 20Hz.jpg (53.8 KiB) Przejrzano 1072 razy
02.Sinus 100Hz.jpg
02.Sinus 100Hz.jpg (53.73 KiB) Przejrzano 1072 razy
03.Sinus 1kHz.jpg
03.Sinus 1kHz.jpg (53.42 KiB) Przejrzano 1072 razy
04.Sinus 10kHz.jpg
04.Sinus 10kHz.jpg (52.39 KiB) Przejrzano 1072 razy
05.Sinus 20kHz.jpg
05.Sinus 20kHz.jpg (52.95 KiB) Przejrzano 1072 razy
PP KT88 napiecia i prady.jpg
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

że takiej mocy nie można wycisnąć z KT88PP
Przy anodowym 560V i stałej polaryzacji można.
ODPOWIEDZ