ECC83 i EL84 Pomoc w układzie.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Gitarzysta
50...74 posty
50...74 posty

Re: ECC83 i EL84 Pomoc w układzie.

Post autor: Gitarzysta »

Blokujący w pentodzie raczej nie znajdzie w układzie miejsca. Tak jak pisał Einherjer Wzrastają zniekształcenia i to znacząco a próbowałem z różnymi pojemnościami.
Te kondensatory na schemacie to błąd :) Faktycznie nie zwróciłem uwagi na to. Poprawie to.
Kondensatory stosuje firmy Mallory a dokładnie model 150M

Seler - Tak mi się coś też zdaje, że ECC83 ma za dużego kopa zwyczajnie. Myślałem nad EF86 ale to pentoda i układ trzeba zrobić tak naprawdę od nowa. Sam nie wiem...

Teraz nie mam do tego głowy. Resztę dnia mam już zajętą. Pomyślę nad tym wszystkim jutro.
Przyznam, że ta EF86 chodzi mi po głowie teraz.
Po pierwsze:``Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to zepsujesz``
Po drugie: Mądrym nie jest ten, który coś wie i wszystkim się chwali, ale ten, który mimo swojej wiedzy siedzi cicho i potrafi słuchać innych.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Gitarzysta pisze: Tak mi się coś też zdaje, że ECC83 ma za dużego kopa zwyczajnie.
Wstaw ECC85, tylko zwróć uwagę na żarzenie.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
Gitarzysta
50...74 posty
50...74 posty

Niestety nie mam ECC85 dysponuje pentodą EF86 i ECC84 ale tu anodowe to max 90V a więc tym układzie posłałbym ją na drugi świat w momencie włączenia :D
Firma Mullard opracowała taki oto wzmacniacz na EF86 (czytałem na forach i wiele osób uważa tą lampę za najlepszą na stopień wejściowy)
http://www.sawistowski.net/prywatnie/pr ... cniacz.htm

Zastanawiam się tylko jak zainstalować tą pentodę w moim stopniu końcowym (z niego jestem zadowolony i myślę, że większych zmian nie trzeba)

Pozdrawiam.

Dobra. Układ działa bardzo ładnie już. Zastosowałem się do waszych rad i uzyskałem dobre parametry.
Układ wygląda tak jak na poniższym schemacie i przy 8R przy odkręceniu na 100% zupełnie nie zniekształca. 8) Czułość spadła - udało mi się dobrać USZ. Cóż zostawię tą ECC83 a jutro (bo dziś za późno) zobaczę jak się zachowa dla obciążenia 4R chociaż to formalność bo i tak będzie pracował przy kolumnach 8R :roll:
Oczywiście później (jak już kupie) to dam realne pojemności na C2 i C4 o czym było już wspomniane.
Załączam schemat (C2 i C4 są do zmiany!)
Moc jest zupełnie wystarczająca do nawet mocniejszego grania. Przyznam, że nie spodziewałem się takiego kopnięcia z jednej EL84 :shock:
5WAT CLASSIC AUDIO AMPLIFILER.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po pierwsze:``Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to zepsujesz``
Po drugie: Mądrym nie jest ten, który coś wie i wszystkim się chwali, ale ten, który mimo swojej wiedzy siedzi cicho i potrafi słuchać innych.
Awatar użytkownika
Gitarzysta
50...74 posty
50...74 posty

Witam kolegów.
Temat dość nie świeży bo cały projekt leżał długo szafie i kartonie jednak przyszły jesienne dłuższe wieczory, i jakimś cudem znalazło się troszkę czasu by pogrzebać tym razem dla siebie.
Poskładałem całość i generalnie działa, gra czysto całym dostępnym pasmem, moc dokładnie taka jakiej się spodziewałem, prądy i punkty pracy, uzyskałem wręcz katalogowe. Byłoby pięknie i można by zabrać się za obudowę, selektor itp jednak... no właśnie jest `ale` dlatego proszę o pomoc.
Mimo, że całość działa to jednak nie tak pięknie jakby się chciało.
Chodzi oczywiście o przydźwięk. Użyłem kabli ekranowanych.
W próbie walki z tym zjawiskiem zwiększyłem filtrację o kolejne 100uF, bez zmien.
Zwiększyłem wartość kondensatorów od sprzęgających stopni i też bez zmian.
Dochodzę, do tego, że musi być coś na rzeczy z masą, ponieważ oba kanały buczą praktycznie tak samo.
Cała masa zbiega się w jednym `punkcie` Dokładnie jest to ocynowany pasek laminatu przykręcony do aluminiowej ramy, która to wszystko trzyma w całość. Wydawało mi się, że takie rozwiązanie zapewni mi spokój w tej kwestii, ale wygląda, że jednak nie. USZ podłączone prawidłowo i prawdę mówiąc trochę zgłupiałem.
Dodam, że przydźwięk zmienia się w raz z położeniem potencjometru głośności (dokładnie jego harmoniczne)
Załączam próbkę dźwięku dla odsłuchu.
(coś chyba jest nie tak z masą wejściową?)

