Efekt "Brzęczenia Strun".

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Efekt "Brzęczenia Strun".

Post autor: lukasz_t »

Szukałem czegoś podobnego na Youtube i znalazłem, od razu piszę że to nie moje. Jak się wsłuchać jest właśnie ten efekt, o którym piszę.

https://www.youtube.com/watch?v=O61DkFBnImE
roznejazdy
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: roznejazdy »

Na głośnikach komputerowych słyszę tylko jedno odstępstwo od normy - taki w miarę jednolite "kszzzzz" podczas grania. Nie zależy ono jednak zbytnio od wysokości dźwięku lub siły ataku, ale znika kiedy gość przestaje grać. O to Ci chodzi?

Też się z tym kilka razy spotkałem. Niestety ostatnio było to jeszcze w czasach kiedy nie wiedziałem co to anoda ale... Stawiam na głośnik. Raz się nawet załamałem że jakiś mój kochany stary Celestion nabawił się jakiego "syfu"... Po czym okazywało się, że zakłócenie znika po nieco mocniejszym dokręceniu głośnika do obudowy :)
wojtek7777
2 posty
2 posty

Post autor: wojtek7777 »

A o jakiej gitarze mówimy, i jakie masz pickupy?
Bo na Ibanezie to normalne
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

To nie jest głośnik... i nie gitara. Podłączyłem ostatnio u Siebie Mesę DR, i tego nie było...nie mniej chodzi właśnie o te kszzzzz, które uwydatnia się na na tych samych niskich dźwiękach.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam "naj sam wpirw" zapytam się na jakim wzmacniaczu zacząłeś słyszeć ten odgłos ? Na tym nagraniu słychać - tak mi się wydaje - że wyłazi ze wzmacniaka - otoczenie raczej nie . Jeżeli wzmacniak byłby czymś "ala slo" to mógł bym domniemywać że coś przełazi z lead na kanał czysty , przez te "supier" ldry . W mojej konstrukcji , przy małym "volumnie" czystego , - coś podobnego było słychać - oczywiście gdy gain kanału lead był mocarnie rozkręcony . To było w "slo czymś" - myślę , że może występować w wielu takich konstrukcjach , tym bardziej jak samemu zrobi się ldry . Nie wiem jaki wzmacniak, wiec opisuje tylko swoje przygody : jeżeli 2 kanałowy to po prostu gain na lead zmniejsz i sprawdź . Dla wykluczenia preampa warto też podpiąć się pod fx loopa i podać sygnał na "koncowkie" ,ale myślę , że już to zrobiłeś - pozdrawiam
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

na moje zniszczone ucho coś rezonuje a rezonować może wszystko - nawet folia na toroidzie i PCB w środku pieca.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
mice.co
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mice.co »

Ja miałem podobny efekt w Plexi - 1 kanał.
Niedużo gainu, praktycznie kanał czysty. W gitarce struny wysoko - nic nie obija, siodełka posprawdzane, podmazane ołówkiem. Na nowych strunach chyba bardziej to występuje, lepiej wybrzmiewają.
Efekt występował na pierwszych dwóch strunach, największy przy strunie E, progi 0-5. Przy szarpnięciu: równo z szarpnięciem dźwięk ok, po ułamkach sekundy kiedy struna zaczyna wybrzmiewać słychać tak jakby częściowe przesterowanie dźwięku, takie mini-pierdy zaraz za głównym dźwiękiem, który pozostaje czysty. Dopiero po jakimś całkowitym skręceniem basu czegoś takiego nie było.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Wziąłem od łukasza wzmacniacz na którym to występuje, podłączyłem swoją gitarę i paczkę, i u mnie czegoś takiego nie ma :lol:
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

...chyba to będzie coś w stylu "szukania dziury w całym", ale tak to czasami bywa.