Giełda "pod halą" w Krakowie

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

merk1
375...499 postów
375...499 postów

Re: Giełda"pod halą" w Krakowie

Post autor: merk1 »

Witam
Dzisiaj "pod halą" był wysyp gramofonów typu "Bambino'. Było ok. 7 sztuk gramofonów.Z ciekawych rzeczy było radyjko detektorowe w kształcie dużej cewki wraz ze słuchawkami za 350,00zł (ale nie kupiłem).
Była tez Szarotka i bodajże Figaro, albo Rozyna - w części "za wiaduktem".
Było tez sporo lamp typu ECH21 i EBL1, oraz AZ1
JA nic nie kupiłem.
Pozdr....
KS....
Radiohead 49
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Radiohead 49 »

Witam,
radii też trochę było. To radio za wiaduktem to była Barkarola, zresztą w towarzystwie jak mi się wydaje Promyka. W inych miejscach były jeszcze Figaro, Calypso, Mazur i Philips.
Za Szarotkę z zasilaczem życzono sobie 220 zł.
Pozdrawiam.
Jerzy
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: bartek1025 »

Zapomnieliście jeszcze o Barbarze bateryjnej, za 100zł(tam w takiej niszy co gościu wiecznie ma pełno gratów, obok alejki napranej hasiokami), i mimo tego co pisze na oldradio miała oko magiczne, ogółem świetny stan tylko cena do mnie nie przemawiała, do innych ludzi też nie bo po półtorej godziny od mojego przyjścia nadal stała. Pod tym detektorem jak ja byłem stało radio lampowe lata 20te za 2500zł, a na koniec to był jeszcze grungig 97a z popękaną obudową za 40zł... i stoi właśnie obok mnie na stole... Teraz gdy wiem z oldradio że ta barbara jest rzadka to trochę mi jej szkoda, złaszcza że z zewnątrz to jak z fabryki, nawet kabel...
Pozdrawiam!
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Witam
Wczoraj poza tymi radyjkami które się nie sprzedały w zeszłym tygodniu był tylko Pionier w bakelicie , kompletny ze ścianką tylnią ,i to byłoby na tyle :)
Pozdr....
KS....
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

W tą niedzielę był romans, ballada, tranzystorowa śnieżka, radio polskie lampowe duże którego nazwy nie pamiętam, znów ta kobieta z detektorem, szarotką i przedwojennym lampowcem, która nadal woli nie sprzedać niż spuścić z ceny, ponadto sprzedawca gier, który ostatnio przerzucił się na sprzątanie domu miał fajny wentylator z lat 60tych i stolicę w niezłym stanie acz niesprawną. Ta stolica jest już moja.
Pozdrawiam!
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Witam
W ta niedziele "pod Hala" było strasznie dużżżo ludzi :)
A z ciekawszych rzeczy to z tyłu od strony lodowiska 2 radyjka angielskie, jedno to chyba BUSH , a drugie ciekawe bo w formie zamykanego neseserka.
A poza tym to : Promyk, dwie Tesle , i od strony tramwaju malutki bakelitowy Siemens ,
Poza tym nic ciekawego , no i ta Szarotka i to radio lampowe dalej stoi i czeka na kupca :)
Pzdr........
KS....
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Hehe. Szkoda że baba taka uparta, bo fajne radyjko, tymczasem cena taka że nawet oglądać mi się go nie chciało. Poza tym to dzięki za info bo ja teraz byłem na Balickiej. Wirtuoz za 30zł widziałem tylko że skala rozbita, turandot bez gałki, niemieckie radio za 300zł, jakieś selgi czy coś, inne niemieckie jeszcze droższe, ale nie pamiętam ile, jakiś romans i to tyle w hali i korytarzu. Na zewnątrz tylko dwie tesle, kilka radyj przenośnych lata 50/60te tranzystory, magnetofon philipsa i deck zrk m531s. Kupiłem tego decka, jak na razie to próbuję wykminić który perek jest od regulacji prędkości silnika bo troszkę spieszy, a ponadto muszę wymienić/skrócić jedną sprężynkę(otwieranie klapki) i podkleić te ozdobne blaszki u góry bo trochę odstają. Nawiasem mówiąc i wracając do tematu wątku, ten deck doskonale pasuje do takich fajnych kolumienek tonsilowskich małych które kupiłem za 15zł pod halą ze trzy tygodnie temu, gdzieś tu pewnie o nich wspominałem... Jedna ma tylko róg zniszczony i jedna ma w środku dolutowany plastikowy oberwany wysokotonowiec tonsila 40W, którego zapomniałem wylutować. I chyba zaraz to zrobię bo się nudzę a w preludium dłubać mi się nie chce, przed chwilą naprawiłem selgę od babci i znów się nudzę. nawiasem mówiąc ta selga ma rdzeń anteny ferrytowej od innej, czarnej selgi kupionej pod halą w zeszłym roku, na początku mojej kolekcji gdy zbierałem tylko tranzystoraki. Teraz ta czarna selga to są części zapasowe do tej. Futerał też zmienił selgę hehe.
Pozdrawiam!
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

