Wzmacniacz słuchawkowy OTL 6N1P

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Katan
25...49 postów
25...49 postów

Re: Wzmacniacz słuchawkowy OTL 6N1P

Post autor: Katan »

Miałem się niedługo zabierać do zrobienia podobnego wzmacniacza, z tym że nie mam sparowanych lampek.
Zamiast 6N1P zamierzam użyć E88CC, z tym że każda jest inna. Czy ma sens połączenie ich w taki sposób, żeby każdy kanał wykorzystywał po 1 połówce każdej z lamp? Wtedy teoretycznie powinno to działać symetrycznie, ale nie wiem jak wpłynie to na odsłuch.
Kupię dekatrony (różne typy).
kjakub
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: kjakub »

oskar2905 pisze:jest się czego bać?
Jak to się przyjęło: z układami lampowymi należy pracować z jedną ręką w kieszeni :wink: Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa.
oskar2905 pisze:Mam parę pytań co do układu (wybaczcie jeśli to będą głupie pytania jestem nowy w lampach): gdzieś ze schematu wcięło wartość napięcia zasilającego, jakie będzie odpowednie (...)?
Sądząc po napięciach zastosowanych diod Zenera przypuszczam, że po wyprostowaniu powinno wynosić ponad 332 V.
oskar2905 pisze:Czy lampy z allegro z tych aukcji się nadadzą (...)
Lampy impulsowe raczej nie będą zbyt dobrze się nadawały do tego zastosowania, więc wersje IW odpadają, natomiast nie ma przeciwwskazań dla użycia lamp o zwiększonej długowieczności i trwałości mechanicznej czyli wersji EW.

Sam zabieram się za ten układ, ale ze zmianą lamp w stopniu wyjściowym na 6N6P.
Katan pisze:Czy ma sens połączenie ich w taki sposób, żeby każdy kanał wykorzystywał po 1 połówce każdej z lamp
To znaczy jak? Pierwszy stopień i tak wykorzystuje po połówce lampy na kanał.
oskar2905
4 posty
4 posty

Post autor: oskar2905 »

Dzięki za szybką odpowiedź. Co by dało zastosowanie na wyściu lampy 6n6p zamiast 6n1p? Znalazłem taką aukcję, tylko że są na niej lapmy z 70% emisji...długo to podziała jeszcze http://allegro.pl/lampa-6n1p-ew-test-sp ... 69877.html ? Czy emisja ma jakiś wpływ na dźwięk? Drugą sprawą jest to że nie mogę znaleźć pasującego trafa. Potrzebne jest trafo z 230V na około 230V? Czy któreś z tych lub jakieś większe mocą by się nadało
http://telto.nazwa.pl/sklep/product_inf ... ts_id=2102 http://telto.nazwa.pl/sklep/product_inf ... ts_id=4552 ?
Ostatnio zmieniony śr, 10 lutego 2016, 20:49 przez oskar2905, łącznie zmieniany 2 razy.
Katan
25...49 postów
25...49 postów

Tak, żeby sygnał każdego kanału szedł przez połówkę lampy pierwszej, drugiej i trzeciej, a nie wykorzystywał pół lampy pierwszej i całą drugą.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Katan pisze:
Tak, żeby sygnał każdego kanału szedł przez połówkę lampy pierwszej, drugiej i trzeciej, a nie wykorzystywał pół lampy pierwszej i całą drugą.
Lampy i tak rzadko kiedy mają równe połówki, więc nie wiem czy jest sens się męczyć.
Katan
25...49 postów
25...49 postów

Lampy i tak rzadko kiedy mają równe połówki, więc nie wiem czy jest sens się męczyć.
To prawda, tylko że ja mam 3 lampy, każda innego producenta i z innego rocznika :?
Jakby były takie same tylko niesparowane to bym tak nie kombinował.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

oskar2905 pisze:... I na koniec pytanie do gsmoka jaką wysokość mają poszczególne wersje płytek (wieża i zwykła), przydało by się wiedzieć bo mam kilka obudów leżących odłogiem i mógłbym je wykorzystać.
Jeśli masz na myśli wysokość z zamontowanymi elementami to warunkuje ją wysokość zastosowanej podstawki plus włożonej w nią lampy.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
oskar2905
4 posty
4 posty