Eitd.
Uporałem się z kwestią przydźwiękuje w 50%.
Okazało się, że nie trzymał przewód, który miał łączyć masę zasilania z aluminiową blachą na której wszystko jest złożone. Przydźwięk nie zmienia się wraz z położeniem potencjometru, natomiast jest cały czas dokuczliwy bo gdy na chwilę odłączę całość od sieci (i jedzie w tym czasie na kondensatorach) to jest taka piękna ulga i tylko czysta muzyka.
Pozostaje w takim razie zasilacz, bo reszta (po odłączenia transformatora) sprawuje się cudownie!
Może ktoś podrzuci jakiś pomysł zasilacza pod klasę A? Raczej MOSFET i stabilizacja odpada (bo i tak stały prąd pobiera układ) chociaż jeżeli nie byłoby to bardzo kosztowe i skomplikowane to można spróbować. Dlaczego nie skomplikowane? Bo program w którym rysuje płytki jest do niczego (expressPCB) i muszę się najpierw nauczyć obsługi czegoś z wyższych lotów. Z prostym układem uporam się w tym programie :)

Pozdrawiam, Mariusz.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Nie czytałem całego wątku, ale takie pytanie mam, czy żarzenie w jakikolwiek sposób jest połączone np. z masą układu?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
LuKash
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: LuKash »

Tera ten przydzwięk bęzie od żarzenia. Umaś jedną z gałezi żarzenia lub zrób najprostszą symetryzacje żarzenia za pomocą 2 rezystorów 100 Om lub wepnij humpota z czego nóżkę slizagacza podłącz do masy układu.
Awatar użytkownika
Gitarzysta
50...74 posty
50...74 posty

Dziękuje za zainteresowanie.
Żarzenie lamp odbywa się za pomocą napięcia przemiennego z transformatora toroidalnego, który posiada odczep (3,15 - 0 - 3,15)
Mogę nawet dziś zrobić test ale z potencjometrem odłączając i zostawiając odczep.
Mimo wszystko nie jestem pewny co do tego, że pochodzi to z żarzenia, bo sprawdzałem na zasilaniu DC z zasilacza warsztatowego i buczenie było ale wtedy nie działała tamta masa, która miała ale nie umasiła blachy.

Zrobię tak. Skoro mam częściowo wyeliminowane buczenie (poprawiona masa - nie buczy po dotknięciu potencjometru itp) to uruchomię go z żarzeniem DC stabilizowanym. Jak będzie cisza to wtedy wszystko jasne, jak dalej będzie nie tak to zasilanie anodowe ma upływ.

Podejrzewam, że dam znać coś około północy bo jeszcze nie ma mnie w domu, a całość jest rozebrana, więc będę musiał na krótko to jeszcze złożyć i się przekonamy ;-)
Pozdrawiam.

Witam ponownie.
Dziś zrobiłem żarzenie z potencjometrem jak i z zasilacza laboratoryjnego DC stabilizowanego.
W jednym jak i drugim przypadku przydźwięk nie uległ zmianie ani zmniejszeniu. (kondensatory wejściowe oczywiście zwarte do masy - usunięty potencjometr)
Tak, więc tak jak podejrzewałem moim zdaniem to wina zasilania anodowego, ponieważ raz jeszcze sprawdziłem prowadzenie mas i wszystko zgodnie ze sztuką.

Myślałem polecieć na bogato z tego względu, że oba kanały będą zjadać non stop około 25 wat.
4 rezystory po 100 Ohm, do tego 10 kondensatorów po 100uF, wydaje się trochę przesada ale mierzyłem je i nie mają 100uF ale w zakresie 70 do 80uF, więc było około 750uF łącznie.
Dość chyba rozsądna wartość porównując do innych konstrukcji.
Myślę właśnie dać więcej mniejszych niż, np 3 o dużej pojemności, bo w innych zasilaczach sprawdzała się właśnie zasada więcej o mniejszej pojemności.
Dodanie dławika, też nie pomogło.
Może jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam ;-)
Awatar użytkownika
Gitarzysta
50...74 posty
50...74 posty

Witam.
Problem rozwiązany, okazało się, że od sprzęganie i kondensatory filtrujące były wadliwe, po wymianie z nowych na nowe zrobiła się cisza ;-)
Jak ktoś może polecić jakąś dobrą firmę która ma pewne kondensatory to chętnie się dowiem jak się nazywa :)

Pozdrawiam, Mariusz.