A dziś na Wolumenie Sławek miał sporo słuchawek ,,singli'' czyli same klimatyczne ,,wojskowe'' słuchawki 2000ohm oryginał bez kabelków, pałąka itd cena 8zł/szt i do tego absolutne NOS-y. A krakusa ze starociami nie było.
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Witam
Po dłuższej nieobecności byłem dzisiaj na giełdzie.Poza radiem Ural z gramofonem , oraz Rapsodią nie było nic ciekawego.
Był jeszcze telewizor ,(chyba Alga) u tej pani co miała tą Szarotke.i jeszcze u Słowaków jakieś 2 nieciekawe Tesle. i to tyle z lampowych urządzeń.
Ja kupiłem u Słowaków lampy: AZ21 i UCH21.Lampa AZ21 ma "niemiecka gapę" i dlatego ja kupiłem :)
Pozdr....
KS....
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Noo, ta rapsodia ceniona na 120 moim zdaniem drogo... Jeszcze był relax II i pionier, ale to leży od 2 czy 3 tygodni. Ja sobie kupiłem tranzystorową sabinę R610 i, o dziwo śmiga na wszystkich zakresach. No i ma fajne strefy czasowe na górze.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

merk1 pisze:jeszcze u Słowaków jakieś 2 nieciekawe Tesle.
Dla mnie te Tesle były nawet ciekawe. Nieciekawa była cena :(
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Witam
A jaka była cena za te Tesle ?
pozdr...
KS....
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Dzisiaj znów był ten ural, kobita od szarotki nadal trzyma tego telefunkena co to go nawet do Bytomia wlokła, bateryjniak przenośny stary (lampowy chyba) był ale to u antykowej drożyzny, to się nawet o cenę nie pytałem, kolejna tesla (chyba) ale to był wrak bez skali z wydłubanym napisem radio. No, i jeszcze violetka była. Okropnie wyglądała. Ale ją kupiłem - 10 zyla, za tyle i mniej to ja grundingi kupuję :D Nawiasem mówiąc kupiłem dwa: jeden za 5zł i to z kablem, drugi za 8, obydwa z myślą o feralnych zębatkach, jeden sprawny się okazał tylko silnik wyregulować, drugi to akurat ma chyba rozwaloną tą zębatkę...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

merk1 pisze:A jaka była cena za te Tesle ?
Nie chcę skłamać, bo nie pamiętam, ale słono trzycyfrowa, więc od razu oddaliłem się oglądać inne bibeloty.
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Witam
Wczoraj na giełdzie oprócz tych radyjek co się nie sprzedały w poprzednich tygodniach byli Czesi ze swoimi Teslami , chyba 309 i jeszcze jedna oraz mieli dwa radyjka przedwojenne ich produkcji, jeden to chyba REL a drugie to nie wiem, ale wizualnie podobne .Był jeszcze promyk od strony lodowiska.
Ja kupiłem stary sznur bawełniany wraz z wtyczka za 4,00zł.
Pozdr....
KS....