Nie...lampy mają wystawać ponad górną krawędź obudowy...jak w każdym dzisiejszym wzmacniaczu lampowym. To jak z tym transformatorem nadaje się?
Ostatnio zmieniony czw, 11 lutego 2016, 17:04 przez oskar2905, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Katan pisze:
To prawda, tylko że ja mam 3 lampy, każda innego producenta i z innego rocznika :?
Jakby były takie same tylko niesparowane to bym tak nie kombinował.
Pomierzyłeś je chociaż?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

oskar2905 pisze:Nie...lampy mają wystawać ponad górną krawędź obudowy...jak w każdym dzisiejszym wzmacniaczu lampowym. To jak z tym transformatorem nadaje się?
Na samym źródłe napięcia odniesienia w stabilizatorze masz, jak napisał wcześniej jeden z Kolegów 332V. Aby mieć efekt stabilizacji - jest to stabilizator szeregowy - musisz mieć zapas napięcia na elemencie regulacyjnym, więc po wyprostowaniu musisz mieć o te kilkanaście voltów więcej niż napięcie odniesienia. Nie pamiętam już dokładnie jakie trafo stosowałem ale najprawdopodobniej było to trafo dające 250V RMS zmiennego napięcia anodowego, czyli po wyprostowaniu około 350V napięcia stałego.
Znalazłem wyniki ,symulacji działania układu w PSpice - ostatnie robiłem dla napięcia anodowego 333V. Polecam zrobienie takich symulacji :)

Co do wysokości płytek to ponieważ będziesz je ukrywał pod chassis więc lampy będą wystawały na tyle na ile to sobie wyregulujesz za pomocą np. tulejek dystansowych, na których podwiesisz płytkę pod obudową. Co do "grubości" płytki + elementy po stronie przeciwnej niż lampy to ten parametr będzie zależał po prostu od wymiaru elementów, które zastosujesz. Nie wiem np. jakiej wysokości elektrolity wlutujesz w płytki.
I jeszcze jedna ważna rzecz. Wcale nie musisz montować płytek jedna nad drugą. Są tak zaprojektowane, że możesz je umieścić obok siebie i wówczas wysokość konstrukcji będzie znacznie mniejsza.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
oskar2905
4 posty
4 posty

Sczerze to tego się obawiałem...nie mogę znaleźć żadnego trafa o w miarę małej mocy o napięciu powyżej 230V. Co do stabilizacji to wiem o tym:P. Chodziło po prostu o to że na schemacie nie ma naniesionych napięć ;).
Edit: znalazłem chyba się nada? http://allegro.pl/transformator-sieciow ... 82212.html
kjakub
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: kjakub »

oskar2905 pisze:Dzięki za szybką odpowiedź. Co by dało zastosowanie na wyściu lampy 6n6p zamiast 6n1p? Znalazłem taką aukcję, tylko że są na niej lapmy z 70% emisji...długo to podziała jeszcze (...)?
6N6P ma niewiele większe zapotrzebowanie na prąd żarzenia od 6N1P i ma większy dopuszczalny prąd anodowy, dzięki czemu lepiej sobie poradzi z obciążeniem o mniejszej impedancji (przejrzyj sobie te wątki: LINK 1, LINK 2). Poza tym komplet 1 szt. 6N1P-EW i 2 szt. 6N6P będzie się lepiej prezentował od strony wizualnej. Przynajmniej moim zdaniem :wink:

W kwestii niższej emisji lamp, to pewnie więcej Ci pomogą bardziej doświadczeni forumowicze, ale chciałbym zwrócić uwagę na fabryczny rozrzut parametrów lamp.
oskar2905 pisze:(...)nie mogę znaleźć żadnego trafa o w miarę małej mocy o napięciu powyżej 230V.
Pamiętaj, że uzwojenia wtórne możesz łączyć szeregowo, ale musisz pamiętać o zasadzie najsłabszego ogniwa - natężenie pobieranego prądu ogranicza uzwojenie o najmniejszym przekroju drutu. Transformator z linka daje 249 V bez obciążenia, a po obciążeniu ta wartość na pewno spadnie - spójrz na napięcie żarzenia, które wynosi bez obciążenia 7,3 V, a po obciążeniu powinno spaść do 6,3 V. Może dało by się wykorzystać uzwojenie 24V, ale trudno mi ocenić nie znając pozostałych parametrów tego transformatora, ani nie mogąc go obejrzeć osobiście - być może ktoś zna ten model i podpowie czy się nadaje.
elektryk j_k
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektryk j_k »

Zbudowałem podobny układ jak gsmoka, tylko na 6N2P i 6N6P, bardzo ładnie wysterowuje słuchawki 60 jak i 400 omowe. Wzmocnienie jest duże, moze nawet bardzo duże. Jedyny problem jaki mam to szum występujący pomimo zwarcia wejścia do masy, co ciekawe znika on po wyłączeniu zasilania tj. gdy wzmacniacz gra na energii z kondensatorów zasilających. Zasilacz ma filtrowanie aktywne plus 420uf pojemności zwykłych kondensatorów, czy to możliwe że za szum odpowiada filtr aktywny?
Załączniki
resize1581679275007.jpg
resize1581679274341.jpg
resize1581679273603.jpg
Pozdrawiam,
elektryk jk
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Wystarczy na próbę usnąć filtr{zewrzeć żródło z drenem} :)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Szeregowo z bramką tranzystora Mosfet w filtrze napięcia anodowego powinien znajdować się rezystor antyparazytowy. Jego wartość powinna wynosić od 1. do 10. kiloomów. Bez niego układ może wpadać w oscylacje, a te mogą objawiać się zwiększonym poziomem szumów w słuchawkach.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