Sprężynki do anod

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Sprężynki do anod

Post autor: romanradio »

HaMar pisze:
fugasi pisze:...podejrzewam że one są robione gdzieś w Chinach dla w miarę współczesnych lamp, tj. tych typów które jeszcze gdzieś tam w jakichś gitarowcach czy audiofilskich wyrobach są stosowane. Czy któreś z nich pasują np. do dawno już nieprodukowanych lamp serii A to już inna sprawa...
Pisząc w temacie zarzekałem się że moja wypowiedź jest niekompletna :!:. Pragnąc dorzucić kilka szczegółów, chwyciłem za suwmiarkę i zrobiłem "przegląd pudełek":
- AK1 Valvo nr1570 9mm
- AK2 Telefunken 8,8mm
- AF7 przegląd 9szt, Philips, RFT, duże i małe "bańki" 8,8mm
- EF6 8,8mm
- EBF2 8,8mm
- EBC3 8,8mm
- ECH3 8,8mm
jestem wdzięczny za podanie średnic wyprowadzęń górnych tych starych lamp.Ale nasadki współczesnej produkcji,czy to wyprodukowane w ChRL,czy w polskich Wiskitkach pasują do zabytkowych radyjek jak kwiatek do kożucha.Trzeba sobie zadać trochę trudu,jeśli nie można ich znależć na portalach aukcyjnych i zrobić repliki.Jak?-przykład na foto
pozdrawiam
R.R.
258 (Kopiowanie).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

romanradio pisze:jestem wdzięczny za podanie średnic wyprowadzęń górnych tych starych lamp.
niezmiernie mi miło że się przydało :D
romanradio pisze:Ale nasadki współczesnej produkcji,czy to wyprodukowane w ChRL,czy w polskich Wiskitkach pasują do zabytkowych radyjek jak kwiatek do kożucha.
W najśmielszych rojeniach nie wsadziłbym tego do "Elektrita" :shock: Dałem przykłady wykonania współczesnego i rozmary posiadanych lamp jako przyczynek do tej dyskusji, może inni dodadzą coś od siebie?
romanradio pisze:Trzeba sobie zadać trochę trudu,jeśli nie można ich znależć na portalach aukcyjnych i zrobić repliki.Jak?-przykład na foto
"Kapturki" na zdjęciu rzeczywiście fantastyczne :!:. Jeżeli to Kolegi dzieło, rad byłbym zobaczyć(przeczytać) szczegóły realizacji takowych? Zwłaszcza aluminowych kubków.

A tak OT, agregat na Kolegi zdjęciu "spotkał się" z cynkiem w sprayu? Ładnie to zrobione, chociaż szkoda że tak "po całości", jak sobie przypominam, gniazdo osi jest mosiężne (przynajmniej w egzemplarzu który posiadam). Przepraszam za "zarzut", ale jestem wrażliwy :wink: na szczegóły.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

[quote= :!:. Jeżeli to Kolegi dzieło, rad byłbym zobaczyć(przeczytać) szczegóły realizacji takowych? Zwłaszcza aluminowych kubków.

A tak OT, agregat na Kolegi zdjęciu "spotkał się" z cynkiem w sprayu? Ładnie to zrobione, chociaż szkoda że tak "po całości"[/quote]
Witaj
Materiałem na czapy i czapki są obcięte denka starych elek-takich bez otworu z gumką.Zanitowałem na bakelicie od wewn.sprężyste gniazdo z podstawki tzw. "ołówka" czyli TV 18-2MT (z OT cz. b.).Przetłoczenie -jak w Elektricie można "klepnąć".Jako dygresja: pradziadkowie "pono"klepali błotniki do samochodów na workach z ...końskim nawozem,przy stężeniu aromatów musieli być /jak mówią młodzi/ nieżle nawaleni :)
Sprawa ocynku -ano podgnite chassis po ocynkowaniu ogniowym,nabyte dzięki uprzejmości kol.kawa,( dziękuję!)agregat z piękną korozją-z Agi jako prowizorka, dopuki nie zdobędę oryginału.Nigdy nie będę twierdził,że odbudowany,a raczej zbudowany Kordial będzie oryginałem,ale na starość cieszy mnie zrobienie czegoś z niczego,wbrew logice i przeciwnościom,a coo...!.Dumałem nad skróceniem 3-sekcyjnego agregatu z E.Allegro,ale sprawa "upadła"Ten agowski pasuje ze wzgl. na mocowanie i fi osi oraz zbliżoną pojemność sekcji.
I jeszcze jedno,moim skromnym zdaniem cynkowanie ogniowe mocno skorodowanych chassis to pomyłka,widać w całej okazałości wżery."Pocynkowanie",czyli cynk w sprayu kilkakrotnie powtórzony w miejscach wżerów wygładza je.Można dobrać kolor ocynku,bardziej/mniej szary lub alucynk.Cynk b. wolno wgryza się w blachę stalową,stopniowo ciemniejąc,po 50 latach będzie jak oryginał.
pozdrawiam!
R.R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

romanradio pisze: (..).Jako dygresja: pradziadkowie "pono"klepali błotniki do samochodów na workach z ...końskim nawozem,przy stężeniu aromatów musieli być /jak mówią młodzi/ nieżle nawaleni :) (..)
pozdrawiam!
R.R.
Na workach z piaskiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.