Udowodnij to pomiarami , że sprawność dwóch lub więcej głośników połączonych równolegle ( czy jakichkolwiek innych urządzeń ) rośnie ...Paczący kot pisze:Masa drgająca zwiększa się też dwukrotnie a moc doprowadzona do każdego głośnika też dwukrotnie - ale malejeAndrzejJ pisze:Połączenie dwóch głośników? Powierzchnia memebrany zwiększa się dwukrotnie, a sprawność rośnie?
http://replayrex.blogspot.com/2011/01/a ... nikow.html
Ból starych 12' to właśnie brak dołu, sam to odczułem.
Kolumny głośnikowe stereo do 7.500 zł
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Kolumny głośnikowe stereo do 7.500 zł
Co ja pacze ?
-
- 1250...1874 posty
Ja nie musze nic udowadniac, nie mam tez odpowiednich przyzadow ani czasu, wiec moze ty udowodnij, ze efektywnosc nie rosnie?
Przepraszam za brak polskich zankow ale cos mi sie popsulo.
Przepraszam za brak polskich zankow ale cos mi sie popsulo.
-
- 375...499 postów
Bardzo proszę .
Dla łatwiejszych obliczeń przyjmujemy w obu przypadkach moc wyjściową wzmacniacza = 100 W , sprawność głośnika ( głośników ) = 5 % , idealne dopasowanie impedancji współpracującego układu wzmacniacz - głośnik ( głośniki ) , pomijamy wpływ kabli , zwrotnic , złącz et cetera i et cerata .
W / g mnie :
100 W (moc wzmacniacza ) x ( sprawność ) 5 % x 1 (ilość głośników ) : 1 ( na tyle głośników moc wyjściowa wzmacniacza jest rozdzielana ) = 5 W mocy akustycznej przekazanej do otoczenia - 100 W x 5 % x 1 : 1 = 5 W
W / g Ciebie :
100 W (moc wzmacniacza ) x ( sprawność ) 5 % x 2 (ilość głośników ) : 2 ( na tyle głośników moc wyjściowa wzmacniacza jest rozdzielana ) = 10 W mocy akustycznej przekazanej do otoczenia - 100 W x 5 % x 2 : 2 = 10 W
Nie zamierzam dłużej polemizować na ten temat , tym bardziej , że Autor wątku miał zapewne na myśli coś innego niż śmieszne głośniki " niskotonowe " o średnicy 5,5 " .
Dla łatwiejszych obliczeń przyjmujemy w obu przypadkach moc wyjściową wzmacniacza = 100 W , sprawność głośnika ( głośników ) = 5 % , idealne dopasowanie impedancji współpracującego układu wzmacniacz - głośnik ( głośniki ) , pomijamy wpływ kabli , zwrotnic , złącz et cetera i et cerata .
W / g mnie :
100 W (moc wzmacniacza ) x ( sprawność ) 5 % x 1 (ilość głośników ) : 1 ( na tyle głośników moc wyjściowa wzmacniacza jest rozdzielana ) = 5 W mocy akustycznej przekazanej do otoczenia - 100 W x 5 % x 1 : 1 = 5 W
W / g Ciebie :
100 W (moc wzmacniacza ) x ( sprawność ) 5 % x 2 (ilość głośników ) : 2 ( na tyle głośników moc wyjściowa wzmacniacza jest rozdzielana ) = 10 W mocy akustycznej przekazanej do otoczenia - 100 W x 5 % x 2 : 2 = 10 W
Nie zamierzam dłużej polemizować na ten temat , tym bardziej , że Autor wątku miał zapewne na myśli coś innego niż śmieszne głośniki " niskotonowe " o średnicy 5,5 " .
Co ja pacze ?
-
- 1250...1874 posty
Jeśli do małego pokoju, to dlaczego nie 5,5'? Wiem, że ten problem nie jest na tyle powierzchowny jak Ty sobie to wyobrażasz, wiem też że tego nie udowodnię, ale może zrób eksperyment na dowolnych głośnikach:
Weź cokolwiek, radio, wieżę, wzmacniacz czy HEADA.
Podepnij jeden głośnik, mikrofon ustaw w odległości 1M, zmierz na nim napięcie V640.
Podepnij drugi głośnik, mikrofon tak samo, zmierz napięcie jeszcze raz.
Jeśli tego nie zrobisz, to ja to zrobię, dzisiaj wieczorem, wstawię wszystkie zdjęcia w nowym temacie, co Ty na to?
Weź cokolwiek, radio, wieżę, wzmacniacz czy HEADA.
Podepnij jeden głośnik, mikrofon ustaw w odległości 1M, zmierz na nim napięcie V640.
Podepnij drugi głośnik, mikrofon tak samo, zmierz napięcie jeszcze raz.
Jeśli tego nie zrobisz, to ja to zrobię, dzisiaj wieczorem, wstawię wszystkie zdjęcia w nowym temacie, co Ty na to?
-
- 375...499 postów
[quote="AndrzejJ"] ale może zrób eksperyment na dowolnych głośnikach:
/quote]
Głośniki nie mogą być dowolne tylko tego samego typu , układ dwóch głośników musi mieć taką samą impedancję jak pojedynczy głośnik - ja takich nie posiadam . Chętnie zapoznam się z wynikami pomiarów przy spełnieniu powyższych warunków , podejrzewam tylko że stwierdzisz zmianę charakterystyki przestrzennej ciśnienia akustycznego - zrób wiele pomiarów w w różnych punktach .
/quote]
Głośniki nie mogą być dowolne tylko tego samego typu , układ dwóch głośników musi mieć taką samą impedancję jak pojedynczy głośnik - ja takich nie posiadam . Chętnie zapoznam się z wynikami pomiarów przy spełnieniu powyższych warunków , podejrzewam tylko że stwierdzisz zmianę charakterystyki przestrzennej ciśnienia akustycznego - zrób wiele pomiarów w w różnych punktach .
Co ja pacze ?
-
- 1250...1874 posty
Oczywiście, na dowolnych to skrót myślowy, musi być taka sama para. Wystarczy V-ka, chińska wieża i chińskie kolumny.
Na początek podłączasz jedna kolumnę, obliczasz jakie napięcie jest potrzebne aby uzyskać 10W i takie ustawiasz, mierzysz napięcie na mikrofonie.
Potem łączysz równolegle dwie kolumny, podajesz taki sam kształt przebiegu, napięcie ustawiasz takie aby też uzyskać 10W na rezystancji o połowę mniejszej, mierzysz napięcie na mikrofonie.
Na początek podłączasz jedna kolumnę, obliczasz jakie napięcie jest potrzebne aby uzyskać 10W i takie ustawiasz, mierzysz napięcie na mikrofonie.
Potem łączysz równolegle dwie kolumny, podajesz taki sam kształt przebiegu, napięcie ustawiasz takie aby też uzyskać 10W na rezystancji o połowę mniejszej, mierzysz napięcie na mikrofonie.
-
- 375...499 postów
-
- 1250...1874 posty
Czekam aż kolega zrobi 

-
- 375...499 postów
AndrzejJ pisze: Jeśli tego nie zrobisz, to ja to zrobię, dzisiaj wieczorem, wstawię wszystkie zdjęcia w nowym temacie, co Ty na to?
Co ja pacze ?
-
- 1250...1874 posty
Mam cygańską chorobę...