Po prostu MIODZIOOTLamp pisze:Fotki 4212H Czyż nie jest piękna?
Mój nowy nabytek :D
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
dsrecordss
- 375...499 postów

-
OTLamp
Charakterystyki też ma całkiem miodzio, dość liniowe są (są to jednak charakterystyki lampy 4212E, mam nadzieję, że 4212H ma podobne) http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /4212E.pdfgsmok pisze:
Po prostu MIODZIO
212E też jest chyba podobna: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 2/212E.pdf
Niestety sprawną na razie mam tylko jedną, będę się starał o drugą, ale niestety z dwóch na stereo to jedynie niesymetryczna klasa A mi pozostaje, muszę więc się postarać, aby mi nie wyszedł substytut pięćdziesięciu telewizorów Belweder
Pozdrawiam
-
ZoltAn
- 1250...1874 posty

A to kobyła...
... z mojej stajniAndrzej Molicki pisze:To jest kobyłka
Wypuszczona dzisiaj na aukcyjny wybieg: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57073214
ZoltAn
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
ZoltAn
- 1250...1874 posty

I jeszcze większa kobyła...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56447580
Nie moja - niestety
Ale pamiętam (późne lata sześćdziesiąte) lampy z nagrzewnic indukcyjnych do hartowania kół zębatych (a właściwie to uzębień wieńców zębatych, z którym współpracował układ napędowy obrotu wieżyczki w czołgu T54) z Zakładów Mechanicznych w Gliwicach Łabędach (późniejszy Bumar). Miałem tam cotygodniowe praktyki uczniowskie w trakcie "pobierania nauk" w technikum mechanicznym (moja wyuczona dyplomowa specjalność to obróbka cieplna metali + metaloznawstwo).
To były prawdziwe kilkudziesięciokilowatowe, chłodzone wodą destylowaną, potwory: miały conajmniej 80 - 85cm wysokości i dobre 20 - 25cm średnicy tubusa anody. Waga jakieś 20kg - oczywiscie miedzi więcej niż w dzwonie kościelnym
Jakieś "GU-cośtam" - powinienem mieć u Mamy w starych papierach metryczkę takiej bani.
Jak znajdę metryczkę - wrzucę (o ile sie zachowała...).
ZoltAn
Nie moja - niestety
Ale pamiętam (późne lata sześćdziesiąte) lampy z nagrzewnic indukcyjnych do hartowania kół zębatych (a właściwie to uzębień wieńców zębatych, z którym współpracował układ napędowy obrotu wieżyczki w czołgu T54) z Zakładów Mechanicznych w Gliwicach Łabędach (późniejszy Bumar). Miałem tam cotygodniowe praktyki uczniowskie w trakcie "pobierania nauk" w technikum mechanicznym (moja wyuczona dyplomowa specjalność to obróbka cieplna metali + metaloznawstwo).
To były prawdziwe kilkudziesięciokilowatowe, chłodzone wodą destylowaną, potwory: miały conajmniej 80 - 85cm wysokości i dobre 20 - 25cm średnicy tubusa anody. Waga jakieś 20kg - oczywiscie miedzi więcej niż w dzwonie kościelnym
Jak znajdę metryczkę - wrzucę (o ile sie zachowała...).
ZoltAn
Ostatnio zmieniony pt, 8 lipca 2005, 22:29 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
gsmok
- 3125...6249 postów

Re: I jeszcze większa kobyła...
Bardzo fajna lampa. Mam jednak pytanie. Jak sądzicie (na podstawie zdjęcia zamieszczonego na cytowanej aukcji) czy lampa rzeczywiście nie była używana?
-
ZoltAn
- 1250...1874 posty

Trudno powiedzieć...
... to jest tyratron - a więc poniekąd zachowuje się jak halogenówka, na której nie widać śladów zużycia.
Ale gdyby pracowała to napisy nie byłyby tak białe i "świeże" no i doprowadzenia wewnątrz rurki, do której ma dostep powietrze atmosferyczne mogły by być bardziej utlenione.
Mam tyratrony TQ42, z których część to NOS-y a część pracowała i widać jednak zmiany w wygladzie w porównaniu z NOS-ami.
Według mnie jest nieużywana!
Pzdr. ZoltAn
Ale gdyby pracowała to napisy nie byłyby tak białe i "świeże" no i doprowadzenia wewnątrz rurki, do której ma dostep powietrze atmosferyczne mogły by być bardziej utlenione.
Mam tyratrony TQ42, z których część to NOS-y a część pracowała i widać jednak zmiany w wygladzie w porównaniu z NOS-ami.
Według mnie jest nieużywana!
Pzdr. ZoltAn