"Bardzo stare radio"

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: "Bardzo stare radio"

Post autor: gsmok »

Panowie, przy przyjętej tu formie prezentacji to jest dyskusja do działu Ogłoszenia. Podane linki za parę dni znikną i wszystkie wywody staną się bezprzedmiotowe :( . Proponuję, oczywiście w przypadkach, gdy jest to możliwe (a w większości aukcji jest to możliwe, tylko nie trzeba się lenić :? ) w LEGALNY sposób dokumentować przedmioty dyskusji. Tylko w takim przypadku ten wątek będzie miał określonę wartość merytoryczną i jakiś sens.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Bo to wbrew pozorom dość popularne radio jest. Podobnie jak np. Loewe OE333, ale tam inne czynniki dodatkowo podnoszą mu cenę :)
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: bartek1025 »

Przynajmniej łatwiej będzie dorrrwać obudowę :twisted:
Pozdrawiam!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Ciesz sie Bartoszu ciesz.A zrobiłbym obudowe drewnianą,tez klimacik z epoki.Zdobycie bakelitowej graniczy z cudem.
Sa jeszcze w Polsce firmy sprzedające plyty bakelitowe i można pokusic sie o zrobienie skręcanej.Krawedzie wyprofilowac frezem u stolarza robiącego listwy .Robory sporo ale ile satysfakcji.
Pozdrawiam T
PSTylko potrzebne Ci dobre zwymiarowanie i zdjęcia .Myślę że Koledzy pomogą.
Koszt obudowy szacuje na 300-400 zet plus Twoja cięzka i dluga praca.Lekko nie ma.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

A może odlać z żywicy - jak koledzy robią gałki...Tylko problem byłby z modelem pewnie...
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

Moim zdaniem nie ma sensu dorabiać obudowy. Zabytki powinny być w jak największym stopniu oryginalne. Zamiast tracić cenny czas na sztukowanie obudowy (OK, możesz mieć satysfakcję że zrobiłeś coś ciekawego, ale nikt inny tego nie doceni bo nie będzie to fabryczne rozwiązanie) możesz spróbować przeprowadzić renowację chassis (wyczyścić, zabezpieczyć przed dalszą korozją, uruchomić radio) a potem zapakować w karton i czekać cierpliwie aż trafi się oryginalna obudowa.
Pionier U2
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Najładniejsze są właśnie flaczki, jeśli grają, ładnie wyglądają... Przynajmniej tak mi się wydaje. Ale racja, obudowę bym zostawił w razie "W" choć nie widzę za bardzo opcji znalezienia takowej w dobrym stanie, bez chassis. Niestety to bakelit.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

To może niech zrobi tymczasową obudowę z plexi - wtedy wszystko będzie widać, całe "bebechy", a jednocześnie będzie chronić przed uszkodzeniem/porażeniem (niepotrzebne skreślić ;-) ) A jednocześnie może szukać oryginalnej obudowy - jak ją znajdzie to sobie przełoży.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

jacekk pisze:Najładniejsze są właśnie flaczki, jeśli grają, ładnie wyglądają... Przynajmniej tak mi się wydaje. Ale racja, obudowę bym zostawił w razie "W" choć nie widzę za bardzo opcji znalezienia takowej w dobrym stanie, bez chassis. Niestety to bakelit.
A fe! Jacek z tą gastronomią.Elementy takich bardzo starych radyjek to miłe dla oka dzieła sztuki,zwłaszcza jeśli poświęcimy b.dużo czasu aby je "wybiglować"....W latach 20-tych niektóre wersje radyjek amerykańskich były bez obudowy,tylko z płytą czołową,była także możliwość zabudowania w "czymś".Takie coś jak Federal 200,czy neutrodyna Adler Royal.Ale to radia USA,czyli prawdziwe arcydzieła lat 20-tych.Ten europejski wynalazek w/g mojej subiektywnej oceny ma paskudną skrzynię.Mając dokładnie takie coś co widzimy,zrobiłbym do niego w/g fotek bakelitowe pudło,da się!,ale po co? ładniej to wygląda bez,koledzy mają rację,zrobić-odpalić-pochwalić się na forum.Szukanie takiej skrzynki to jak igły w stogu
pozdrawiam
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Też bym doprowadził bebechy do ładnego stanu i pozostawił bez obudowy. Nieraz to mi szkoda chować bebechy do skrzynki szczególnie jak są jakieś ciekawe rozwiązania np.: zachwycony ciągle jestem łańcuszkowymi napędami w Mende .
Z jednym warunkiem - jeśli w domu nie ma maluszków.
Mój pierwszy telewizor zmontowany za studenckich czasów nie miał obudowy , bo o skrzynkę było ciężko i było to bardzo wygodne bo bez problemu można było wymienić lampę czy też podstroić.
I tak mi służył przez kilka lat dopóki potomek nie zaczął chodził i mógł dosięgnąć ręką ; wtedy szybko pozbyłem się urządzenia i kupiłem telewizor w obudowie.
Pozdrawiam Edward
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

ed_net pisze:Witam !
............... Nieraz to mi szkoda chować bebechy do skrzynki szczególnie jak są jakieś ciekawe rozwiązania...........
.........................
Mój pierwszy telewizor zmontowany za studenckich czasów nie miał obudowy , bo o skrzynkę było ciężko i było to bardzo wygodne bo bez problemu można było wymienić lampę czy też podstroić.
............

Skąd ja to znam .... Wspomnienia....wspomnienia... To bylo hesko , to se ne vrati...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

ed_net pisze:Witam !
Też bym doprowadził bebechy do ładnego stanu i pozostawił bez obudowy. Nieraz to mi szkoda chować bebechy do skrzynki szczególnie jak są jakieś ciekawe rozwiązania np.: zachwycony ciągle jestem łańcuszkowymi napędami w Mende .
Z jednym warunkiem - jeśli w domu nie ma maluszków.
Mój pierwszy telewizor zmontowany za studenckich czasów nie miał obudowy , bo o skrzynkę było ciężko i było to bardzo wygodne
I tak miałeś łatwiej ,mieszkałeś w Warszawie.Ja kupowałem niepełnowartościowe skrzynki w sklepie Majsterek w Krakowie(jeśli była dostawa-kolejka kilometr).Po kineskopy jeżdziłem nockami gierkówką na Wolumen, bagatela-300km x 2
pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------